Opmerkelijke tips van extraverten

tips extraverten

'Een introverte professional vertelde mij net dat ze van haar extraverte leidinggevende ooit de tip kreeg om rode lippenstift op te doen. Dit zou haar helpen om beter uit de verf te komen.'

'Misschien iets voor jouw verzameling?' mailde Ally Smit, redacteur van Trouw.

In een interview met Ally vertelde ik dat introverten vaak opmerkelijke tips krijgen van hun extraverte collega's waar ze meestal niets mee kunnen.

Dit zijn de vijf meest opvallende tips.

 1. Trek eens een rood jasje aan, dan val je tenminste op. Dit was één van de eerste tips die een extraverte coach gaf aan een introverte professional die wilde leren zich te profileren. Deze tip sloot zo slecht aan bij waar hij naar op zoek was dat hij onmiddellijk een andere coach heeft gezocht.
 2. Mijn favoriet: luister vanavond naar een conference van Theo Maassen dan kun je wat leren hoe je in de vergadering van morgen wat humor kunt brengen. Tip van een extraverte leidinggevende aan zijn introverte medewerker.
 3. Je werkt te weinig met jouw ellebogen. Hier moet je echt aan werken wil je succesvol zijn. Tip van extraverte leden van een managementteam aan een introverte leidinggevende.
 4. Het is goed als je in een training meer leert om jouw boosheid en irritatie te uiten naar klanten en leveranciers. Tip van leidinggevende aan introverte medewerker. Het protest van de introverte medewerker, dat hij niet boos en geïrriteerd was naar klanten en dat het hem daarom onlogisch leek om zo wel te reageren, hielp de leidinggevende niet op andere gedachten. Hij moest en zou leren om zijn boosheid te uiten.
 5. Je moet gewoon jezelf overschreeuwen, dan luisteren mensen wel. Dat doe ik ook altijd. Tip van extraverte leidinggevende aan introverte medewerker.

Veel van deze tips van extraverten zijn goedbedoelde adviezen.

Ze komen uit een goed hart.

Alleen werken ze minder voor introverten omdat ze vooral gebaseerd zijn op de natuurlijke manier waarop extraverten denken, communiceren en werken.

Daarom voelen de tips van extraverten voor introverten vaak ongemakkelijk.

En met een beetje pech, zorgen ze voor meer spanning dan je lief is en blokkeer je zelfs.

Dit komt omdat deze tips geen rekening houden met jouw natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert.

In het artikel in de Trouw komt, naast opmerkelijke tips van extraverten, ook het volgende aan bod:

 • Opgroeien als introvert in een extravert gezin: hoe is dit?
 • Het verschil tussen verlegen en introvert zijn.
 • Waarom in Japan of Scandinavië er waarschijnlijk minder vraag is naar coaching voor introverten.
 • De misverstanden rond introversie die voor veel onzekerheid zorgen bij introverte professionals.
 • Neurologische verschillen tussen introverten en extraverten en de invloed die dit heeft op creativiteit.
 • Het verschil tussen introvert en extravert leiderschap. En ja, introverten kunnen wel degelijk goede leiders zijn.
 • Bekende introverten die liever op de achtergrond waren gebleven, maar toch de schijnwerpers opzochten om te strijden voor wat zij belangrijk vonden.
Ik heb afgelopen dagen al veel enthousiaste reacties op het artikel in de Trouw gekregen.

Je kunt het artikel hier lezen.

Deel het artikel gerust als je denkt dat het meerwaarde heeft voor de mensen in jouw netwerk.

Dat waardeer ik zeer.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen