Verminder de greep van de innerlijke criticus

Verminder de greep van de innerlijke criticus

Al meer dan 8 jaar begeleid ik introverte professionals in organisaties.

Het is altijd weer opmerkelijk om te zien hoeveel vooruitgang deelnemers maken op het moment dat ze herkennen wanneer de innerlijke criticus aan het werk is.

En ze begrijpen hoe ze zich los kunnen maken van de innerlijke criticus zodat deze niet langer alle ruimte in hun hoofd inneemt.

Eén van de deelnemers die ik me nog goed herinner was Ellen.

Ze deelde haar verhaal al eerder in deze nieuwsbrief.

Ellen was, toen ze een traject volgde, 42 jaar en personeelsadviseur bij een grote kinderopvangorganisatie.

Ze adviseerde managers over personeelsbeleid. Daarnaast adviseerde ze de directie.

Toen ze leerde om haar innerlijke criticus te temmen, vertelde ze dat het was alsof er een deur open ging die al die tijd op slot had gezeten.

Ze voelde zo’n opluchting. Plotseling was het niet meer moeilijk om haar mening en advies op een krachtige manier naar voren te brengen.

Ze vertelde in de nieuwsbrief hierover:

Ik geef managers minder speelruimte. Het is duidelijk wat ik vind, hoe ik het wil hebben en daar luisteren ze ook naar.

En de directie gaf me laatst het compliment dat ik erg goed in de materie zat en voor hen een volwaardige sparringpartner ben :-).

Binnen 3 maanden na het starten van het traject kon ze de stap naar senior maken.

Het bijzondere is de snelheid van haar transformatie. Toen we begonnen had de innerlijke criticus haar helemaal in zijn greep. Ze kon geen kant op.

Haar innerlijke criticus zorgde voor zoveel stress dat ondanks alle ideeën, kennis en argumenten die ze in haar hoofd had, voorafgaand aan een gesprek met managers en directie, bleven deze op het ‘moment suprême’ steken. Ze bleef hierdoor stil.

Ik vermoed dat als ik haar zou vragen hoeveel van haar huidige succes ze te danken heeft aan het temmen van de innerlijke criticus ze zou antwoorden: ‘veel’.

Het hielp haar om haar punt te maken. Maar ook om haar natuurlijke voorsprong als introvert te zien en een manier van adviseren te ontwikkelen die bij haar paste en natuurlijke voelde.

Het verhaal van Ellen laat zien dat hoeveel stress de innerlijke criticus ook geeft, het relatief gemakkelijk is om hem te temmen.

Het gedrag van de innerlijke criticus is namelijk voorspelbaar.

Ze maken allemaal gebruik van dezelfde strategieën.

Dit betekent concreet dat als je inzicht hebt in deze strategieën, een aanval van de innerlijke criticus jou niet langer hoeft te verrassen.

Je kunt het voor zijn als je weet hoe en wanneer hij actief wordt.

Besteed elke dag daarom even tijd om te kijken wanneer en waarom jouw innerlijke criticus actief werd en wat hij precies deed.

Het maakt het gemakkelijker om de volgende keer de innerlijke criticus te herkennen en hem te temmen op het moment zelf.

Of wat helemaal mooi is: als je hem al kunt tackelen voorafgaand aan een belangrijk gesprek of vergadering. Zodat je niet alleen goed uit de verf komt, maar er ook ontspannen naar toe gaat. En geen last meer hebt van piekeren na afloop of je wel het juiste hebt gezegd.

Wanneer de innerlijke criticus is getemd, verandert vaak ook hoe jij jouw werk beleeft.

Ellen gaf bijvoorbeeld aan dat ze meer plezier en voldoening ervoer, minder piekerde en overleggen kostte haar minder energie.

Het hele verhaal van Ellen kun je hier lezen:

https://desuccesvolleintrovert.nl/als-jouw-innerlijke-criticus-jou-belet/

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan 2 keer per week een artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen