Hoe je voorbij ‘goede indruk-stress’ komt

Hoe je voorbij ‘goede indruk-stress’ komt

Een tijd geleden hielp ik Mark bij het voorbereiden van een gesprek met zijn leidinggevende.Hij moest de uitkomsten van zijn project presenteren.Toen ik hem sprak had hij net gehoord dat de leidinggevende van zijn leidinggevende, de baas van zijn baas, ook aanwezig zou zijn.Yak…Hij had nu helemaal geen zin meer in die bijeenkomst.Alleen al denken aan de bijeenkomst gaf hem spanning nu hij wist dat de hoogste baas van de organisatie naar hem kwam luisteren.En dat is begrijpelijk.Wellicht zou jij ook spanning ervaren in zo’n situatie.

‘Goede indruk-stress’

Een negatief oordeel van mensen die hoger in de hiërarchie staan dan jij, zoals jouw baas en de baas van jouw baas, kan immers vervelende consequenties hebben.Als je geen goede indruk maakt op hen of hun oordeel negatief is, kan dit gevolgen hebben voor jouw baan.Niet gek dat dit zorgt voor stress.Ik noem dit ook wel ‘goede indruk-stress’.Je wilt zo graag een goede indruk maken, dat dit spanning geeft. De spanning zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt nadenken.

De rol van de innerlijke criticus

Jouw innerlijke criticus speelt daar een grote rol bij. De innerlijke criticus is dat stemmetje in je hoofd dat voortdurend commentaar levert.Die blijft vaak maar hameren op dat het belangrijk is om een goede indruk te maken.Hij zal tijdens zo’n bijeenkomst bij elke scherpe opmerking, boze blik of blijk van verveling bij jouw gesprekspartners, je wijzen op het belang van een goede indruk.En je wijzen op wat er gebeurt als je een slechte indruk maakt.Vaak is de innerlijke criticus al actief voordat je de bespreking ingaat.En wijst je op alle gevaren.Geen wonder dat je dan opziet tegen zo’n bijeenkomst en er geen zin in hebt.

Voorbereiding

Samen met Mark keek ik onder andere naar 3 zaken in de voorbereiding:
  • Wat hij kan doen en zeggen in de inleiding van de presentatie om de ‘goede indruk-stress’ te verminderen. Veel introverten vergeten dit, maar de inleiding van jouw presentatie is het moment om een podium voor jezelf te creëren als spreker waar je kunt ontspannen.
  • Zijn inhoudelijke boodschap. Wat was het meest belangrijke wat hij wilde overbrengen aan zijn gesprekspartners? Hoe kon hij zijn natuurlijke voorsprong als introvert gebruiken om zijn verhaal te structureren en zichzelf te profileren op inhoud?
  • Wat kon hij doen en zeggen als de spanning onverhoopt toch opliep en hij blokkeerde. Als introvert kan je dit helaas niet altijd voorkomen, daarom moet je er altijd op voorbereid zijn. Dit helpt om de spanning snel weer naar beneden te brengen zodat je weer normaal kunt denken.
Na afloop van ons gesprek, zei Mark:‘Het is vreemd maar ik voel geen spanning meer nu ik aan de bijeenkomst denk.Maar wat pas echt opmerkelijk is, is dat ik nu zin heb in de bijeenkomst.Ik kan haast niet wachten om mijn plannen te presenteren.Mijn gevoel over de bijeenkomst is totaal veranderd.’Hoewel het voor Mark een nieuwe ervaring was, is het niet zo vreemd.Dit is wat een goede voorbereiding voor je doet. Het verlaagt de spanning (regelmatig is de spanning zelfs helemaal weg) omdat je rekening houdt met jouw natuurlijke manier van denken, besluiten nemen en communiceren als introvert.En dat niet alleen, vaak krijg je ook zin in de bijeenkomst of in het gesprek.Dit zie ik elke keer weer.De stappen die ik samen met Mark heb gezet voor het voorbereiden van de bijeenkomst zijn bijna dezelfde stappen als ik beschreven heb in het boek ‘Succesvolle Introvert’.ebook succesvolle introvertDit boek is een onderdeel van de MasterClass-serie*.Meer informatie over de MasterClass-serie en het boek kun je hier vinden:http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.* Dit boek is alleen verkrijgbaar als onderdeel van de MasterClass-serie.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen