Als jij je soms sociaal onhandig voelt

Een deel van de introverte professionals geeft aan zich in sommige situaties sociaal onhandig te voelen.

Bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten.

Ze maken zich dan druk om:

Bij wie moet ik gaan staan? Waar moet ik het over hebben?

Kan ik me bij mensen aansluiten die al met elkaar in gesprek zijn? En zo ja, zeg ik dan wat? Of is dit juist onbeleefd? Maar ja, alleen erbij gaan staan en niet praten is ook zo raar. 

Geen houding weten te geven

Ze weten zich op dat moment geen houding te geven. Het geeft ze soms het idee dat iedereen een geheime handleiding heeft gekregen van hoe het sociale verkeer werkt, behalve zij.

Jezelf geen houding kunnen geven speelt voor sommige introverten niet alleen bij netwerkbijeenkomsten, maar soms ook tijdens de lunch op het werk. Ze vinden het dan lastig om onderwerpen te bedenken om over te praten of om een gesprek gaande te houden. Zeker als ze met veel mensen aan tafel zitten en het gesprek over koetjes en kalfjes gaat.

Ze nemen zichzelf dit kwalijk.

Sommige introverten hebben mij wel eens toevertrouwd dat zij zelfs jaloers zijn op hun extraverte collega’s, omdat praten over koetjes en kalfjes hen zo gemakkelijk af lijkt te gaan. En zij zo snel contact kunnen maken.

Geruststelling: je bent niet sociaal onhandig

Als dit herkenbaar voor jou is, dan wil ik je graag geruststellen.

Ook al voel jij je in dit soort situaties misschien sociaal onhandig, het wil vaak niet zeggen dat je ook daadwerkelijk sociaal onhandig bent.

Integendeel.

Het enige wat jouw ervaring van tekort schieten op dat moment betekent, is dat je in de situatie te weinig rekening houdt met de natuurlijke manier van denken en communiceren van jou als introvert.

Rol van innerlijke criticus bij sociale onhandigheid

Ook luister je hoogst waarschijnlijk te veel naar jouw innerlijke criticus. De innerlijke criticus is het stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar levert en ervoor zorgt dat jij jezelf in het contact met anderen onaangepast kunt voelen. De innerlijke criticus zorgt met zijn stroom van kritiek vaak voor grote onzekerheid.

Hoe voorkom je dit nu?

En heel belangrijk: hoe vergroot je nu jouw zelfvertrouwen in dit soort situaties?

Als je je minder onzeker wilt voelen en jouw zelfvertrouwen wilt vergroten is het belangrijkste om meer rekening te houden met jouw natuurlijke manier van denken en communiceren als introvert. Ook kun je leren hoe je innerlijke criticus kunt temmen. Dan ga je je vanzelf vrijer voelen en gedragen.

Dit merk ik elke keer weer.

Voorbeeld van Joyce

Neem Joyce. Dit is een introverte professional die een tijd geleden heb begeleid.

Zij vond het heel erg lastig om gesprekken over koetjes en kalfjes aan te gaan. Toen ze echter beter snapte hoe het werkte bij haar als introvert en zich realiseerde hoeveel ze zich liet leiden in gesprekken door de innerlijke criticus, kon ze ontspannen.

Ze vertelt:

De innerlijke criticus vond altijd dat ik het juiste moest zeggen. Die druk van de criticus gaf spanning. Ik voelde mijn energie weglopen en mijn gezicht verstrakken. Ondertussen probeerde ik krampachtig het gesprek toch tot een goed einde te brengen. Hierdoor kwam ik weinig enthousiast over.

Toen ze leerde hoe het voor haar werkte als introvert en ze de innerlijke criticus wist te temmen, gingen de gesprekken op netwerkbijeenkomsten veel soepeler.

‘Eerder bleef ik vaak de hele avond of bijeenkomst plakken aan één persoon. Dan had ik tenminste iemand. Nu voel ik me veel vrijer. Ik heb door het inzicht in mijn natuurlijke voorsprong vertrouwen gekregen in mezelf als gesprekspartner. Ik maak me minder druk of mijn bijdrage ook interessant is voor de ander.

Ik dwing mezelf ook niet langer om mee te praten over koetjes en kalfjes. Nee, ik geef mezelf de ruimte om interessante gesprekken te voeren over dingen waar ik zelf enthousiast over ben. Het is verrassend wat een leuke dingen er dan terug komen van de gesprekspartners. Dit is een verandering waar ik heel blij mee ben en die mij veel energie geeft.’

Het hele verhaal van Joyce kun je hier lezen:

Als je van nature een neutrale gezichtsuitdrukking hebt 

Kortom

Voel jij je regelmatig onbeholpen in sociale situaties? Weet dan dat dit niet hoeft te betekenen dat je sociaal onhandig bent.

Het is vaak meer een aanwijzing dat je te weinig rekening houdt met hoe het bij jou werkt als introvert en dat je een innerlijke criticus hebt die overuren draait.

Er is dus niets mis met jou!

Meer artikelen lezen?

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen