Verminder frustratie, uitstelgedrag en weerstand

Als je inzicht hebt in jouw natuurlijke manier van in actie komen, voorkomt dit veel ellende.

Dat is niet alleen mijn ervaring, maar ook die van Taco Oosterkamp.

Taco is één van de bekendste productiviteitsgoeroe's van Nederland.

Ik las een tijd geleden zijn interessante boek over delegeren.

In zijn boek legt hij uit dat iedereen een natuurlijke manier van in actie komen heeft.

Volgens hem hebben maar weinig mensen zicht hierop.

En dat is jammer. Want als je jouw werk beter aan laat sluiten op hoe jij van nature in actie komt, wordt het een stuk leuker.

Je ervaart dan minder frustratie, weerstand of uitstelgedrag.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor jouw natuurlijke manier van in actie komen.

Maar ook voor jouw natuurlijke manier van denken, besluiten nemen en communiceren.

Hoe meer zicht je hierop hebt, hoe gemakkelijker en eenvoudiger het is om goed uit de verf te komen in jouw werk.

Nog krachtiger wordt het, als je niet alleen zicht hebt op jouw natuurlijke manier van werken als introvert.

Maar ook op die van jouw extraverte collega's.

Dit helpt je namelijk om strategieën te ontwikkelen om zelf goed uit de verf te komen die tegelijkertijd ook recht doen aan de natuurlijke manier van denken, besluiten nemen en communiceren van extraverten.

In de MasterClass-serie deel ik veel van dit soort strategieën die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld voor specifieke situaties zoals: omgaan met dominante collega's, onverwachte vragen of negatieve beeldvorming.

Het verhaal van Merijntje

Hoe positief dit kan uitpakken blijkt wel uit het verhaal van Merijntje.

Ze vertelt:

'Ik heb een aantal dominante collega’s met wie ik moet samenwerken.

Wat ik lastig vond is dat ze heel snel hun mening gaven en mij geen enkele ruimte boden.

Tenminste zo voelde het.

Ik ben vaak helemaal overdonderd door hun reactie en ga dan mee in hun besluit.

Dit betekende dat ik opgezadeld zat met een opdracht na een gesprek met een dominante collega waar ik helemaal niets mee kon en ook niet achterstond.

Ik baal op zo'n moment van mezelf, maar wil er dan ook niet meer op terugkomen omdat ik al heb toegezegd. En ik zag heel eerlijk gezegd ook op tegen de felle reactie als ik zou zeggen dat ik het niet zou doen

Ik heb door de MasterClass geleerd hoe ik adequaat kan reageren als ik het idee heb dat mijn dominante collega’s hun mening doordrukken.

Ik heb geleerd hoe ik dit kan doen op een manier die voor mij goed en natuurlijk voelt en tegelijkertijd duidelijk is. Het grappige is dat ze mij er zelfs voor bedanken :-).

Ik merk dat mijn dominante collega’s door mijn nieuwe aanpak mij meer respecteren en mijn input waarderen. Ze vragen nu zelfs expliciet om mijn inbreng. Dit is echt nieuw en voelt als een wonder.'

Wil jij dit ook leren?

Wil je net als Merijntje leren hoe je adequaat reageert op een manier die natuurlijk voelt als introvert, dan is de MasterClass-serie iets voor jou.

Meer informatie over de MasterClass-serie vind je hier:

http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen