Laatst zag ik een
trainer de volgende tip geven aan
introverte professionals.
‘Deel gewoon wat je denkt.’
Dit was belangrijk volgens haar omdat introverten een onderwerp altijd grondig en van alle kanten bekijken. Dus wat ze uiteindelijk concluderen, is meestal goed doordacht en weloverwogen.
In tegenstelling tot hoe extraverten te werk gaan. Zij spreken vaak al zonder dat ze goed over een onderwerp nagedacht hebben.
Omdat jouw conclusies als
introvert afgewogen tot stand komen, zou je je niet moeten schamen om ze te delen. Aldus de trainer.
Ik kon een zucht niet onderdrukken toen ik dit las.
Natuurlijk heeft de trainer gelijk.
Doordacht
Als je als introvert een mening of plan hebben is dit vaak goed doordacht. Je kunt het inderdaad prima delen in gesprekken,
vergaderingen en bijeenkomsten.
Maar vaak is het inbrengen van een weldoordachte mening of idee juist helemaal geen probleem voor introverten.
Dit doen we meestal al van nature.
Als we namelijk ons verhaal rond hebben in ons hoofd, dan is het vaak geen enkel probleem om dit aan anderen te vertellen.
We nemen dan gemakkelijk het woord.
Vaak zijn we dan ook nog eens heel goede en overtuigende sprekers en kunnen we mensen gemakkelijk meenemen in ons verhaal.
En dat is niet zo gek. Als jij jouw mening gevormd hebt, of jouw idee helder hebt, dan komt het natuurlijke moment om naar buiten te treden als introvert.
Het
woord nemen is op zo’n moment niet moeilijk en voelt meestal vanzelfsprekend.
De momenten die moeilijk zijn voor introverten, treden op als we nog geen onderbouwde mening of een weldoordacht plan hebben. We zijn dan nog bezig zijn met luisteren en informatie verzamelen.
We hebben dan het gevoel hebben dat we er niet onderuit kunnen om iets te zeggen. We denken dat er een reactie van ons verwacht wordt of mensen onze mening willen horen. Maar eigenlijk zijn we nog niet zover.
Dat gebeurt bijvoorbeeld bij nieuwe projecten of onderwerpen waar je nog niet zoveel vanaf weet.
De
druk om op zulke momenten direct te reageren geeft veel introverten spanning. Misschien jou ook wel.
Meer spanning
De tip van de trainer om te zeggen wat je denkt, geeft dan
alleen nog maar meer spanning.
Want we hebben vaak nog geen idee of mening. Dat is nu juist het punt. We zijn nog bezig met het vormen ervan.
Hoe kun je op zulke momenten toch reageren op een manier die voor jou natuurlijk voelt als introvert?
Ook als je nog niet zover bent of er niets bij je opkomt om te zeggen. Of als je nog twijfelt of jouw idee of aanpak wel klopt.
In de afgelopen jaren heb ik daarvoor een specifieke aanpak ontwikkeld die aansluit bij de natuurlijke manier van denken, besluiten nemen en communiceren van introverten. Deze aanpak is getest door de vele introverten die ik heb begeleid.
Introverten die deze aanpak toepassen, gaan anders om met situaties waarin iedereen van ze verwacht dat ze meteen reageren. Ze gaan die momenten niet meer uit de weg. Ze treden ze juist met zelfvertrouwen tegemoet. Dat komt doordat ze weten hoe ze kunnen meedoen aan het gesprek zonder zich ongemakkelijk te voelen. Ze weten hoe ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren, ook als zij hun mening of idee nog niet gevormd hebben.
Dit geeft een gevoel van vrijheid.
De aanpak hiervoor deel ik in de MasterClass over het adequaat reageren in nieuwe gesprekssituaties.
Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie, kun je hier vinden:
http://bit.ly/2qjjpjI
Meer artikelen lezen?
Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past.
Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.