Notoire uitstellers, die introverten. Of niet dan?

Notoire uitstellers, die introverten. Of niet dan?

Zuchtend staar je naar die enorme lijst voor je met dingen die moeten. Je weet dat er ook klussen op staan die al lang klaar hadden moeten zijn. Je stelt ze alleen uit. Iedere keer opnieuw.

Balen natuurlijk, want je had beloofd om ze te doen. Toch kun je je er niet toe zetten. En je uitstelgedrag zit je behoorlijk dwars.

“Typisch iets voor introverten, dat uitstelgedrag?” Die vraag krijg ik vaak.

Ja en nee. Het ligt eigenlijk genuanceerder, zoals je van een introvert mag verwachten 🙂 .

Vluchtig bekeken, lijken extraverten gemakkelijker tot handelen over te gaan. En minder vaak uit te stellen.

Introverten hebben juist eerst een duidelijk en helder basisplan nodig, voordat ze van start kunnen en willen gaan. Hierdoor lijken ze uitstellers.

Schuiven introverten zaken toch voor zich uit? Dan blijkt vaak dat ze ergens vastlopen in het maken van hun plan.

Tip: Ga er even voor zitten en kijk waar je vastloopt:

  • Blijf je malen in je hoofd? Zet eens op papier wat je bezighoudt. Daarmee creëer je overzicht en krijg je inzicht in wat je hebt te doen.
  • Als je het op papier zet, ontdek je misschien tegengestelde, onverenigbare doelen. Logisch dat je er niet uitkomt! Bespreek dit vervolgens met de projectleider/leidinggevende.
  • Kun je je doelen ook halen of maak je het te groot? Check voor jezelf wanneer je het goed gedaan hebt. Kom je daar niet uit, kijk eens of je je verwachtingen kunt bijstellen.
  • Probeer je alles te overzien? Dat is vrijwel onmogelijk. Begin met wat je nu kunt overzien en welke stappen je kunt zetten om alvast in actie te komen.

De antwoorden helpen je om je basisplan actief vorm te geven. In beweging te blijven en resultaten te boeken.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

 

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen