Help, hoe reageer ik meer ad rem als introvert?

‘Collega’s overvallen me vaak met opmerkingen en vragen. Ik weet op zo’n moment echt niet wat ik moet zeggen. Dit is zo vervelend! Hoe zorg ik dat ik snel en ad rem reageer als ik een onverwachte vraag of opmerking krijg?’

Herkenbaar?

Weet dat je niet de enige bent. Dit is iets waar veel introverte professionals mee worstelen. Zeker als ze in een organisatie werken waar extravert gedrag de norm is. Het is echter niet bij elke introvert een issue.

Verhaal uit de praktijk

Dat bewijst het verhaal van een introverte professional die ik jaren geleden begeleidde. Hij herkende zich bijna in alles wat ik vertelde over introvert zijn met uitzondering van dit punt.

Hij zei:

‘Collega’s komen vaak bij mij met hun vragen omdat ik altijd een antwoord weet. Ik neem ook snel besluiten. Ik heb daar totaal geen moeite mee. Mijn collega’s vinden mij juist heel ad rem.’

Hoe anders is dit bij de meeste introverte professionals die ik begeleid. Zij willen graag leren hoe ze zich niet langer uit het veld laten slaan door onverwachte kritische opmerkingen van dominante collega’s. Of hoe ze zich meer op hun gemak kunnen voelen in nieuwe situaties. Ze ervaren hun gebrek aan gevatheid in dit soort situaties als een gebrek. Het maakt ze onzeker.

Zo vertelde een introvert mij laatst dat, toen hij net een paar weken een nieuwe baan had, hij op het podium werd geroepen om iets over zichzelf te vertellen voor vijfhonderd medewerkers. Het zweet was hem uitgebroken op dat moment.

Er kwam niets in hem op om te zeggen. Zijn hoofd was leeg. Uiteindelijk had hij alleen maar zijn naam en functie kunnen noemen met een overslaande en trillende stem.

Dit was voor hem een heel vervelende situatie geweest, die zijn zelfvertrouwen geen goed gedaan had.

Deze twee bovenstaande voorbeelden roepen meteen de vraag op:

Hoe komt het de ene introvert heel ad rem kan reageren in onverwachte situaties en de ander blokkeert?

Rekening houden met de natuurlijke manier van denken

Ik merk bij het begeleiden van introverte professionals elke keer weer het volgende:

Introverten kunnen onmiddellijk reageren, mits ze rekening houden met hun natuurlijke manier van denken en communiceren als introvert. En zichzelf niet pushen om op dezelfde manier te reageren als hun extraverte collega’s.

Laat me dit uitleggen. Ik zal hierbij bovenstaande voorbeelden gebruiken.

Toen de introverte professional mij vertelde dat hij geen enkele moeite had om snel te antwoorden, vroeg ik hem hoe lang hij al werkte in zijn huidige functie.

‘Zo’n vijftien jaar’, was zijn antwoord.

Dat verklaarde voor mij een hoop.

Hij kon zo snel reageren omdat hij al jaren in deze functie werkte. Daardoor kende hij de organisatie, maar ook de mensen, door en door. Hij wist wat er speelde, was op de hoogte van de belangrijkste dossiers en was vertrouwd met de doelen van de organisatie. Maar hij kende zijn collega’s ook voldoende om te begrijpen wat ze echt wilden weten als ze een onverwachte vraag stelden. Hij kon er daardoor zeker van zijn dat zijn antwoord in die situatie en voor die persoon het juiste was.

En dit is belangrijk voor veel introverten.

Zie ook: Traag reageren als introvert

Zeker weten dat het klopt

Veel introverten willen namelijk zeker weten dat wat ze zeggen, ook klopt. Anders zeggen ze liever niets.

Daarnaast willen veel introverten graag zeker weten dat hun antwoord aansluit bij de belevingswereld van hun gesprekspartner. Dit geldt zeker voor introverten die van nature gericht zijn op harmonie.

Bij de introverte professional die zo snel kon reageren, waren de condities ideaal. Hij kon vertrouwen op zijn dossierkennis en hij wist perfect hoe hij in zijn antwoorden kon ingaan op de interesses van zijn gesprekspartners.

Als je echter een nieuwe baan hebt of deelneemt aan een project dat in de opstartfase zit en je werkt met vreemde collega’s, dan is dit vaak veel lastiger.

Je hebt dan nog niet voldoende kennis en ervaring omgedaan om erop te kunnen vertrouwen dat je onmiddellijk het gepaste antwoord geeft. En dan wordt het lastig.

Net als de introvert die zich onverwacht moest voorstellen. Het ging om een grote groep en hij had geen idee wat interessant voor hen was. Daarom kwam er niets bij hem op om te zeggen.

Wat vervolgens weer voor veel spanning zorgde omdat hij toch de druk voelde om zichzelf goed te presenteren op zo’n belangrijk moment.

Verschil met extraverte collega’s

Het is in zulke situaties heel frustrerend als je merkt dat jouw extraverte collega’s heel gemakkelijk het woord nemen en een verhaal uit de losse pols lijken te schudden.

Wat veel introverten zich echter niet realiseren is dat introverten en extraverten anders communiceren.

Extraverten denken en spreken tegelijkertijd. Ze vertellen gewoon wat erbij hen opkomt op dat moment. Of wat ze zeggen klopt en of het aansluit bij hun gesprekspartner, daar zijn ze vaak niet zo mee bezig.

Ze beginnen gewoon met praten en in het gesprek zelf, in de interactie, onderzoeken ze wat interessant is voor de ander en wat de feiten zijn.

Als introvert ben je daarvan vaak erg onder de indruk. Want jij zou alleen zo snel reageren, als je zeker wist dat je uitspraken honderd procent correct waren en maximaal gericht waren de interesse van de ander. Anders zou je immers niets zeggen of iets heel voorzichtigs.

Onder druk zetten om anders te reageren

Deze interpretatie van extravert gedrag maakt dat veel introverten zichzelf onder druk zetten om op dezelfde manier te reageren als hun extraverte collega’s. En dit geeft spanning, vooral omdat ze op zo’n moment tegenovergestelde eisen stellen aan zichzelf.

Aan de ene kant moeten ze net zo snel en ad rem reageren als hun extraverte collega’s en meteen hun verhaal klaar hebben. Aan de andere kant moet het wel kloppen wat ze vertellen en moet hun verhaal goed aansluiten bij de belevingswereld van hun gesprekspartner. Ze stellen dus zowel introverte als extraverte eisen aan zichzelf.

Die tegenstrijdige eisen maken het nog moeilijker om spontaan te reageren als ze gevraagd worden zichzelf te introduceren.

Hoe voorkom je dit nu?

Met andere woorden: hoe kun je nu voor jezelf de condities creëren waaronder je wel meer ad rem kunt reageren als introvert?

Dit doe je door op een slimme manier rekening te houden met jouw natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert. Hoe dit er concreet uitziet is in elke situatie weer anders.

Om je toch een idee te geven, wil ik specifiek kijken naar het voorbeeld van de introverte professional die onverwacht het podium werd opgeroepen om zich voor te stellen.

Die had voordat hij dat deed, eerst wat vragen kunnen stellen.

Bijvoorbeeld als volgt:

‘Voordat ik een heel verhaal over mezelf vertel, vind ik het wel fijn om te horen of jullie specifieke vragen hebben of iets graag willen weten. Dan richt ik me daarop in mijn verhaal.’

Door meer te ontdekken over waar anderen interesse in hebben, maak je het voor jezelf als introvert gemakkelijker. Je weet dan immers dat mensen belangstelling voor je bijdrage hebben. Je hoeft je dan niet druk meer over te maken over of je verhaal wel voldoende aansluit bij de wensen van je toehoorders.

Dat lukt mij niet hoor

Nu hoor ik je denken: maar Marloes, daar kom ik op dat moment echt niet op hoor, als er onverwacht vijfhonderd paar ogen op mij gericht zijn.

Dat begrijp ik. Als je op het moment dat je het podium op geroepen wordt nog moet bedenken wat je moet zeggen, dan ben je vaak te laat. Dan is de kans groot dat je zoveel spanning ervaart, dat je niet meer kunt nadenken.

Voorbereiden op onverwachte voorstelrondjes

Dit is de reden dat ik introverte professionals die ik begeleid in de eerste weken van een nieuwe baan altijd help om zich voor te bereiden op onverwachte voorstelrondjes.

Als je namelijk een nieuwe baan hebt, is de kans groot dat je in de eerste weken gevraagd wordt om iets over jezelf te vertellen. Misschien word je niet het podium opgeroepen om je voor te stellen voor vijfhonderd complete vreemden zoals de introvert in het voorbeeld.

Maar de kans dat jij jezelf onverwacht moet introduceren is heel groot.

Daarop kun je je echter voorbereiden, zodat de situatie je niet overvalt. Niet alleen door van tevoren al inhoudelijk na te denken over het voorstelrondje, zodat jij dit kunt gebruiken om je op een natuurlijke manier te profileren.

Maar ook over wat je moet zeggen en vragen om de condities te creëren waaronder jij ook met vertrouwen jouw verhaal kunt doen. Omdat je weet dat het helemaal klopt en aansluit bij de belangstelling van jouw gesprekspartners.

Die voorbereiding helpt om ad rem te reageren op een manier die natuurlijk voelt voor jou als introvert. Ook in onverwachte situaties.

De juiste voorbereiding

Introverten kunnen ook meteen reageren. Dit is niet moeilijk, maar vraagt wel dat jij je op een slimme manier voorbereidt. Zodat je voor jezelf de condities creëert waaronder het gemakkelijk is om onmiddellijk iets te zeggen, zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Wil je meer inzichten, tips en praktische strategieën om jouw invloed in jouw werk als introvert stap-voor-stap te vergroten op een manier die bij je past?  Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan tweewekelijks artikelen en het gratis e-book ‘Succesvol Vergaderen’.

Gerelateerde artikelen