Jouw betrokkenheid: de motor voor een krachtige presentatie

Jouw betrokkenheid: de motor voor een krachtige presentatie

Laten we een klein experiment doen

Pak een pen en papier. Denk aan de volgende keer dat je moet spreken voor een groep. Maak de volgende zinnen af. Denk niet te veel na, maar schrijf op wat er in je opkomt. Neem voor elke zin drie minuten.

Wat ik echt graag wil dat mijn publiek meeneemt van mijn presentatie is …..

Wat ik mijn publiek graag zou willen vertellen over het onderwerp van de presentatie is ….

Het zou echt geweldig zijn als het publiek na mijn presentatie het volgende doet …..

Hoe voel jij je nu?

Grote kans dat je door te schrijven over wat jij belangrijk en waardevol vindt om te vertellen tijdens een presentatie, enthousiasme voelt.

Dit is ook wat ik merk bij de introverten die ik coach. Als we op zoek gaan naar wat zij belangrijk vinden om te vertellen, gaan hun ogen twinkelen en de ideeën voor de presentatie beginnen te stromen. Hun manier van praten wordt krachtiger en levendiger.

Ze ervaren flow

Presenteren is plotseling niet meer iets dat moet, maar is aantrekkelijk om mee bezig te zijn.

Dit kun jij ook ervaren. Niet alleen tijdens de voorbereiding van de presentatie, maar ook als je spreekt voor een groep.

Spreken vanuit flow heeft de volgende kenmerken

  1. Je merkt dat je de presentatie aan kunt.
  2. Je voelt dat tot uiting komt wie je ten diepste bent.
  3. Je voelt je als een vis in het water.
  4. Je bent in contact met jezelf en het publiek.
  5. Je zit in je verhaal.
  6. Je straalt terwijl je spreekt.
  7. Je voelt weinig angst.

Drie tips om vanuit flow te presenteren

Tip 1: Onderzoek
Onderzoek tijdens de voorbereiding van jouw presentatie waar jouw drijfveer zit voor het geven van de presentatie. Waar word jij enthousiast van? Voel jij je verbonden met het thema van de presentatie, of gaat je hart sneller kloppen als jij je voorstelt dat het publiek na de presentatie anders handelt?
Durf bij het voorbereiden van de presentatie keuzes te maken die aansluiten bij jouw drijfveren.

Tip 2: Visualiseer
Je voelt dat je enthousiast wordt over de presentatie. Registreer nauwkeurig welke lichamelijke reacties dit geeft. Misschien voel jij je hart sneller kloppen, gaan je mondhoeken omhoog, zie je scherper of zijn er kriebels in je buik. Neem bewust waar. Geniet ervan.

Visualiseer hoe het zou zijn om vanuit dit gevoel te spreken. Wat geeft dit jou? Probeer het zo concreet mogelijk voor te stellen. Geef  de presentatie bij wijze van spreken in je hoofd.
Visualiseren van het spreken vanuit flow, vergroot de kans dat je tijdens de presentatie deze flow daadwerkelijk kunt ervaart.

Tip 3: Schrijf
Schrijf op een papiertje nauwkeurig op wat je enthousiast maakt aan het geven van jouw presentatie. Het kan soms even duren voordat je de juiste woorden hebt gevonden die het echt beschrijven. Je weet dat je het juist geformuleerd hebt als je enthousiasme voelt bij het lezen ervan.

Lees dit briefje elke keer als je merkt dat het werken aan de presentatie zwaar gaat of angst oproept. Neem ook de tijd om het te lezen net voor de presentatie. Laat de woorden tot je doordringen. Dit is soms lastig als je zenuwachtig bent en kost tijd. Hardop voorlezen helpt vaak.

Kortom

Het ontwikkelen van presentaties waar jezelf enthousiast van wordt, creëert flow. Spreken vanuit flow helpt je om krachtig en levendig te presenteren en contact te maken met het publiek. Moeiteloos.

En niet te vergeten: het maakt spreken in een groep leuk. Zelfs of beter gezegd juist voor introverten.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen