Hoe jij je niet uit het veld laat slaan door een negatieve beller

Hoe jij je niet uit het veld laat slaan door een negatieve beller

Bang zijn voor negatieve reacties als je moet bellen naar vreemden, is vaak het grootste struikelblok voor veel introverten om daadwerkelijk de telefoon op te pakken. Zeker als je eerder mensen aan de telefoon hebt gehad die ronduit boos of zelfs agressief reageerden. Dit blijkt wel uit het verhaal dat een deelnemer aan een van mijn individuele programma’s vertelt in Intermediair. Hij zegt: ‘Ik werk op de binnendienst van een bank. Nadat de externe dienst bijvoorbeeld een hypotheek heeft verkocht, is het mijn taak om al het papierwerk op orde te krijgen. Daarbij moet ik aantonen dat de transactie volgens het boekje is verlopen en de klant bijvoorbeeld geen zwart geld heeft binnengebracht. Zonder duidelijk bewijsmateriaal dat alles in orde is, mag ik geen akkoord geven. Maar in veel gevallen ontbreekt er nog informatie in het dossier. Dat betekent dat ik de klant op moet bellen, om een aantal vragen te stellen. De meeste mensen zijn heel vriendelijk, maar dat geldt niet voor iedereen. Gemiddeld één keer in de week is iemand kortaf, wantrouwig of ronduit boos. Die zegt dan dingen als: waarom wilt u dat eigenlijk weten? Of zelfs: heeft u niks beters te doen? Iedere keer opnieuw schrik ik daar erg van. Ik ben aan de introverte kant en vind het belangrijk dat gesprekken in goede harmonie verlopen. Wanneer dat niet zo is, wijt ik dat meestal aan mezelf. Midden in het gesprek begin ik dan koortsachtig na te denken: wat is er precies misgegaan in onze conversatie? Mijn hoofd wordt dan heel druk. Mijn lichaam doet het tegenovergestelde: dat verstijft. Tot voor kort viel ik soms helemaal stil.’ Als je, net als Sebastiaan, eenmaal een dergelijke reactie hebt gehad, ga je vaak steeds meer opzien tegen bellen. Alleen het idee dat je gaat bellen, maakt al dat je spanning voelt. Niet gek dat je het gaat uitstellen. Dit merkte ook Sebastiaan. Samen met hem onderzocht ik hoe je dit voorkomt en hoe je het jezelf gemakkelijk maakt om te bellen. In het artikel in Intermediair geef ik hiervoor enkele tips. Je kunt het hier lezen: https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/stress/telefoonangst-werkt-verlammend-dit-is-hoe-je-ervanaf-komt

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen