Je bent nooit te oud om te leren
Ik krijg bijna dagelijks mails van lezers. Van mensen die hun persoonlijke ervaringen met mij delen. Deze mails motiveren me om te artikelen te blijven schrijven, updates te doen op Social Media en de MasterClasses onder de aandacht te blijven brengen. Ook al heb ik daar soms, heel soms, geen zin in. Maar dan zijn er altijd weer nieuwe mails die me erop wijzen hoe belangrijk is om aandacht te blijven vragen voor de natuurlijke manier van communiceren van introverten. Want ik zie elke keer weer hoeveel verschil het kan maken als je meer weet over hoe het bij jou werkt als introvert en bij jouw extraverte gesprekspartner. Zodat je stopt jezelf verwijten te maken en het niet langer als een persoonlijk falen beschouwt dat je niet aan de extraverte norm voldoet. Ook al krijg je er voortdurend verwijten en opmerkingen over. Inzicht in het verschil tussen introverten en extraverten helpt je om op een natuurlijke manier gebruik te maken van dit verschil. Zodat de communicatie voor jullie allebei gemakkelijker en aangenamer wordt. Een tijd geleden kreeg ik bijvoorbeeld een mail van Joost. Hij schreef naar aanleiding van de MasterClass over hoe je negatieve beeldvorming voorkomt. Met zijn toestemming deel ik deze mail. Beste Marloes, Mijn leven lang heb ik opmerkingen gehad dat ik niet zo boos moest kijken. In deze masterclass wordt voor mij voor het eerst de relatie gelegd met het verschil tussen extravert en introvert. Het doet wel pijn om me te realiseren dat ik me tientallen jaren emotioneel heb laten gijzelen door dit soort opmerkingen met als ergste gevolg een hoop zelfverwijt. Wat een verademing om dit te kunnen zien in de context van het verschil tussen extravert en introvert en niet als een persoonlijke falen. Hartelijke groet, Joost Joost is niet de enige introvert die dit overkomt. Het gedrag van introverten wordt vaak verkeerd uitgelegd. Bij Joost wordt zijn natuurlijke gezichtsuitdrukking bekritiseerd en verkeerd geïnterpreteerd. Bij andere introverten wordt hun natuurlijke manier van communiceren gezien als passief, niet deskundig of niet daadkrachtig genoeg. Dit vind ik altijd heel pijnlijk. Daarom ben ik ook altijd blij als mails zoals die van Maret krijg. Ze schreef: Dag Marloes, Dank voor het e-book. Ik werk momenteel met een introverte jongen. Het was een enorme eyeopener voor mij dat introverte mensen overprikkeld (kunnen) zijn. Ik vraag me weleens af of hij eigenlijk wel hoort wat ik zeg en dan gooi ik er nog maar eens een schepje meer van hetzelfde op. Ik zie nu in wat een zinloze en voor hem frustrerende actie dit is. Nooit te oud om te leren hier! Vriendelijke groet, Maret Het is fijn dat ik ook steeds meer van dit soort mails krijg. Niet alleen van extraverten die introverten beter begrijpen. Maar ook van introverten die hun extraverte gesprekspartner beter snappen en beter kunnen inspelen op hun behoeften. Dit maakt mij erg hoopvol en strijdbaar. Het zou geweldig zijn wanneer meer en meer mensen begrijpen wat het verschil is tussen introverten en extraverten. En dat verschil vervolgens waarderen. Ik hoop echt dat we dit de komende jaren kunnen bereiken. Maar ook als jouw omgeving of organisatie nog niet zover is, dan nog kun jij als introvert zelf stappen zetten om negatieve beeldvorming te voorkomen. Dat doe je door slim gebruik te maken van jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Dit is niet moeilijk, maar vraagt een andere manier van kijken. Wil je hier hulp bij, dan is de MasterClass-serie misschien iets voor jou. Kenmerkend voor de MasterClasses is dat die een mix bevat tussen verhelderende inzichten over hoe het bij jou werkt als introvert in combinatie met krachtige tips en strategieën om op een eenvoudige en natuurlijke manier je punt te maken. Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen