3 tips voor meer zelfvertrouwen als spreker bij criticasters

3 tips voor meer zelfvertrouwen als spreker bij criticasters

Introverte professionals krijgen vaak te horen dat hun manier van presenteren niet overtuigend, vlot of aansprekend is. Zulke opmerkingen kunnen er flink inhakken. Sommige introverten vermijden zelfs lange tijd het geven van presentaties uit angst weer kritiek te krijgen.

Niet Bianca. Lees haar verhaal.

Ik herkende de opmerking van mijn leidinggevende over presenteren wel. Ik ben nerveus op zulke momenten. Dit komt ook omdat ik net nieuw ben in de functie en ik mijn nieuwe collega’s nog niet zo goed ken. Ik heb altijd even tijd nodig als introvert om te wennen aan een nieuwe situatie. Dit is nooit een probleem geweest.
Ik ging er vanuit dat dit hier ook geen probleem was. Maar mijn leidinggevende zag dit anders. Hierdoor ging ik tegen presenteren opzien.

Toen ik een presentatie van 20 minuten over mijn werk moest houden voor het team waarbij mijn leidinggevende ook aanwezig zou zijn, vond ik dat wel lastig. Op zo’n moment wil je het toch goed doen.

Dit leek me het juiste moment om inderdaad maar een training te volgen.

Ik riep de hulp in van Marloes

Ik was wel gespannen over de training. Maar eigenlijk was het helemaal niet eng, maar juist leuk om te doen.

Marloes bracht het presenteren terug tot de essentie, zodat het veel makkelijker werd. Ik zag enorm op tegen het presenteren omdat ik aan heel veel verwachtingen wilde voldoen, van mezelf, van mijn leidinggevende en van de rest van het publiek.

Ze deed mij inzien dat 20 minuten te weinig is om alles over mijn werk te vertellen. Het is onmogelijk om volledig te zijn in zo’n korte tijd. Ik realiseerde me dat ik daar in de presentatie ook gewoon heel open over kan zijn over mijn keuze voor de inhoud. Dat mijn publiek dat ook snapt en accepteert zolang ik hier maar transparant over ben.

Dit besef gaf enorme opluchting

Ik probeerde niet langer om aan alle mogelijke verwachtingen van het publiek te voldoen. Dus ook niet van mijn leidinggevende.

Ik besloot dat het belangrijkste is dat mijn collega’s na de presentatie precies zouden weten waarvoor ze me konden inschakelen. Een heel realistisch en haalbaar doel.

Het tweede dat ik leerde was hoe ik de inhoud van mijn presentatie zo kon structureren dat het eenvoudig was om mijn collega’s te boeien en mee te nemen in mijn verhaal.

Dit werkte wonderwel. Ik voelde dat mijn collega’s geïnteresseerd waren in wat ik te vertellen had en daardoor ontspande ik als spreker.

Uiteindelijk kijk ik met veel plezier terug op de presentatie

Mijn collega’s reageerden enthousiast op mijn verhaal. Ik kreeg complimenten. Ook na de presentatie werd ik verschillende keren op de gang aangesproken over de inhoud van mijn presentatie.

En ik merk dat mijn collega’s me veel gemakkelijker weten te vinden als ze een vraag hebben op mijn vakgebied. Ze staan nu regelmatig naast mijn bureau om te sparren. Ik heb duidelijk mijn doel bereikt met de presentatie :-).

Mijn leidinggevende heeft nooit iets gezegd over mijn presentatie. Dat is wel jammer! Toch merk ik wel dat ze me na de presentatie met meer respect behandelt. Het is net of ze mijn expertise meer serieus neemt en me mij vaker vraagt voor klussen.

Dat is voldoende voor mij voor nu. Ik heb tijdens het traject mijn eigen manier van werken en spreken leren waarderen als introvert. Dat geeft me genoeg zelfvertrouwen. Ook als ik kritiek krijg.’

3 Tips voor meer zelfvertrouwen als spreker bij criticasters

Herken jij het verhaal van Bianca, dan kunnen de volgende tips jou helpen:

  • Stel een realistisch doel. Als je een aantal scherpe criticasters in jouw omgeving hebt, kan dit angst oproepen. Dit is niet zo gek. Het is een natuurlijke reactie van introverten om onwenselijke situaties, waaronder kritiek, bij voorbaat te voorkomen door hun reactie hierop aan te passen. Dit kan ook te ver doorschieten. Je bent dan voortdurend bezig bent met het voorkomen van kritiek waardoor je verlamt. Je blijft maar op zoek naar de perfecte reactie. Door net als Bianca een duidelijk doel te stellen, kom je uit deze vicieuze cirkel. Je gaat weer handelend optreden en maakt een keuze voor wat volgens jou goed is op dat moment. Dit geeft over het algemeen enorm veel opluchting en ruimte voor jou als spreker.
  • Wees transparant in wat je vertelt en waarom je het vertelt. Dit zorgt ervoor dat je publiek weet wat ze kunnen verwachten. Maar het is voor jou ook gemakkelijker om je verhaallijn vast te houden omdat je precies weet waar je naar toe wilt. Ook als je kritiek krijgt.
  • Wees aardig voor jezelf! Werken in een kritische omgeving is voor veel introverten niet gemakkelijk (voor sommige extraverten trouwens ook niet) en roept stress op. Je maakt het voor jezelf alleen maar erger als jij jezelf ook nog eens veroordeelt.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen