Stel je voor.
Je hebt een presentatie gegeven voor jouw werk.
Iedereen was enthousiast.
Behalve één mevrouw op de eerste rij. Zij zuchtte bij alles wat je zei en schudde meewarig haar hoofd.
Waar denk je dat jouw innerlijke criticus het over heeft na de presentatie?
Nee, inderdaad niet over alle enthousiaste reacties van aanwezigen. Jouw innerlijke criticus heeft het over die ene zure mevrouw op de eerste rij.
Als je niet uitkijkt, neemt jouw innerlijke criticus zoveel ruimte in jouw hoofd in, dat je gaat denken dat de presentatie heel slecht ging. Ondanks alle positieve reacties. Die kun je onder de invloed van de innerlijke criticus vaak niet eens meer zien of herinneren.
Zoveel invloed kan jouw innerlijke criticus hebben.
De innerlijke criticus laat ons vaak denken dat als we maar genoeg ons best doen, dat hij dan op houdt met zeuren en ons met rust laat.
Niets is minder waar.
Het is de aard van de innerlijke criticus om nooit tevreden te zijn.
Hij gebruikt alles als munitie om jou om de oren te slaan en te vertellen dat je niet voldoet. En hij weet altijd iets te vinden.
De meeste innerlijke critici, ik heb er inmiddels honderden ontmoet, maken gebruik van 6 strategieën om je ervan te overtuigen dat je slecht gepresteerd hebt en niet voldoet. Vaak met veel succes!
Met een beetje pech heeft jouw criticus zo veel invloed, dat je veel piekert.
Er zijn zelfs introverten die zo’n sterke innerlijke criticus hebben dat ze er ‘s nachts wakker van liggen.
Of ze zijn zo gespannen voor een bijeenkomst dat ze blokkeren.
Om de innerlijke criticus te leren temmen, is het belangrijk om te herkennen wanneer hij aan het werk is.
Wil je hier hulp bij, dan is een eerste stap om je aan te melden voor de gratis emailreeks, speciaal voor introverte professionals. Je ontvangt dan twee keer per week een artikel met inzichten, tips en strategieën hoe je als introvert jouw invloed vergroot in jouw werk.
Het temmen van de innerlijke criticus komt regelmatig aan bod in deze artikelen. Hierdoor zul je hem steeds beter leren herkennen.