Het woord nemen: tips om de drempel te verlagen als introvert

Het woord nemen: tips om de drempel te verlagen als introvert

Als introvert is het vaak spannend om te spreken in een groep. Zeker als het een nieuwe groep is. Maar ook bijvoorbeeld als het over een onderwerp gaat waar je (nog) niet zoveel van afweet.

Dit soort situaties veroorzaken vaak op zichzelf al spanning waardoor je kunt blokkeren als introvert.

Maar een groot deel van de introverte professionals maakt onbewust de drempel nog hoger. Omdat ze graag aan alle verwachtingen willen voldoen leggen ze de lat hoog.
Ze verlangen bijvoorbeeld van zichzelf dat:

  • wat ze zeggen perfect aansluit bij wat hun gesprekspartners van hen verwachten;
  • ze op alle vragen en opmerkingen meteen kunnen reageren;
  • ze altijd een mening paraat hebben;
  • het meteen helder moet zijn voor anderen wat ze zeggen.
  • wat ze zeggen origineel, geestig en to-the-point is.

Hoogte lat = hoogte drempel

Mijn ervaring is dat hoe hoger de lat, hoe hoger de drempel is om kennis en ideeën naar voren te brengen in een groep.

De oplossing

Een stap om de drempel te verlagen is het onderzoeken van de eisen die je onbewust aan jezelf stelt als spreker. Je kunt ze dan vervangen door concrete doelen die realistisch zijn. Maar die ook ontspanning geven én je uitnodigen om jouw kwaliteiten als introvert in te brengen in het gesprek.

2 tips die je hierbij kunnen helpen

1. Sluit aan bij jouw natuurlijke manier van communiceren

Als introvert heb je een natuurlijke manier van communiceren. Je verzamelt bijvoorbeeld eerst alle informatie, die verwerk je innerlijk en dan pas vorm jij je mening. In nieuwe situaties waar je nog niet zoveel van het onderwerp afweet is het dan ook veel natuurlijker voor jou om vragen te stellen om meer informatie te krijgen dan meteen je mening te geven.

Een realistisch doel in een nieuwe situatie kan bijvoorbeeld zijn dat je minimaal drie vragen stelt die jou helpen om je mening te vormen.

2. Sluit aan bij jouw unieke blik op de wereld

Je hebt een unieke blik op de wereld. Er vallen jou specifieke dingen op die niemand anders opvalt. Je stelt jezelf vragen die niemand anders stelt.

Deze unieke blik komt voort uit jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Maar ook jouw opvoeding, opleiding,  interesses en ervaring spelen een rol.

Voorbeelden van unieke blikken op de wereld die ik tegengekomen ben bij introverte professionals:

  • als vanzelf de structuur zien in een vraagstuk, en weten welke stap eerst genomen moet worden;
  • van nature aanvoelen hoe je mensen op een goede manier kunt betrekken zodat ze zich gezien en gewaardeerd voelen;
  • gefascineerd zijn hoe agenda’s van mensen, gebeurtenissen en wetenschappelijke kennis met elkaar samenhangen. De onderliggende patronen en concepten doorgronden.

Het delen van deze natuurlijke blik is iets wat veel introverten over het hoofd zien omdat ze denken dat iedereen op die manier kijkt naar de wereld. Ze vinden het niet de moeite waard om te noemen omdat ze het als vanzelfsprekend ervaren. Iedereen ziet toch wat zij zien.

Niets is minder waar. Als introverte professionals tot dit inzicht komen en hun natuurlijke blik gaan delen reageert hun omgeving altijd razend enthousiast.  Tot hun grote verbazing want het kost ze geen enkele moeite om het in te brengen.

De drempel verlagen zou bijvoorbeeld kunnen beteken dat je jezelf als doel stelt om één keer jouw natuurlijke blik te delen in een gesprek of bijeenkomst.

Kortom

Als je een enorme drempel voelt om het woord te nemen, kijk dan eens naar de eisen die je aan jezelf stelt. Vervang deze eisen door doelen die heel dicht aansluiten bij hoe jij communiceert en bij jouw natuurlijke blik op de wereld.

Als je dit doet dan beloof ik je dat de drempel een stuk lager wordt om iets te zeggen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
joke
Door

joke

op 27 May 2013

Marloes, Herkenbaar, zoals veel dingen die je schrijft. Communiceren op een manier die past bij mijn kijk op de wereld. Dat raakt toch wel de kern. In de loop van de tijd ben ik mijzelf toe gaan staan, om niet direct een antwoord te geven. Ik kan beter wachten tot het idee of dat wat ik wil zeggen vorm heeft gekregen, dat scheelt, dan hoef ik niets steeds op mijn woorden terug te komen. Maar het doet zich ook voor in het contact met mensen die mij zeer nabij zijn. Dan kan, het niet geven van een antwoord verkeerd overkomen. Alsof ik geen antwoord wil geven. Het kost dan tijd, het is noodzakelijk om daar mijn weg in te vinden. bedankt, mvg Joke

Marloes
Door

Marloes

op 28 May 2013

Beste Joke, Dank je wel voor jouw reactie. Ik heb het idee dat het je zou kunnen helpen om na te denken over welke andere dingen je kunt delen als je nog geen antwoord hebt. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van vragen, het delen van jouw observaties en dilemma's etc. Met de juiste inleiding laat je zien dat je zeer betrokken bent bij het onderwerp en mijn ervaring is dat de meeste mensen je dan graag de tijd willen geven om tot een antwoord te komen. Ik hoop dat dit je helpt om jouw eigen weg te vinden. Hartelijke groet, Marloes

Vergroot jouw zichtbaarheid zonder je ongemakkelijk te voelen
Door

Vergroot jouw zichtbaarheid zonder je ongemakkelijk te voelen

op 26 Aug 2015

[…] te profileren en om jouw zichtbaarheid te vergroten. Denk aan netwerken, artikelen schrijven, jouw natuurlijke blik delen in vergaderingen of het geven van presentaties.De kunst is om bij elke strategie te onderzoeken hoe je het kunt […]

Justine
Door

Justine

op 10 Jul 2018

Beste Marloes, Over een paar dagen ga ik een workshop houden over een onderwerp dat met leiderschap te maken heeft, aan mensen die net klaar zijn met een leiderschapsopleiding (dit is het laatste onderdeel) en onze leidinggevenden. De workshop duurt maar een half uur. Ik ben me enorm aan het inlezen in het onderwerp 'introversie', omdat ik denk dat er een wereld te winnen is voor leidinggevenden. Men verwacht tijdens sollicitatiegesprekken dat het enthousiasme van je afspat en dat je niet kan stoppen met praten. Dat er dan geen gesprek plaatsvindt, is blijkbaar niet zo erg. Ik wil mijn halve uur graag gebruiken om (aankomend) leidinggevenden oog te laten krijgen voor de speciale kwaliteiten van introverten, die op deze manier niet beloond worden. Ik ben van plan mijn publiek een testje te laten doen om te bepalen of ze zelf intro- of extravert zijn. Ik ben verder nog naarstig op zoek naar een werkvorm om de rest van de tijd mee te vullen, want het moet geen lezing worden. Mijn vraag aan jou: heb je een idee om deze doelgroep die zelf naar het extraverte neigt, aan het denken te zetten over kwaliteiten waar nu overheen gewalst wordt omdat men 'spontaan' dient te zijn? Ik hoop op een tip op mij op het juiste spoor te zetten, want ik loop vast in alle achtergondtheorie. Alvast heel erg bedankt!

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 19 Jul 2018

Beste Justin, Leuk dat je een workshop verzorgt over dit onderwerp. Ik heb nog nooit een lezing gegeven voor alleen maar extraverten, meestal alleen aan introverten of een mix van introverten en extraverten. Een werkvorm die goed werkte bij een workshop aan introverten en extraverten is vragen of ze iemand in gedachten willen nemen die hun tegenpool is. En dan vragen wat zij zien als kwaliteiten van die persoon. Ook is het voor veel extraverten fijn om meer achtergrondinformatie te hebben over hoe het bij introverten werkt omdat ze er dan rekening mee kunnen houden. Ik zie ze altijd driftig schrijven. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Hartelijke groet, Marloes

Reactie plaatsen