Een zachte stem: voordeel of nadeel: even kuchen of een hand opsteken was genoeg

Een zachte stem: voordeel of nadeel: even kuchen of een hand opsteken was genoeg

Veel introverten hebben een vrij zachte stem.

Ik krijg vaak vragen van introverten hoe ze dit kunnen veranderen. Of hoe ze hiermee moeten omgaan.

Ze ervaren een zachte stem als een handicap.

Een tijd geleden bekende een introverte professional echter iets verrassends aan mij.

Hij vertelde dat sinds hij zijn zachte stem accepteerde als introvert en zijn stem niet langer forceerde om er tussen te komen in vergaderingen, mensen hem anders behandelden.

Met meer respect.

Hij krijgt gemakkelijker het woord. Hij hoefde er nauwelijks nog moeite voor te doen.

Soms was alleen kuchen of even zijn hand in de lucht steken al genoeg.

Dan werden mensen al stil.

Soms zag hij zelfs een collega een nog pratende collega aantikken om te laten weten dat hij zijn mond moest houden omdat hij wilde spreken.

En degene niets wilde missen van wat de introverte professional zou zeggen.

De introverte professional was ervan overtuigd dat juist zijn zachte stem maakte dat mensen met volle aandacht luisterden naar wat hij vertelde.

Wat ik hiermee wil zeggen is dit.

Soms is de eerste stap – en de meest fundamentele stap – om meer impact en invloed te hebben als introvert, jezelf te accepteren zoals je bent.

Stop met jezelf veranderen

Dit betekent stoppen met jezelf veranderen. Of kritiek op jezelf te leveren dat je bijvoorbeeld niet zo snel en ad rem bent als jouw extraverte collega’s. Of een zachtere stem hebt.

Ik heb inmiddels 100-den introverten begeleid.

Mijn ervaring is dat als je jezelf omarmt, en accepteert hoe jij van nature denkt en werkt als introvert, het veel gemakkelijker is om te zien hoe jij van nature een bijdrage kunt leveren aan vergaderingen en overleggen. Zonder jezelf te forceren.

Een bijdrage die er waarschijnlijk anders uitziet dat die van jouw extraverte collega, maar die minstens net zo waardevol is.

En regelmatig zelfs meer impact heeft.

Dit merk ik elke keer weer.

Respect van collega’s en leidinggevenden, begint bij het zelf waarderen van jouw natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert.

Dan komt de rest vaak vanzelf.

Meer artikelen lezen?

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen