Hoe je ook iets kunt zeggen tijdens brainstorms

Hoe je ook iets kunt zeggen tijdens brainstorms

Afgelopen maand sprak ik met Bram.

Bram is een eerstejaars student op de opleiding voor journalistiek.

Hij is introvert.

Hij loopt hier tegen aan tijdens zijn studie.

Hij twijfelde of hij had wel in zich had om journalist te worden gezien zijn introverte aard.

Hij is niet de enige introvert die dit zich afvraagt. Ik krijg bijna maandelijks mails van introverten die mij vragen welke baan het beste past bij hun introverte karakter en welke banen ze beter aan hun neus voorbij kunnen laten gaan.

Mijn antwoord is altijd hetzelfde. Er is niet zo iets als geschikte banen voor introverten. Ook al bestaan er op de internet veel van dit soort lijstjes.

Of een baan bij je past of niet, hangt veel meer af of het aansluit bij jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Zie het artikel dat ik hierover schreef naar aanleiding van een vraag van een docent.

Jouw natuurlijke voorsprong is datgene waarin je van nature uitblinkt. Hoewel er overeenkomsten zitten tussen de natuurlijke voorsprong van introverten, zijn er ook verschillen.

Daarom zal de ene introvert een uitstekende journalist zijn en geeft het een andere introvert alleen maar stress.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor docenten. Er zijn introverte docenten die elk jaar weer de verkiezing winnen van meest populaire docent. Andere introverte docenten ervaren het docentschap als overprikkelend en stressvol.

Dit heeft dus niet zo te maken met of ze introvert of extravert zijn, maar meer met hun natuurlijke voorsprong. Met hun natuurlijke manier van werken.

Dit vertelde ik ook Bram, toen hij mijn zijn twijfels voorlegde over de keuze voor het beroep van journalist.

Maar, bracht hij er terecht tegen in:

Ik moet in mijn vak veel brainstormen in kleine groepjes. Een docent vraagt ons dan bijvoorbeeld om samen onderwerpen te bedenken voor artikelen.

Er schieten dan wel allerlei ideeën door mijn hoofd, maar die zijn niet af genoeg om al te presenteren. Daarom hou ik in dat soort situaties vaak mijn mond. Om mij heen hoor ik allerlei extraverte medestudenten wel van alles eruit flappen.

Docenten en medestudenten krijgen daardoor vaak van mij de indruk dat ik geen ideeën heb.

Daar zou ik graag verandering in brengen.

Ook vallen er vaak groepsbesluiten, buiten mij om. Dat is soms heel frustrerend.

Bram wilde graag een oplossing voor dit probleem.

Gelukkig is die er. Je kunt als introvert prima de condities te creëren waaronder je goed uit de verf komt in nieuwe gesprekssituaties.

Introverten zijn vaak goede sprekers, maar niet als ze onder druk worden gezet.

Ze wachten het liefst tot het moment komt dat een idee helemaal af en uitgekristalliseerd is. Pas dan vertellen ze er over. Dat gaat dan heel gemakkelijk.

Toch kun je wel degelijk je ideeën delen, als je zover nog niet bent. Als je nog niet het punt heb bereikt, dat je verhaal helemaal af is.

Ook als je introvert bent. Door net iets anders te formuleren, kun je opeens wel een bijdrage leveren. En je daar na afloop toch goed over voelen.

Als je hier hulp bij wilt, dan is de Masterclass-serie iets voor jou.

Meer informatie daarover kun je hier vinden:

http://bit.ly/2qjjpjI

Hartelijke groet,

Marloes

P.S. Op de website van Intermediar staat een artikel over als je het eng vindt om te bellen.

Sebastiaan, een introverte professional, heeft regelmatig agressieve klanten aan de lijn. Tot voor kort zorgde dat bij hem voor veel stress. Hij vertelt in de Intermediair over zijn telefoonangst en hoe hij er vanaf kwam. Een mooi artikel van Jolein de Rooij. Ik kom ook aan het woord. Zie: https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/stress/telefoonangst-werkt-verlammend-dit-is-hoe-je-ervanaf-komt

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen