Het woord nemen: tips om de drempel te verlagen als introvert

Als introvert is het vaak spannend om te spreken in een groep. Zeker als het een nieuwe groep is. Maar ook bijvoorbeeld als het over een onderwerp gaat waar je (nog) niet zoveel van afweet.

Dit soort situaties veroorzaken vaak op zichzelf al spanning waardoor je kunt blokkeren als introvert.

Maar een groot deel van de introverte professionals maakt onbewust de drempel nog hoger. Omdat ze graag aan alle verwachtingen willen voldoen leggen ze de lat hoog.

Ze verlangen bijvoorbeeld van zichzelf dat:

  • wat ze zeggen perfect aansluit bij wat hun gesprekspartners van hen verwachten;
  • ze op alle vragen en opmerkingen meteen kunnen reageren;
  • ze altijd een mening paraat hebben;
  • het meteen helder moet zijn voor anderen wat ze zeggen.
  • wat ze zeggen origineel, geestig en to-the-point is.

Hoogte lat = hoogte drempel

Mijn ervaring is dat hoe hoger de lat, hoe hoger de drempel is om kennis en ideeën naar voren te brengen in een groep.

De oplossing

Een stap om de drempel te verlagen is het onderzoeken van de eisen die je onbewust aan jezelf stelt als spreker. Je kunt ze dan vervangen door concrete doelen die realistisch zijn. Maar die ook ontspanning geven én je uitnodigen om jouw kwaliteiten als introvert in te brengen in het gesprek.

2 tips die je hierbij kunnen helpen

1. Sluit aan bij jouw natuurlijke manier van communiceren

Als introvert heb je een natuurlijke manier van communiceren. Je verzamelt bijvoorbeeld eerst alle informatie, die verwerk je innerlijk en dan pas vorm jij je mening. In nieuwe situaties waar je nog niet zoveel van het onderwerp afweet is het dan ook veel natuurlijker voor jou om vragen te stellen om meer informatie te krijgen dan meteen je mening te geven.

Een realistisch doel in een nieuwe situatie kan bijvoorbeeld zijn dat je minimaal drie vragen stelt die jou helpen om je mening te vormen.

2. Sluit aan bij jouw unieke blik op de wereld

Je hebt een unieke blik op de wereld. Er vallen jou specifieke dingen op die niemand anders opvalt. Je stelt jezelf vragen die niemand anders stelt.

Deze unieke blik komt voort uit jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Maar ook jouw opvoeding, opleiding,  interesses en ervaring spelen een rol.

Voorbeelden van unieke blikken op de wereld die ik tegengekomen ben bij introverte professionals:

  • als vanzelf de structuur zien in een vraagstuk, en weten welke stap eerst genomen moet worden;
  • van nature aanvoelen hoe je mensen op een goede manier kunt betrekken zodat ze zich gezien en gewaardeerd voelen;
  • gefascineerd zijn hoe agenda’s van mensen, gebeurtenissen en wetenschappelijke kennis met elkaar samenhangen. De onderliggende patronen en concepten doorgronden.

Het delen van deze natuurlijke blik is iets wat veel introverten over het hoofd zien omdat ze denken dat iedereen op die manier kijkt naar de wereld. Ze vinden het niet de moeite waard om te noemen omdat ze het als vanzelfsprekend ervaren. Iedereen ziet toch wat zij zien.

Niets is minder waar. Als introverte professionals tot dit inzicht komen en hun natuurlijke blik gaan delen reageert hun omgeving altijd razend enthousiast.  Tot hun grote verbazing want het kost ze geen enkele moeite om het in te brengen.

De drempel verlagen zou bijvoorbeeld kunnen beteken dat je jezelf als doel stelt om één keer jouw natuurlijke blik te delen in een gesprek of bijeenkomst.

Kortom

Als je een enorme drempel voelt om het woord te nemen, kijk dan eens naar de eisen die je aan jezelf stelt. Vervang deze eisen door doelen die heel dicht aansluiten bij hoe jij communiceert en bij jouw natuurlijke blik op de wereld.

Als je dit doet dan beloof ik je dat de drempel een stuk lager wordt om iets te zeggen.

 

Over de auteur Marloes Bouwmeester

Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.

follow me on:

Geef een reactie

Geef jouw reactie