Hoe voorkom je een vervelende start in jouw nieuwe baan
2 min. leestijd

Hoe voorkom je een vervelende start in jouw nieuwe baan

Had ik me nu toch maar voorbereid.’ Terwijl Stefanie het zegt, drukt ze haar bril weer terug op haar neus. ‘Ik zit maar in een team van drie mensen. Die had ik allemaal al gezien bij het sollicitatiegesprek. Daar hoef ik me niet meer aan voor te stellen. Ik vond het daarom niet nodig om voorafgaand aan mijn eerste werkdag na te denken over wat ik over mezelf zou vertellen. Nu heb ik daar spijt van.

Taart

Want om mij welkom te heten had de directrice een verrassingsbijeenkomst voor mij georganiseerd met taart. Het hele bedrijf was uitgenodigd. Ik werd naar voren geroepen en gevraagd om voor 60 man iets over mezelf te vertellen. Die vraag kwam totaal onverwacht. Al die ogen die op me gericht waren. Ik begon er van te zweten en heb mijn verhaal maar snel afgeraffeld. Achteraf wist ik niet meer wat ik gezegd had.

Gemiste kans

Ik ben bang dat ik een slechte indruk heb gemaakt. Daar maak ik me wel zorgen over. Het is geen fijne start van mijn nieuwe baan. Het voelt als een gemiste kans.’ Dit is inderdaad een gemiste kans voor Stefanie. Als ze 10 minuten had genomen voorafgaand aan haar eerste werkdag om na te denken over wat ze wilde vertellen over zichzelf, was het gemakkelijk voor haar geweest om het woord te nemen. Ook al kwam de vraag onverwacht. Ze had de situatie dan kunnen gebruiken om de condities te creëren waardoor het vervolgcontact met haar nieuwe collega’s gemakkelijk en soepel verloopt. Nu had ze niets gezegd om dit te bereiken. Gelukkig is er geen man overboord. Dit vertelde ik ook tegen Stefanie.

De sleutel om het de volgende keer beter te doen

Want zo’n moment dat je dichtslaat, hoe vervelend ook, bevat een belangrijke sleutel om het daarna beter te doen. Dit geldt niet alleen voor het voorstelrondje. Maar ook voor allerlei andere spannende situaties, zoals gesprekken met dominante collega’s en onverwachte gebeurtenissen. In deze gevallen is er vaak iets dat jou triggert. Iets wat de spanning doet oplopen, waardoor je niet meer goed kunt nadenken of zelfs blokkeert. Veel introverten hebben geen idee wat daarvan de oorzaak is. Met andere woorden: ze weten niet wat hen zo gespannen maakt. En dit maakt dat het maar blijft gebeuren. Keer op keer. De spanning overvalt hen en ze hebben geen idee hoe ze die op dat moment kunnen hanteren of omlaag kunnen brengen. Wil je dit stoppen, dan is het belangrijk om situaties te onderzoeken waarin je blokkeerde. Zo kun je achterhalen wat voor jou de triggers zijn. Vervolgens kun je een plan bedenken over hoe je de volgende keer zoveel mogelijk kunt voorkomen dat de spanning stijgt. Maar mocht je onverhoopt toch schrikken van een bepaalde onverwachte situatie, dan weet je precies wat je moet doen om toch goed uit de verf te komen.

Wil je hier hulp bij?

In de MasterClass-serie laat ik je precies zien hoe je dit doet voor het voorstelrondje. Ik ga in op veel voorkomende triggers in deze situatie en vertel hoe jij je zo voorbereidt dat je goed uit de verf komt. Ook als de zenuwen oplopen. Meer informatie over de MasterClass-serie kun je hier vinden: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen