Wat is introvert of wat is introversie?

Introversie is een persoonlijkheidskenmerk. Het is de beroemde psycholoog Carl Jung die de term introvert introduceerde in de wereld van de persoonlijkheidstypes. Hij gebruikte de term introvert als tegenhanger van de term extravert.

In de loop van de tijd is er steeds meer bekend geworden over wat het betekent om introvert of extravert te zijn. Of je introvert of extravert bent, wordt algemeen erkend als een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijkheid.

In veel persoonlijkheidstesten wordt daarom getest hoe introvert of hoe extravert je bent. Denk hierbij aan de persoonlijkheidstesten zoals DISC, MBTI of Insights Discovery.

Bij de Big 5, een van de meest gebruikte persoonlijkheidstesten, wordt extraversie en het gebrek daaraan (introversie) gezien als een fundamentele persoonlijkheidstrek.

Waarin verschillen introverten en extraverten dan?

Introverten en extraverten verschillen op veel gebieden.

Ze verschillen bijvoorbeeld in de manier waarop ze omgaan met prikkels, maar ook in de manier waarop ze denken, communiceren en besluiten nemen.

Weinig mensen zijn op de hoogte over hoe het bij introverten werkt. Ook introverten niet. Dit komt omdat extravert gedrag vaak als de norm wordt gezien.

Hierdoor ervaren introverten vaak onnodig spanning omdat ze proberen te voldoen aan de extraverte norm door zichzelf te pushen om net zo ad rem, snel en stellig te reageren als hun extraverte gesprekspartners.

Inzicht in hoe het bij introverten en extraverten werkt, maakt dat jij jezelf beter begrijpt maar ook jouw extraverte gesprekspartner. Je kunt dan gemakkelijker adequaat reageren op extraverte gesprekspartners zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

5 gebieden waarop introverten en extraverten verschillen

Ambivert: van beide kanten wat

Er zijn ook mensen die zowel introverte als extraverte kenmerken hebben.

Zij worden ambiverten genoemd. Zij laten op het ene moment introvert gedrag zien en op het andere moment extravert gedrag.

Ben ik introvert, extravert of ambivert? Doe de test

Twijfel jij nog welke typering bij jou hoort, introvert, extravert of ambivert?

> Doe de test

Wat is het verschil tussen introversie en verlegenheid?

Veel mensen verwarren verlegenheid met introversie. Verlegenheid is een sociale angst, waar je door positieve ervaringen ook weer vanaf kunt komen. Over verlegenheid kun je heen groeien, over introversie niet.

Over introversie groei je niet heen. Wel leren veel introverten in de loop van de tijd hoe ze voor zichzelf de condities kunnen creëren om goed uit de verf te komen.

Zie ook: Verschil tussen verlegen en introvert zijn

Extravert lijkt de norm

Ik zei het net al: extravert gedrag lijkt de norm te zijn tegenwoordig. Opkomen voor jezelf, jezelf profileren in gezelschap, snel met meningen klaar staan. Dit gedrag scoort hoge ogen op school, in onze werkomgeving en vaak zelfs ook privé.

Ouders en leerkrachten willen vanuit de beste bedoelingen hun kinderen en leerlingen leren om extravert gedrag te vertonen. Extravert gedrag wordt vaak ten onrechte gelijkgesteld aan succes.

Terwijl introverten vaak veel kwaliteiten te bieden hebben op de werkvloer.

Ik noem er hier 5.

De kracht van introverte mensen

1. Introverten brengen diepgang

Ze hebben het vermogen om niet op elke prikkel te reageren. Ze weten diep in een onderwerp door te dringen door oog en oor te houden voor de kern van de zaak. Ze laten zich niet afleiden door zijpaden en details.

2. Introverten kunnen goed luisteren

Introverte mensen kunnen goed luisteren en observeren. Daardoor kunnen ze hun boodschap goed afstemmen op de gesprekspartner.

3. Introverten hebben veel doorzettingsvermogen

Ze kunnen lang gefocust met iets bezig zijn. Daardoor kunnen ze grootse dingen bereiken. Veel van de belangrijkste uitvindingen, ontdekkingen, boeken en kunstwerken zijn dan ook voortgebracht door introverte mensen.

4. Introverten bereiden zich goed voor

Bespreking in aantocht? Introverte mensen laten hun belangstelling voor het onderwerp en de gesprekspartner zien door zich grondig voor te bereiden. Ze komen met een onderbouwd en doordacht verhaal.

Door die voorbereiding kunnen ze het gesprek goed afstemmen op de gesprekspartner, die dat zeer kan waarderen. Het is enorm waardevol voor een organisatie dat er mensen zijn die zo betrokken en goed voorbereid naar overleggen komen.

5. Introverten kunnen goed alleen werken

Ze hebben geen prikkels van buitenaf nodig om goed werk te leveren. Ze kunnen zich goed voelen in afzondering en tot resultaten komen door alleen te werken.

Zie ook: Kenmerken van een introvert

Ontdek jouw natuurlijke voorsprong als introvert

Een belangrijke stap om jouw kwaliteiten te verzilveren is het ontdekken van jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Jouw natuurlijke voorsprong is datgene waarin je uitblinkt als introvert. Weinig introverten hebben zicht op hun natuurlijke voorsprong.

Dit is niet zo gek. Het is voor jou zo vanzelfsprekend, dat je denkt dat iedereen kan wat jij kan. En dat iedereen ziet wat jij ziet.

Als je meer zicht hebt op jouw natuurlijke voorsprong, dan is het gemakkelijker om bij te dragen in vergaderingen, bijeenkomsten en overleggen zonder jezelf onder druk te zetten. Of je extravert voor te doen.

Je leert vertrouwen op jouw natuurlijke manier van werken en daarmee op jouw inbreng.

Net als Harm, Ton en Saskia dit deden in hun werk. Zij ontdekten hun natuurlijke voorsprong als introvert. Dit hielp hen om een succesvolle aanpak te ontwikkelen voor aanvankelijk stressvolle situaties in hun werk.

  • Harm bijvoorbeeld, wilde al jaren beleidsadviseur worden en kreeg de kans om zichzelf te bewijzen op het bestuurssecretariaat. Alleen leek zijn extraverte directeur blind voor zijn kwaliteiten. Lees zijn verhaal.
  • Redacteur Ton leed onder de kritische houding van sommige van zijn collega’s. Hij was bang voor conflicten. Hij zag daarom op tegen het geven van een presentatie. Lees zijn verhaal.
  • Saskia was opleidingsadviseur. Tijdens een reorganisatie moest ze laten zien geschikt te zijn voor een nieuwe functie als leerspecialist. Dat gaf behoorlijk wat spanning. Je leest hier hoe Saskia haar eigen weg hierin vond .

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week een artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Als bonus sturen we je e-book ‘Succesvol Vergaderen voor Introverten’ toe.

Gerelateerde artikelen