Creëer een podium waar je als spreker kunt ontspannen

Creëer een podium waar je als spreker kunt ontspannen

Toen ik jaren geleden met de trein naar Amsterdam reisde, vond ik in de trein een Linda.Misschien ken je het blad wel. Het is een glossy magazine. Dit keer was het thema wel of geen kinderen.Mark Rutte vertelde bijvoorbeeld over zijn mogelijk toekomstige kind. En andere BN’ers vertelden over hun gekozen of gedwongen kinderloosheid.Ik bladerde de Linda door, hier en daar wat lezend, en kwam bij prachtige, maar zeer intieme foto’s uit van de zwangere actrice Eva Duijvestein, de vrouw van cabaretier Jan Jaap van der Wal.Ook las ik het interview bij de foto’s, dat net zo open en intiem was als de beelden.

Lui zaad

Zo vertelde Eva dat het lang geduurd had voor ze zwanger was en ze een heel intensief traject hadden doorlopen omdat haar man Jan Jaap lui zaad had.Toen ik dit las was ik geschokt door haar openheid.‘Dat vertel je toch niet in een interview’, was mijn eerste gedachte. Dat is te privé. Ik merk zelfs dat ik me wat beschaamd voel om het hier op te schrijven. Alsof ik een groot geheim deel terwijl het gewoon te lezen valt in een landelijk tijdschrift.Later in het interview bleek Eva een reden te hebben om zulke intieme details los te laten in het interview. Ze vertelt:‘Ik ben nu heel open geweest over onze problemen, en met dit stuk wil ik het afsluiten. Zodat er niet de hele tijd naar gevraagd wordt als de baby er is’.Ze deelde daarom heel bewust persoonlijke informatie over het moeilijke traject dat zij en haar man hadden doorgemaakt om zwanger te worden.Ik kan me voorstellen dat het geven van dit interview Eva rust heeft gegeven. Ze heeft zo van tevoren aangekondigd dat ze geen vragen meer wil hebben over de zware weg om zwanger te worden.Ze heeft daarmee voor zichzelf de condities gecreëerd om heel gemakkelijk ‘nee’ te zeggen als journalisten er toch weer naar informeren met een verwijzing naar het interview in de Linda. Ze hoeft niet meer over dat pijnlijke onderwerp te praten.Voor veel introverten gaat het te ver om zo veel persoonlijke informatie te geven. Ze zijn zeer gehecht aan hun privacy. Ze delen hun intiemste gedachten en gevoelens alleen met mensen die ze zeer goed kennen.En dat is hun goed recht, maar we kunnen wel wat leren van Eva.

Creëren van een eigen podium waar je kunt ontspannen als spreker

Want wat Eva doet in het interview, is wat ik altijd het creëren van een eigen podium noem. Een podium waar je kunt ontspannen als spreker. Als je eenmaal weet hoe je deze strategie toepast, kun je die overal toepassen.Even voor de duidelijkheid: het in de praktijk brengen van de vaardigheid betekent niet dat je allerlei intieme details over jouw privéleven hoeft bloot te geven zoals Eva dat deed in de Linda :-).Deze strategie helpt je bijvoorbeeld tijdens een presentatie. Je kunt zo relatief eenvoudig kritische vragen van dominante collega’s voorkomen. Of je legt tijdens het voorstelrondje van een training alvast een basis om straks in de pauze gemakkelijker een gesprek aan te knopen met de overige deelnemers.Kortom, de aanpak waarbij je een podium creëert waarop je als spreker kunt ontspannen, geeft je op een relatief simpele manier de regie in handen over een situatie.Of zoals een introvert zei die deze tactiek toepaste bij het leiden van een bijeenkomst: ‘het is zoveel gemakkelijker om de leiding te nemen in de bijeenkomst en in te grijpen als het gesprek niet helemaal de juiste kant op gaat. Zonder dat ik, zoals vroeger, zitte wikken en te wegen of het wel het goede moment is. Ik doe het gewoon. Dat doet de podiumstrategie voor mij.’In de MasterClass ‘hoe overleef ik het voorstelrondje’ ga ik uitgebreid in op hoe jij deze strategie toepast als je je voor moet stellen. Of het rondje nu plaatsvindt voorafgaand aaneen nieuw project, training of netwerkbijeenkomst. Zodat je de situatie zodanig ombuigt, dat je kunt ontspannen als spreker.Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier:http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen