Als je zo onder de indruk bent van de kennis van jouw collega dat je stil wordt

Als je zo onder de indruk bent van de kennis van jouw collega dat je stil wordt

‘Ik heb geweldig werk als research and development ingenieur bij een bedrijf dat software ontwikkelt voor de scheepvaart. Ik vind het fijn om iets te ontwikkelen waarmee anderen praktisch aan de slag kunnen.

Dat is precies wat ik nu doe: ik ontwikkel software die schippers gebruiken in hun werk. Dit is de baan waarnaar ik na mijn promotie lang heb gezocht. Ik ben er heel blij mee.’

Aan het woord is Fenneke, gepromoveerd op de zandstromen in de zee.

‘Je kunt je voorstellen dat ik erg schrok toen mijn manager in het jaargesprek zei dat hij vond dat ik onvoldoende uit de verf kwam. Ik kreeg wel een nieuw jaarcontract, maar mijn jaarcontract werd niet omgezet in een vast contract. Iets waar ik wel op gehoopt had en wat ook gebruikelijk is in de organisatie.

Toen dit gebeurde nam ik mij voor om dit in de toekomst te voorkomen. Ik besloot beter te worden in mezelf profileren en steviger neer te zetten in vergaderingen en gesprekken. Ik schreef me in voor de training Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt.’

Zo kwam Fenneke bij mij terecht. Als we starten met het traject vertelt Fenneke in één van de eerste sessies dat ze een lastige start had in de organisatie waar ze nu werkt.

In het eerste half jaar was ze op een project gezet dat al heel lang liep en geleid werd door een in haar ogen heel slimme jongen. Hij had een heel ingewikkelde en innovatieve code geschreven voor een softwareprogramma.

‘Na een half jaar snapte ik er nog niets van en vond ik het lastig om echt taken op te pakken in het project’ aldus Fenneke. ‘Als ik wel aanbood om taken op te pakken, maar het niet snel genoeg ging volgens hem, dan nam hij het werk uit handen en fixte het wel even.

Ik voelde me zo dom op zulke momenten. Ik piekerde veel. Achteraf bleken veel collega’s hier last van te hebben, maar dat wist ik toen niet.

Geen regie in gesprekken

Toen ik tijdens de training de situaties waar ik spanning ervaar op een rij ging zetten, kwam ik erachter dat deze situatie niet op zichzelf stond: ik ben gewoon snel onder de indruk van de kennis van mijn collega’s. Vooral van sommige extraverte collega’s die echte spraakwatervallen zijn. Als ik een vraag stelde dan vlogen ideeën, bronnen en mogelijke aanpakken me om de oren en ik vond het dan lastig om meteen te reageren of de rode draad eruit te halen.

Na zo’n bijeenkomst was ik uitgeput en had ik geen antwoord gekregen op mijn vraag waardoor ik niet verder kon met mijn werk.

Ik wilde meer regie in dit soort gesprekken.

Meer inzicht in mezelf en mijn extraverte collega’s

In de eerste sessie van de training hebben we heel nauwkeurig gekeken naar het verschil tussen hoe introverten en extraverten denken.

Ik leerde in die eerste sessie dat extraverten hun ideeën al pratend ontwikkelen. Dus dat zij in het begin ook nog zoekend zijn. Ook al lijkt het soms niet zo. Dit inzicht bracht meteen al veel rust.

Mijn natuurlijke voorsprong als introvert

Een volgende stap in het traject was zicht krijgen op mijn natuurlijke voorsprong.

Uit de test blijkt dat ik mij goed in kan leven in andere mensen. Ik zie wat voor hen belangrijk is en wat ze nodig hebben. Als er bijvoorbeeld al een code voor software ligt dan ga ik eerst kijken of het bruikbaar is voor de schippers die er straks mee moeten gaan werken. Wat hebben zij nodig om er straks gemakkelijk mee aan de slag te gaan?

Ik ga dan puzzelen en experimenteren met de code en dan komen er vanzelf ideeën hoe we de software kunnen verbeteren. Als ik eenmaal zover ben en mijn ideeën deel, zijn mensen vaak onder de indruk en gaan ze heel gemakkelijk mee. Het duurt alleen wel even voordat het zover is :).

Ik heb geleerd dat ik niet hoef te wachten totdat ik mijn ideeën helder heb om bij te dragen in vergaderingen en gesprekken. En doordat ik mijn natuurlijke voorsprong in kaart heb, is het veel gemakkelijker om mijn rol in een vergadering te bepalen.

Ik maak nu vooraf een script hoe ik het aanpak en wat ik doe als het spannend wordt. Hierdoor is het gemakkelijk om de rode draad vast te houden in een vergadering en op de juiste momenten op mijn manier te reageren.

Dit geeft zelfvertrouwen, maar ook lef en plezier als het lukt 🙂

Ik merk dat ik veel meer de regie heb in gesprekken en bijeenkomsten dan voor de training. Ik durf meer in te brengen in gesprekken en vergaderingen en het op mijn eigen manier te doen.

Ik heb ontdekt dat er maar weinig voor nodig is om de situatie naar mijn hand te zetten.

Het mooie is dat collega’s en mijn leidinggevende daardoor veel meer zicht krijgen op mijn natuurlijke voorsprong als introvert. Hierdoor word ik vaker gevraagd voor research projecten. Iets dat goed bij mij past en dat ik erg leuk vind.

Ook word ik nu regelmatig gevraagd om bij een projectoverleg te komen omdat mensen mijn manier van structureren en samenvatten van het gesprek prettig vinden. Dit gebeurde voor de training eigenlijk nooit.

En ja, ik heb een vast contract gekregen. Echt super!

2 tips als je net als Fenneke ook snel onder de indruk bent van de bijdrage van anderen

Vind je het net als Fenneke lastig om te reageren in nieuwe situaties waar je nog niet voldoende in de materie zit? Ben je ook zo onder de indruk van die extraverte collega die altijd zijn woordje klaar heeft?

Realiseer je dan het volgende:

1. Voor veel introverten is het lastig om tegelijkertijd te denken en te spreken. Ze willen eerst nadenken voordat ze reageren. Ze hebben het nodig om nieuwe informatie te relateren aan wat ze eerder hebben gehoord, hun ervaringen en wat ze erover gelezen hebben. Als ze alle informatie tot een geheel hebben verwerkt, komt het moment om te spreken en naar buiten te treden.

Voor extraverten werkt dit anders. Zij denken terwijl ze spreken. Dat extraverten wel kunnen reageren op de nieuwe informatie wil niet zeggen dat ze alles al helder hebben. Het kan heel goed zijn dat zij net als jij nog bezig zijn met alles te verwerken. Alleen zij doen dit terwijl ze praten.

2. Krijg net als Fenneke zicht op jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Het is dan veel gemakkelijker om een bepaalde rol in de vergadering op je te nemen die bij je past, natuurlijk voelt en waarmee je op een eenvoudige manier kunt bijdragen en impact hebt.

Dit doe je door nauwkeurig situaties te analyseren waarin jij je als een vis in het water voelt. Situaties waarin jij je capabel en effectief voelt en waarin alles moeiteloos lijkt te gaan. Dit zijn de situaties waar jij jouw natuurlijke voorsprong als introvert inzet.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen