Hoe Susan Cain als jong meisje te horen kreeg dat ze zich moest aanpassen aan de extraverte norm

Hoe Susan Cain als jong meisje te horen kreeg dat ze zich moest aanpassen aan de extraverte norm

Heb jij ooit de TED-talk van Susan Cain gezien?

Susan Cain is de bestsellerauteur van Quiet, een baanbrekend boek over wat het betekent om introvert te zijn in een extraverte wereld.

Susan Cain vertelt aan het begin van haar beroemde TED-talk hoe ze als meisje van negen vol verwachting naar een zomerkamp gaat met een tas vol boeken.

In de familie van Susan is lezen de voornaamste groepsactiviteit. Dit vindt ze echt heerlijk. Gezellig met elkaar in een ruimte, terwijl toch ieder voor zich de ruimte heeft om al lezend nieuwe werelden te verkennen.

Ze had het idee dat dat kamp net zo zou zijn, maar dan beter. Het idee van haar ideale zomerkamp was een blokhut met kinderen die gezellig boeken lazen in hun pyjama.

Lezen was duidelijk niet de bedoeling van het zomerkamp en daar kwam ze al snel achter.

De eerste keer dat ze haar boek pakte, kwam het coolste meisje van de kamer meteen op haar af. Ze vroeg aan Susan Cain: “Waarom ben je zo rustig?”

Ze vroeg het alsof rustig zijn iets slechts is en altijd vermeden moest worden.

Bij de tweede poging om een boek te lezen, kwam de begeleidster op haar af met een bezorgd gezicht. Lezen was duidelijk niet in lijn met de bedoeling van het kamp.

Je werd geacht om als deelnemer aan het kamp naar buiten te treden en gezellig mee te doen.

Met andere woorden dat Susan zich niet moest terugtrekken om boeken te lezen.

Susan Cain paste zich aan, zoals zo veel introverten

En raakte haar boeken niet meer aan tijdens het zomerkamp.

Dit was één van de vele keren dat Susan de boodschap kreeg dat haar rustige en introverte manier van zijn niet de juiste was en ze aangemoedigd werd zich meer extravert te gedragen.

Misschien is de situatie die Susan Cain beschrijft wel herkenbaar voor jou.

En voel jij je ook vaak onder druk gezet om je meer extravert voor te doen dan je bent? Dwing jij jezelf bijvoorbeeld om je assertief of spontaan te gedragen om aan de extraverte verwachtingen te voldoen?

Laat me duidelijk zijn: er is niets mis met jezelf een beetje aanpassen.

Zolang het jou niet uitput. Of jij jezelf zo onder druk zet om je meer extravert te gedragen dat jij blokkeert of je onzeker of ongemakkelijk in groepen begint te voelen.

Als je dit bij jezelf merkt dan is het tijd om in actie te komen en om jouw eigen manier van naar buiten treden te ontwikkelen die past bij jou als introvert. Dus zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen