De rol van de innerlijke criticus bij ‘goede indruk-stress’

De rol van de innerlijke criticus bij ‘goede indruk-stress’

Veel introverten vertellen aan mij tijdens het telefonische kennismakingsgesprek dat ze spanning ervaren in het contact met:
  • hun leidinggevende
  • mensen die hoger staan in de hiërarchie dan zij, bijvoorbeeld managers en directeuren
  • mensen die voor hun gevoel slimmer zijn dan zij of meer expertise hebben.
Ze willen op deze mensen graag een goede indruk maken. En dat is niet zo gek. Een negatieve beoordeling van jouw leidinggevende of directeur kan vervelende consequenties hebben. Maar als je teveel bezig bent met hoe je overkomt, bewust of onbewust, kan dat er juist toe leiden dat je  minder goed uit de verf komt. Het kan zorgen voor ‘goede indruk-stress’. Je bent dan zo bezig om precies het juiste zeggen, dat de spanning zo hoog oploopt, dat er weinig tot niets uit jou komt. Jouw innerlijke criticus, dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar levert, speelt een grote rol bij ‘goede indruk-stress’.

Laat me uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Jouw innerlijke criticus ziet het als zijn rol om jou voor een sociale ramp te behoeden. Bij de meeste introverten neemt hun innerlijke criticus die taak erg serieus. Bij alles wat je wilt zeggen, zal de innerlijke criticus je wijzen op mogelijk negatieve reacties in het geval dat je ook werkelijk je mond opent. Hij twijfelt bijvoorbeeld aan de waarde van je bijdrage voor anderen, vraagt zich af of het wel klopt, is bang dat je idee te veel voor de hand ligt, enzovoort. Kortom, hij is nooit tevreden. Wat je ook wilt inbrengen in het gesprek of de vergadering. Door al het commentaar van hun innerlijke criticus, voelen veel introverten enorme spanning. Ze willen graag iets zeggen in een gesprek of vergadering. Maar niets is goed genoeg. Uiteindelijk blijven veel introverten stil. Waar hun innerlijke criticus dan uiteraard ook weer commentaar op heeft. Heb je hier ook last van en wil je dit doorbreken? De eerste belangrijke stap om dit te doorbreken is zien wanneer de innerlijke criticus aan het werk is en wat hij dan precies doet. Alleen dit inzicht helpt vaak al om de invloed van de innerlijke criticus te verminderen. Ik hoop dat dit artikel je hierbij helpt.

Wil je meer ondersteuning en tips? 

Dan is de MasterClass-serie iets voor jou. De MasterClass over omgaan met jouw leidinggevende gaat over het doorbreken van ‘goede indruk-stress'. In de MasterClass komt het volgende aan de orde:
  • Hoe je op een eenvoudige manier minder spanning ervaart in gesprek met jouw leidinggevende (hint: deze tip is echt zo simpel en voor de hand liggend dat bijna iedereen die over het hoofd ziet).
  • Hoe je snel het gevoel van regie terug krijgt in gesprekken waar jouw leidinggevende bij aanwezig is. Dit werkt ook als jouw leidinggevende kort door de bocht is en heel stellig reageert.
  • De vraag die je altijd paraat moet hebben als je een kritische extraverte leidinggevende hebt. Deze vraag zorgt ervoor dat je meteen kunt reageren op kritische opmerkingen en een krachtige indruk maakt.
  • De 4 signalen waaraan je 'goede indruk-stress' herkent.
  • De sleutel om te stoppen met piekeren. Die zorgt ervoor dat je niet meer tobt, na afloop van een overleg of gesprek, over of je wel het juiste hebt gezegd en of je professioneel overkwam.
  • Hoe je door een kleine focusverschuiving in een gesprek of overleg, 'goede indruk-stress' achter je kunt laten en jouw invloed op een natuurlijke manier vergroot.
Voor meer informatie over de MasterClass-serie, klik hier: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen