Wat je kan leren van een blokkenstoof over het moeiteloos vergroten van jouw invloed

Wat je kan leren van een blokkenstoof over het moeiteloos vergroten van jouw invloed

De laatste tijd denk ik veel na over hoe ik introverten duidelijk kan maken dat je invloed en impact vergroten niet zo moeilijk is.

Ik ben al tijden op zoek naar een metafoor om dit uit te leggen. Geen van de metaforen die ik bedacht, leek de kern te pakken.

Totdat afgelopen vrijdag, ik het mezelf hoorde uitleggen aan de hand van een blokkenstoof.

Je weet wel, dat speelgoed van vroeger waar je alle blokjes in de doos moest stoppen door de juiste plek voor elke vorm te vinden. Vierkant door vierkant, rondje door rondje en driehoek door driehoek.

Individuele coaching introverte professionals
Als je de juiste vorm door de juiste opening laat gaan, dan valt het blokje moeiteloos in de bak.

Probeer je echter een cirkel door een vierkante opening te drukken, dan wordt het moeilijk om het blokje in de bak te krijgen. Hoe hard je het ook probeert en hoeveel kracht je ook zet.

Dit laatste is wat ik veel introverten zie doen.

Dit is niet zo vreemd.

Veel introverten hebben van jongs af aan te horen gekregen hoe ze van nature werken en communiceren als introvert niet voldoet.

Ze krijgen opmerkingen dat ze te stil zijn. Niet adrem genoeg. Te lang moeten nadenken. Te voorzichtig.

Kortom, ze krijgen steeds weer te horen dat ze moeten veranderen om invloed te hebben en succesvol te zijn in gesprekken en vergaderingen.

Veel introverten zijn dit gaan geloven waardoor ze denken dat om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren, ze net als extraverten moeten doen.

Omdat dit niet bij hen past, voelt bijdragen in gesprekken en vergaderingen zwaar en ongemakkelijk

Vaak zo ongemakkelijk dat ze blokkeren en niet goed uit de verf komen.

Het is alsof ze een rond blokje door een vierkante opening proberen te duwen in de blokkenstoof. Een bijna onmogelijke opgave.

Individuele coaching introverte professionals
Toch hoeft het niet zo te zijn.

Als je in gesprekssituaties de ruimte leert zien en benutten om als introvert een waardevolle bijdrage te leveren, dan is je invloed en impact vergroten niet moeilijk. Het gaat dan als vanzelf. Of dit nu in situaties is waar je geconfronteerd wordt met een onverwachte vraag, dominante collega’s of een netwerkgesprek.

Net als je bij de blokkenstoof, de juiste vorm door de juiste opening laat gaan. Dan valt het blokje moeiteloos in de bak

Dus de volgende keer dat je het lastig vindt om bij te dragen in gesprekken en vergaderingen, ga dan op zoek naar de introverte ruimte. Je zult zien dat het dan veel gemakkelijker gaat.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen