Zijn introverten spiritueler dan extraverten?

Zijn introverten spiritueler dan extraverten?

Als jouw natuurlijke gedrag structureel negatief wordt uitgelegd is dit pijnlijk.

Het maakt onzeker.

Of je nu introvert of extravert bent.

Zo stoort de extraverte psychologe en spiritueel adviseur Nancy Reeves zich er verschrikkelijk aan dat als je bladen als de Happinez open slaat, je altijd foto’s ziet van mediterende mensen.

Vaak alleen, zittend in de natuur of hoog op een berg met een gelukzalige glimlach op hun gezicht.

Introverte norm

Ze betoogt dat in de spirituele wereld, of dit nu binnen de meer traditionele religies of binnen de alternatieve stroming is, het ‘valse’ idee bestaat dat om je echt spiritueel te ontwikkelen je introvert moet zijn.

Volgens haar is de algemene opvatting binnen religieuze stromingen dat alleen introverten over voldoende diepgang beschikken om het spirituele pad te bewandelen.

In haar boek ‘Spirituality for extraverts (and tips for those who loves them)’ beschrijft ze hoe deze opvatting tot diepe twijfel en onzekerheid leidt bij spirituele extraverten.

Zo noemt ze het voorbeeld van Hava Kohl-Riggs, een extraverte directrice van een Joods spiritueel centrum.

Oppervlakkige opschepper

Hava voelt zich al heel haar leven minderwaardig aan introverten.

In haar jeugd is haar steeds voorgehouden dat introverten een veel sterker en standvastig karakter hebben en beschikken over meer diepgang dan zij.

Haar introverte zus vertelde Hava voortdurend dat zij als extravert een sociale vlinder is.

En dat niet alleen, ze noemde Hava ook een oppervlakkige opschepper.

Na al die jaren heeft Hava nog steeds last van de kritiek van haar introverte zus.

Productief

Zo merkte Hava bijvoorbeeld dat als ze schreef, productiever was als ze dat deed in een café omringd door andere mensen.

Hoewel het schrijven gemakkelijker ging in een café, twijfelde ze meteen aan haar motieven.

Was ze werkelijk productiever in een café of was ze, zoals haar zus haar voorhield, daar alleen maar op uit om mensen te imponeren.

Om te laten zien dat zij belangrijk was en als schrijver bezig was met iets dieps en fundamenteels.

Toen ze realiseerde dat ze extravert is, viel alles op zijn plek en kon ze de kritiek van haar zus achter zich laten.

Ze begreep dat voor haar als extravert het belangrijk is om bij creatieve activiteiten zoals schrijven, zich te omringen met mensen.

Dit heeft ze nodig.

En dat het haar dus helemaal niet gaat om op te scheppen of om te laten zien hoe goed ze is.

Andere pijnlijke voorbeelden

In het boek noemt Nancy Reeves ook nog andere pijnlijke voorbeelden binnen religieuze stromingen waar het gedrag van extraverten totaal verkeerd wordt uitgelegd door introverten.

Zo beschrijft ze de algemene opvatting dat je beter niet kunt spreken over spirituele ervaringen.

Als extraverten dit wel doen, dat dit alleen maar is om op te scheppen en om in het middelpunt van de aandacht te staan.

Als de algemeen geldende norm niet past bij jouw natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen, dan kan dit voelen alsof je te kort schiet als mens.

Alien

Of zoals extravert Dina Gardner schrijft over haar opleiding tot predikant binnen de presbyteriaanse kerk:

‘Ik was één van de weinige extraverten op mijn opleiding. Ik voelde me vaak een alien uit een andere dimensie.

Expressieve handgebaren en gezichtsuitdrukkingen, en ander gedrag dat hoort bij extraverten werden bijna nooit erkend als waardevol bij het begeleiden van mensen in hun spirituele ontwikkeling.’

Lans breken

Reeves breekt in haar boek een lans voor extraverte vormen van spiritualiteit.

Ze laat zien hoe zien hoe extraverten spiritueel kunnen groeien juist door rekening te houden met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen van extraverten.

Zoals Reeves een lans breekt voor spirituele extraverten in haar boek, wil ik dit doen voor introverte professionals die graag succesvol willen zijn in hun werk op hun eigen manier.

Extraverte norm

Waar extraverten lijden onder de ‘valse’ opvatting wat er nodig is om spiritueel te groeien, lijdt een deel van de introverten onder de algemeen aanvaarde opvatting dat je extravert moet zijn om succesvol te zijn in je werk.

Veel introverten dwingen zichzelf tot extravert gedrag, terwijl het niet bij ze past. Of voelen zich onzeker of alleen omdat ze niet aan de extraverte norm voldoen.

Inzicht in jouw natuurlijke manier van denken en handelen als introvert, helpt je om strategieën te ontwikkelen om jouw invloed te vergroten in jouw werk op een natuurlijke manier.

Want net zoals extraverten zich spiritueel kunnen ontwikkelen op hun eigen manier, kun jij als introvert succesvol zijn in jouw werk op jouw eigen wijze.

Dus zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Wil jij meer weten of hoe je dit doet als introvert, dan kan ik je mijn gratis emailreeks aanraden, speciaal voor introverte professionals. Je ontvangt dan twee keer per week een artikel met inzichten, tips en strategieën hoe je als introvert jouw invloed vergroot in jouw werk.

> Naar het gratis e-book

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen