Omarm jouw natuurlijke manier van werken en communiceren als introvert en alles gaat soepeler

Omarm jouw natuurlijke manier van werken en communiceren als introvert en alles gaat soepeler

De meeste productiviteitsgoeroe's raden aan dat je de dag begint met de zaken die voor jou belangrijk zijn om jouw persoonlijke doelen te bereiken. Je moet bijvoorbeeld zoveel mogelijk je mailbox vermijden omdat dit je afleidt van jouw eigen plannen. Dit advies klonk mij persoonlijk altijd logisch in de oren. Ik begon mijn dag dan ook trouw met het schrijven van mijn artikelen, voorbereiden van MasterClasses of het werken aan mijn boek. Met wisselend resultaat. Soms was ik productief en ging het schrijven lekker. Vaak lukte het niet. Het was dan net of ik niet in een schrijfritme kon komen. Ik kon echter niet helemaal de vinger leggen op de oorzaak. Totdat ik het boek 'The Power of When' van Michael Breus las. Toen begreep ik het.

Natuurlijke ritme

De titel zegt het al: het is belangrijk om na te denken over wanneer je iets doet. Elke activiteit die je onderneemt moet aansluiten bij jouw bio-klok. Bij jouw natuurlijke ritme. Als je die tijdstippen aanhoudt die passen bij jouw persoonlijke cadans, dan ben je niet alleen productiever, maar voel jij je ook fitter, blijer en enthousiaster. Michael Breus onderscheidt 4 types elk met een eigen passende dagindeling. Hij benoemt in zijn boek voor elk type het juiste tijdstip om bijvoorbeeld koffie te drinken, te schrijven, vergaderingen te houden, maar ook jouw financiën te doen.

Tijger

Ik ben in zijn indeling een tijger, het ochtendtype. Hier kun je een test doen om te ontdekken welk type jij bent: https://thepowerofwhenquiz.com. Zijn advies op basis van mijn bioritme is juist de dag te beginnen met regeldingen en email daarbij niet te vermijden. Het geschikte moment om te schrijven komt pas later op de dag. Nog specifieker: als tijger kan ik het beste teksten bewerken in de late ochtend, en daadwerkelijk schrijven in de vroege avond. In eerste instantie was ik geschokt door zijn advies.

Niet logisch

Ik ben namelijk wat chaotisch en heb een hekel aan organiseren. Het leek me een vervelende manier om de dag te beginnen met regeldingen, mailen en het bijwerken van mijn administratie. Jak.... Toch wilde ik het wel een kans geven. En ik moet eerlijk toegeven dat het werkt. Vreemd genoeg gaan die organisatorische klussen me in de ochtend heel gemakkelijk af. Ze zijn zo gedaan, terwijl als ik het ‘s middags doe ze soms uren in beslag lijken te nemen. En nu ik het schrijven wat later op in de dag doe, kom in veel gemakkelijker in de schrijverstrance terecht. Ik ben dan zo gefocust op mijn tekst, dat alles om me heen verdwijnt. Heerlijk! Ik ben dan ook veel productiever.

Waarom vertel ik dit nu?

Ook al lijken adviezen nog zo logisch, dat wil nog niet zeggen dat ze ook bij jou passen. Als je toch probeert om ze in de praktijk te brengen, kan dat voor veel frustratie zorgen. Ik zie dat ook bij introverten. Veel introverten hebben bijvoorbeeld van jongs af aan te horen gekregen dat hun natuurlijke manier van werken en communiceren als introvert niet voldoet. Ze krijgen opmerkingen omdat ze te stil zijn. Niet adrem genoeg. Te lang moeten nadenken. Te voorzichtig. Kortom, ze krijgen steeds opnieuw te horen dat ze moeten veranderen om invloed te hebben en succesvol te zijn in gesprekken en vergaderingen. Veel introverten zijn dit gaan geloven. Ze denken daardoor dat ze zich als extraverten moeten gedragen, om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren. Ze proberen dat ook. Maar zonder veel succes. Het past dit niet bij hen.

Blokkenstoof

Waar ze onder lijden, is wat ik het syndroom van de blokkenstoof noem. Je weet wel, die houten speelgoedkubus van vroeger waarin je alle blokjes moest stoppen door de juiste plek voor elke vorm te vinden. Vierkant door vierkant, rondje door rondje en driehoek door driehoek. Als je de juiste vorm door de juiste opening laat gaan, dan valt het blokje moeiteloos in de bak. Probeer je echter een cirkel door een vierkante opening te drukken, dan wordt het moeilijk om het blokje in de bak te krijgen. Hoe hard je het ook probeert en hoeveel kracht je ook zet. Dit laatste is wat ik veel introverten zie doen in vergaderingen en als ze zichzelf willen profileren. Net zoals ik mezelf regels oplegde over schrijven die niet bij me pasten. Omdat het voor jou niet natuurlijk verloopt, voelt het zwaar en ongemakkelijk. Ik kwam daardoor bij het schrijven niet in een flow terecht. Introverten krijgen vaak zo’n ongemakkelijk gevoel als ze proberen extravert te doen dat ze blokkeren en niet goed uit de verf komen. Het is alsof ze een rond blokje door een vierkante opening proberen te duwen in de blokkenstoof. Een bijna onmogelijke opgave. Toch hoeft het niet zo te gaan.

Ruimte zien

Als je in gesprekssituaties de ruimte leert zien en benutten om als introvert een waardevolle bijdrage te leveren, dan is het niet moeilijk om je invloed en impact te vergroten. Het gaat dan als vanzelf. Of dit nu in situaties is waar je geconfronteerd wordt met een onverwachte vraag, dominante collega’s of een netwerkgesprek. Net als als bij mijn regeldingen en bij mijn schrijven. Het gaat gemakkelijker nu ik rekening houdt met mijn bio-ritme. Het is net als de juiste vorm door de juiste opening laten vallen in de blokkenstoof. Dan landt het blokje moeiteloos in de bak zonder dat jij jezelf hoeft te forceren.

Hulp nodig?

Wil je ondersteuning om die introverte ruimte te leren zien en te benutten in gesprekken en vergaderingen? Dan is de MasterClass-serie iets voor jou. Elke maand ontvang je een nieuwe aflevering waarin je ontdekt hoe je als introvert op een natuurlijke manier bijdraagt en stap-voor-stap jouw invloed vergroot in je werk. Zelfs in gesprek met dominante collega’s, bij onverwachte vragen of in onbekende situaties met nieuwe mensen. Je kunt hier alles lezen over de MasterClass-serie: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen