Tijd voor mijmeren, reflectie en bezinning?

Tijd voor mijmeren, reflectie en bezinning?

Een van de interessantste boeken die ik dit jaar las was 'The Laws of Lifetime Growth: Always Make Your Future Bigger Than Your Past' van Dan Sullivan en Catherine Nomura.Dit boek wil ik je graag aanraden omdat het laat zien dat je elke ervaring kunt aangrijpen om te leren en om te groeien.Maar dat gaat niet vanzelf.

Waardevolle lessen

Je moet bijvoorbeeld regelmatig de tijd nemen om waardevolle lessen voor jezelf uit jouw ervaringen te destilleren.Elke ervaring heeft namelijk twee delen in zich.Datgene dat voor jou werkte en datgene dat niet voor jou werkte. Hetgeen dat voor je werkte, droeg bij aan jouw zelfvertrouwen en gevoel van regie.Hetgeen dat niet werkte, zorgt vaak voor onzekerheid en piekeren.Veel introverten die ik begeleid, besteden veel tijd aan reflecteren op situaties die niet lekker liepen, en waarbinnen ze zich onzeker voelden.Maar ze hebben relatief weinig oog voor gebeurtenissen waarbij ze zich capabel en effectief voelden. En zelfvertrouwen .In de individuele trajecten concentreren we ons juist op de positieve ervaringen die introverten hebben gehad.

Goud

Daar ligt namelijk voor veel introverten het 'goud' verborgen.Door te kijken naar dit deel van je persoonlijke geschiedenis, krijg je nieuwe inzichten over wat je nodig hebt om je capabel en effectief te voelen, maar ook over wat jouw natuurlijke manier van werken is.Dit helpt je om strategieën te ontwikkelen voor situaties die jij lastig vindt, zoals omgaan met dominante collega's, onverwachte situaties of een netwerkgesprek.Een voorbeeld hiervan is opzichter Jan die bij mij een individueel traject volgende en die ik al eerder aan het woord liet.Jan kreeg als kritiek van zijn leidinggevende en collega’s dat hij nooit eens het voortouw nam.Hij werkt voor een huisvestingsbedrijf en communiceert tijdens verbouwingen met aannemers en huurders. Toen we samen ingingen op zijn manier van werken, bleek die heel effectief te zijn.Juist omdat hij zo weinig dominant is, hebben alle partijen het gevoel dat hij naar hen luistert en rekening met hen houdt. Jan krijgt daardoor vaak juist veel meer gedaan dan zijn collega’s.Samen bespraken we hoe hij zijn succesvolle manier van communiceren ook kon toepassen in de omgang met zijn collega’s. Jan ontwikkelde zo nieuwe strategieën die helemaal bij hem pasten.Hij hoefde zich er niet voor te forceren. Integendeel. Hij hoefde alleen maar zichzelf te zijn en zijn natuurlijke voorsprong als introvert te benutten.Hij kreeg daardoor meer zelfvertrouwen. Als zijn collega’s hem nu wat vragen, is zijn antwoord helder en to-the-point. Hij voelt zich bovendien meer door zijn collega’s gewaardeerd.

Natuurlijke manier van communiceren

Jan heeft weer toegang tot zijn eigen manier van communiceren. En hij overlegt net zo transparant en professioneel in vergaderingen met collega’s, als in gesprek met huurders.Ik merk elke keer hoe krachtig het is om naar ervaringen te kijken waarin je je zeker voelde als introvert.In de aanloop naar het nieuwe jaar, kijken veel mensen terug op de ervaringen van afgelopen jaar. Als jij dat ook doet, wil ik je uitnodigen om ook te kijken naar momenten waarop jij je capabel en effectief voelde. En te onderzoeken wat maakte dat jij je zo voelde en hoe je dit kunt gebruiken bij lastige situaties.Het is soms echt graven en het kost tijd, maar ik beloof je dat als je bereid bent echt naar deze situaties te kijken, je waardevolle lessen ontdekt. Ze gaan je helpen om te groeien als introverte professional op een natuurlijke manier. Dus zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen