Om te verkopen hoef je niet overdonderend te zijn of jouw gesprekspartner te bespelen

Om te verkopen hoef je niet overdonderend te zijn of jouw gesprekspartner te bespelen

Verkopen is een belangrijke vaardigheid tegenwoordig. Je moet jouw idee kunnen verkopen in een vergadering, jezelf tijdens een sollicitatiegesprek of jouw dienst en producten als ondernemer. Hoe doe je dit nu als introvert op een manier die bij je past en integer voelt? Daar zijn veel misverstanden over. Zo zag ik laatst onderstaande noodkreet op een forum: 'Ik moet verkopen. Ik zie hoe mijn extraverte collega’s dit doen en daar voel ik me heel ongemakkelijk bij. Moet ik stoppen met mijn baan?' Stoppen met je baan is niet nodig. Wat nodig is, is dat je leert verkopen op een manier die bij jou past als introvert en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Een belangrijke eerste stap is dat je het extraverte beeld van verkopen loslaat. Om te verkopen hoef je namelijk NIET overdonderend te zijn, het gesprek te domineren of je gesprekspartner te bespelen. Wat je nodig hebt om succesvol te verkopen is de juiste structuur en de juiste insteek voor het gesprek. Om een verkoopgesprek succesvol te laten verlopen, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen in een bepaalde volgorde. Veel mensen, zowel introverten als extraverten, zijn niet op de hoogte van deze stappen waardoor verkopen als iets heel zwaars en groots gaat voelen. Ze gaan dan verkopen ervaren als iets dat niet bij ze past of dat ze niet kunnen. Als je wel de juiste structuur en insteek hebt voor het verkoopgesprek dan helpt dit je om: – Te ontspannen: je weet precies wat belangrijk is in het gesprek en wat je moet doen om het succesvol te laten verlopen. Dit zorgt ervoor dat de spanning hanteerbaar blijft en je minder snel blokkeert. – Op een natuurlijke manier de leiding te nemen in het gesprek zonder jezelf te forceren of je extravert voor te doen. – Op een natuurlijke manier invloed uit te oefenen: deze aanpak en insteek doen een beroep op de natuurlijke kwaliteiten van introverten zoals vragen stellen, samenvatten en luisteren. Door je te richten op jouw kwaliteiten als introvert, wordt verkopen een stuk gemakkelijker.

In de MasterClass-serie zit een MasterClass speciaal over verkopen voor introverten

In de MasterClass ga ik uitgebreid in op hoe je op een natuurlijke manier verkoopt als introvert door de juiste structuur en insteek. Deze aanpak is niet alleen handig als verkoper, maar kun je ook gebruiken om jezelf te verkopen in sollicitatiegesprekken of als jij jouw idee wilt verkopen in een vergadering. Hiervoor kun je namelijk hetzelfde stappenplan gebruiken. Meer informatie over deze MasterClass en de MasterClass-serie kun je hier vinden: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen