Mijn grootste inschattingsfout rond jezelf profileren

Mijn grootste inschattingsfout rond jezelf profileren

Ik wil graag mijn grootste inschattingsfout delen als het gaat om jezelf profileren.

Dit was aan het begin van mijn carrière. Ik had net mijn studie Toegepaste Onderwijskunde afgerond en was gestart als beleidsmedewerker bij een grote landelijke organisatie.

Dit was lang voordat ik begon te schrijven over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op jouw eigen manier.

Ze waren inhoudelijk tevreden over mijn werk, maar volgens mijn leidinggevende zagen mensen te weinig wat ik deed.

Ik kreeg dus, net als veel introverte professionals, het advies in mijn functioneringsgesprek om meer van mezelf te laten zien en horen. Om mij meer te profileren.

Zucht….mezelf profileren?!

Het klonk als een weinig aantrekkelijke activiteit.

Ik zag hoe sommige van mijn extraverte collega’s het wel veelvuldig deden en er succesvol mee waren.

Ze konden eindeloos over zichzelf vertellen.

Sommige collega’s namen bijvoorbeeld meer dan 25 minuten de tijd om in een voorstelrondje te vertellen over alle functies die ze in het verleden hadden bekleed en de werkzaamheden die ze nu deden. En natuurlijk over alle belangrijke mensen die ze kenden.

Heel vermoeiend om naar te luisteren. Dit kwam zo regelmatig voor, dat ik als groentje het idee kreeg dat als ik mijn zichtbaarheid wilde vergroten, ik ook moest leren om zo over mezelf op te scheppen (tenminste voor mij voelde het als opscheppen).

Aangemoedigd door het commentaar in mijn functioneringsgesprek, probeerde ik dit ook een paar keer.

Maar ik voelde mij er zo ongemakkelijk bij, dat het bij een paar halfslachtige pogingen bleef.

Mezelf profileren kwam daardoor in elk functioneringsgesprek weer als verbeterpunt naar voren

Dit veranderde toen ik mij in 2008 ging verdiepen in het verschil tussen introverten en extraverten door een schrijftraining die ik volgde. Ik verzamelde wetenschappelijke literatuur, sprak met experts in binnen- en buitenland (waaronder Susan Cain) en volgde een groot aantal trainingen rond spreken, presenteren en invloed uitoefenen.

Ik realiseerde mij door alle nieuwe inzichten dat mijn grootste fout rond profileren was dat ik al die tijd de verkeerde rolmodellen had gekozen.

Ik had al die tijd gekeken naar hoe extraverte collega’s zich profileerden en ik was ervan uitgegaan dat dit DE MANIER was. Ook al was ik soms verveeld door hun verhalen, en voelde het hoogst ongemakkelijk om het zelf te doen.

Het was niet bij me opgekomen dat er ook andere manieren van profileren waren die beter bij me pasten.

Door mijn nieuwe inzichten in wat het betekent om introvert te zijn ging ik op zoek naar nieuwe introverte rolmodellen. Introverte professionals die succesvol zijn op hun eigen manier.

Eén van mijn rolmodellen was en is Joseph Kessels

Hij is introvert en een zeer invloedrijk persoon op zijn vakgebied. Hij is oprichter van het internationaal bekende en gewaardeerde adviesbureau Kessels & Smit, hoogleraar en veelgevraagd spreker.

Ik zag zelfs dat er een aparte pagina op wikipedia over hem is :-).

Wat hem zo bijzonder en inspirerend maakt, naast zijn inhoudelijke vooruitstrevende ideeën over leren en werken, is dat hij invloedrijk is op zijn eigen rustige en bedachtzame manier.

Hij inspireert vele mensen met zijn werk en ideeën.

Om te komen waar hij nu is, heeft hij keuzes moeten maken over op welke manier hij zich wilde profileren.

Hij zegt daarover het volgende in het tijdschrift Sprout:

 “Kletsen over ditjes en datjes, ik kan het niet. Ik maak verbinding met mensen op basis van de inhoud. Daarom ga ik alleen naar dat soort bijeenkomsten als ik er een functie heb, als ik een inlei­ding mag geven over een boek dat wordt gepresenteerd bij­ voorbeeld. Dan heb ik daarna direct iets om over te praten.”

“In een kraampje staan wapperen met een brochure, vreselijk. Ik heb een andere weg gekozen door boeken en artikelen op te sturen naar geïnteresseerden. En we organiseerden regelmatig inhoudelijke bijeenkomsten. Ook bij opdrachtgevers zitten mensen die meer affiniteit hebben met inhoud dan met uiterlijke vorm.”

Josehp Kessels heeft mij jaren geleden geïnspireerd om op zoek te gaan naar andere manieren van jezelf profileren en invloed uitoefenen die bij mij passen en voor mij goed voelen.

Door hem kreeg ik vertrouwen in dat dit kan en mogelijk is. Omdat hij het liet zien in de praktijk.

Hij was het bewijs dat dit kon

Nu jaren later, begeleid ik introverten die hun invloed willen vergroten in hun werk op hun eigen rustige, vriendelijke en bedachtzame manier. En zie ik dagelijks bewijs dat dit kan.

Iets wat ik mij in de eerste jaren van mijn carrière niet kon voorstellen.

Ik vertel je dit omdat ik niet wil dat jij deze inschattingsfout maakt.

Als je steeds maar te horen krijgt dat jij jezelf meer moet laten zien zoals jouw extraverte collega’s dit doen dan lijkt dit soms de enige manier om jouw zichtbaarheid te vergroten.

Maar dit is niet zo! Je kunt een manier vinden die bij jou past als introvert en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Echt waar!

Kijk maar om je heen of lees deze ervaringsverhalen van introverten.

Hartelijke groet,
Marloes

P.S. Wil je hulp bij het vinden van jouw natuurlijke manier van invloed uitoefenen en jezelf profileren als introvert, dan is de MasterClass-serie mogelijk iets voor jou.

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen