De valkuil van de trechter
Herken je dat als er iemand bij een gesprek of vergadering aanwezig is die hoger in de hiërarchie staat, jij dan heel druk wordt in jouw hoofd. Je hebt het idee dat je moet reageren. Vaak omdat iedereen al aan het woord is geweest behalve jij, maar je twijfelt of wat je wilt inbrengen wel het juiste is. Grote kans dat je dan in de valkuil van de trechter bent getrapt. Dit gebeurt bij veel introverten in gesprekken en overleggen met mensen hoger in de rangorde. Voor hun gevoel, lijkt het alsof ze geen ideeën en vragen hebben. Alsof er niets bij ze opkomt. Maar als ik doorvraag tijdens individuele coachingsessies, blijken ze wel degelijk ideeën en vragen te hebben. Alleen….. ze zijn zo kritisch op hun inhoudelijke inbreng, dat uiteindelijk niets voldoet. En dus houden ze hun mond. Dit noem ik ook wel de valkuil van de trechter. Er gaan genoeg ideeën, vragen en observaties in, maar de trechter is zo smal, en de criteria zo streng, dat er uiteindelijk niets uitkomt. Ondanks alle input. Wat er bijvoorbeeld in de trechter gebeurt:
  • Ik heb wel een idee, maar dat is zo voor de hand liggend. Als het een goed idee was dan had iemand anders het vast al ingebracht. Dat niemand er iets over zegt is het bewijs dat het geen goed idee is.
  • Ik heb nog wel een vraag. Ze zullen vast al over deze vraag nagedacht hebben. Dus ik kan hem beter niet stellen. Het lijkt dan net alsof ik achter de feiten aanloop.
  • Ze hebben nu wel een plan, maar ik zie heel duidelijk waarom dat plan niet zo gaat werken en hoe we het met kleine aanpassingen toch kunnen realiseren. Maar we hebben nu al een beslissing genomen. Ik denk niet dat het gewaardeerd wordt als ik dit nu inbreng. Ik wil niet dat ze denken dat ik de boel probeer te vertragen.
Om adequaat te kunnen reageren is het belangrijk dat jij je voorgaand aan een vergadering of gesprek bedenkt hoe je uit de valkuil van de trechter blijft. Als je hier hulp bij nodig hebt, dan raad ik je de MasterClass van de maand aan. In deze MasterClass ga ik in op hoe door de juiste voorbereiding je voorkomt dat je verstrikt raakt in de trechter. En hoe je adequaat kunt blijven reageren zelfs als de directeur of de baas van jouw baas aanwezig is. Meer informatie over de MasterClass-serie: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen