Stelligheid = deskundigheid?

Een bevriende introverte journalist die regelmatig mensen interviewt verzuchtte laatst tegen mij:

‘Hoe kan het toch dat als je veel vragen stelt, en oprecht luistert, mensen geneigd zijn je als minder deskundig te zien.

Als ik een deskundige interview voor een artikel, dan stel ik veel vragen, vat ik samen en geef ik veel ruimte aan de ander om zijn verhaal te doen. Dit in tegenstelling tot mijn man die ook journalist is en extravert is.

Hij stelt nauwelijks vragen als hij mensen interviewt. Hij geeft gewoon zijn mening of vertelt zijn eerste indruk. Hij is, zeker aan het begin van het gesprek, vaak meer aan het woord dat degene die hij interviewt.

Ik zit dan vaak met kromme tenen te luisteren, omdat ik plaatsvervangend bang ben dat hij de ander onvoldoende ruimte laat. Terwijl hij uiteindelijk altijd prima resultaten behaalt.

Bovendien merk ik dat geïnterviewden hem over het algemeen als inhoudelijk deskundig beschouwen.

Bij mij is dat vaak niet het geval.

Geïnterviewden gaan bij wijze van spreken soms op hun hurken zitten, ook als het over mijn eigen vakgebied gaat.

Soms weet ik meer over een bepaald onderwerp dan zij, maar toch zien ze mij vaak als leek. En zo praten ze ook tegen mij. Of ik geen verstand van het onderwerp heb.’

Dit overkomt helaas veel introverten. Ook in organisaties.

En dat is jammer.

Dit heeft vooral te maken met de extraverte norm in organisaties.

Hierbij staat stellig jouw ideeën naar voren brengen gelijk aan deskundigheid.

Dit is de reden dat geïnterviewden de extraverte journalist die vooral zijn mening poneert als meer deskundig zien dan de introverte journaliste die vooral goed luistert.

Het gevolg van de extraverte norm is dat veel introverten hun kracht uit het oog verliezen om vragen te stellen.

Ze zijn zo bezig met te voldoen aan de extraverte norm.

Terwijl als je op de juiste manier vragen stelt, je alles in handen hebt om jouw zichtbaarheid te vergroten en je te positioneren als deskundige.

Dit merk ik elke keer weer bij de introverte professionals die ik begeleid.

Daarom heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuwe MasterClass hierover.

Als je weet hoe je op de juiste manier vragen stelt, is het veel gemakkelijker om je te profileren op een natuurlijke manier. En ook krijgen veel introverten vaak tot hun verbazing complimenten van collega’s voor hun constructieve en inhoudelijke bijdrage als ze deze aanpak toepassen.

Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier:

http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen