Voorkom negatieve reacties op jouw vraag

Je geeft regelmatig aan dat veel introverten goed zijn in vragen stellen en luisteren. En dat dit een uitstekende manier is om bij te dragen, invloed uit te oefenen en je te profileren in gesprekken en vergaderingen

Alleen… ik paste dit laatst toe in een vergadering en toen werd mijn extraverte gesprekspartner boos. Ze voelde zich aangevallen door mijn vragen. Ze kreeg het idee dat ik haar plan zat af te kraken.

Hoe kan dat? Doe ik iets verkeerd?

Groet,

Rosa

Rosa is niet de enige introvert die dit overkomt. Een deel van de introverten gebeurt dit regelmatig.

Helaas

Het stellen van vragen is in mijn ervaring een van de beste manieren om bij te dragen in gesprekken en vergaderingen. En dat niet alleen, het is ook een goede manier om je te profileren en jouw zichtbaarheid te vergroten.

Maar alleen de vraag stellen is daarbij niet voldoende. De manier waarop je de vraag verpakt, is cruciaal.

Doe je dit niet op de juiste manier, dan loop je het risico dat extraverte collega’s je gaan zien als iemand die:

  • Geen verstand van zaken heeft en daarom zoveel vragen stelt. Dit overkwam bijvoorbeeld Martine.
  • Jouw collega’s ter verantwoording roept voor hun ideeën en suggesties. Dat kan leiden tot boosheid en irritatie of zelfs een conflict.
  • Beren op de weg ziet en alleen maar negatief is.

Hoe komt dit nu?

Dit heeft te maken met het verschil in hoe introverten en extraverten besluiten nemen.

Een introvert wil graag voordat hij of zij een besluit neemt, nadenken over mogelijke risico’s en gevaarlijke situaties die het gevolg kunnen zijn van een bepaald besluit. En alvast een plan maken voor het geval er iets mis gaat.

Als dat plan af is, dan komt het natuurlijke moment voor een introvert om een besluit te nemen.

Veel extraverten houden van besluiten nemen en van actie. Ze krijgen hier energie van. Zij focussen bij het nemen van besluiten niet zozeer op mogelijke risico’s, maar meer op de beloning die wacht bij het behalen van de eindstreep.

Dit maakt dat ze vragen over mogelijke gevaren en risico’s ervaren als beren op de weg zien en soms ook als een aanval.

Als je niet uitkijkt, zien ze jou als een energielek. Als iemand die ze liever mijden omdat je ze het idee geeft dat je hun plan zit af te kraken. En nog erger: tegen vooruitgang bent.

Goede intenties

Ondanks jouw goede intenties.

Want veel introverte professionals die dit overkomt, bedoelen het heel goed.

Ze willen echt meedenken en zijn helemaal niet tegen het idee of tegen vooruitgang. Integendeel.

Hun vragen zijn vaak juist bedoeld om zeker te weten dat ze niets over het hoofd zien en aan de slag kunnen.

Tot hun verbazing wordt dit echter heel anders ervaren door hun extraverte gesprekspartners.

Gelukkig kun je deze misverstanden op een eenvoudige manier voorkomen.

Mijn ervaring is dat je door jouw vraag te verpakken, extraverten jouw vraag juist enthousiast maakt. Het geeft ze dan energie.

Dit doet je door jouw vraag toe te lichten op een manier die aansluit bij de natuurlijke manier van besluiten nemen van extraverten.

Hiermee voorkom je de situatie van Rosa.

Wil je hier hulp bij, dan kan ik je de MasterClass-serie aanraden.

In de MasterClass ‘Vergroot jouw impact door het stellen van de juiste vragen’  ga ik onder andere in op hoe je jouw vraag zo verpakt, dat extraverten niet geïrriteerd raken. Maar jouw vraag juist met enthousiasme begroeten.

Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier:

http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen