De biologische noodzaak van mijmeren voor introverten

De biologische noodzaak van mijmeren voor introverten

Ik heb een introverte vriendin. Als ik haar op straat tegenkom, dan ziet ze me nooit. Als ik haar roep, merkt ze me niet op.  Ze lijkt afwezig en verzonken in haar gedachten.

Dit is niet ongewoon bij introverten. Wellicht herken je het ook wel van jezelf :-). Maar wat gebeurt er eigenlijk op zo’n moment?

Nou, je bevindt je op zo’n moment in de mijmerstand

Synoniemen voor mijmeren zijn beraden, bespiegelen, bezinnen, nadenken, peinzen, reflecteren, en stilstaan. En dat is wat je op zo’n moment doet. Je trekt je als het ware even terug in je eigen wereld om je te bezinnen. Dit is introverten eigen.

Waarom hebben introverten van nature meer behoefte om te mijmeren?

Dit heeft te maken met  twee dingen.

1.  Je bent als introvert gevoeliger voor prikkels dan extraverten.

Jouw lichaam reageert meer op signalen en prikkels uit de omgeving. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij dezelfde prikkel introverten meer fysieke reacties hebben. Zeker in sociale situaties. Daarnaast is de hoeveelheid prikkels die je aankunt, beperkter dan bij extraverten. Je raakt hierdoor sneller overprikkeld. Om dit te voorkomen is het nodig om je (even) terug te trekken uit de situatie en je te bezinnen.

2. Mijmeren geeft je de mogelijkheid om te herstellen.

Introverten halen namelijk van nature hun energie uit hun innerlijke belevingswereld. Mijmeren geeft jou dus energie.  Het geeft je de mogelijkheid om te herstellen van alle indrukken en prikkels.

Maar ik heb geen tijd om te mijmeren?

Dat maakt voor je lichaam en met name je hersenen niet zoveel uit. Ze gaan zich hoe dan ook terugtrekken als je te veel prikkels krijgt en niet voldoende tijd neemt om te reflecteren. Dit merk je doordat je afwezig bent in gesprekken, je niet meer goed kunt concentreren en dingen vergeet. Ook raak je gespannen en gestrest.

Als je lange tijd te weinig ruimte neemt om te mijmeren dan raak je zo overprikkeld dat je slaapproblemen kunt krijgen. Niet ongewoon bij introverten.

Je kunt het jezelf wel gemakkelijker maken

In het dagelijkse leven zijn genoeg activiteiten waarbij je kunt mijmeren. Denk aan douchen, reizen van en naar je werk, tijdens de lunchpauze of routineklusjes zoals opruimen en koken. Het is heel belangrijk dat je zulke activiteiten inbouwt tijdens de dag. Net als de introverte vriendin waar ik het over had aan het begin van de inleiding. Zij wandelt altijd van en naar de supermarkt en gebruikt die tijd om te mijmeren en te reflecteren op haar ervaringen van de dag. Ze komt als herboren terug van zo’n kleine wandeling en heeft dan weer aandacht voor haar gezin.

Vraag aan jou

Wat zijn jouw momenten om te mijmeren?

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen