Haal meer uit eerder gevolgde trainingen!

Een korte vraag:

Wat heb jij al gedaan om je beter te leren profileren of jouw invloed te vergroten in jouw werk?

Heb je bijvoorbeeld al trainingen of workshops gevolgd of misschien al boeken gelezen?

Deze vraag stel ik meestal tijdens het telefonische kennismakingsgesprek met professionals die bij mij een individueel trainingstraject willen volgen.

De meeste introverte professionals hebben al van alles gedaan om zich beter te leren profileren en vaardigheden te ontwikkelen om hun invloed te vergroten.

Zo hebben ze vaak een assertiviteitstraining gevolgd (doorgaans op aandringen van hun leidinggevenden, niet omdat ze daar zelf heil in zagen).

Een cursus effectief communiceren.

Of een training persoonlijke effectiviteit.

Vaak hebben deze trainingen hen enorm veel inzicht gegeven.

Inzicht in hoe het in theorie zou moeten.

Maar toch verzuchten ze regelmatig:

‘De cursus heeft me enorm veel inzicht gegeven in hoe communicatie werkt, wat een goede presentatie is, of hoe je invloed uitoefent in vergaderingen.

Maar het lukt me maar niet om het geleerde in de praktijk te brengen.

Het toepassen van de tips geeft spanning omdat het zo onnatuurlijk voelt.

De methode past niet bij mij als introvert.‘

Het is niet zo vreemd dat ze dit ervaren.

Veel trainingen laten namelijk zien hoe je effectief communiceert en invloed uitoefent.

Alleen sluit de methode die ze aanleren vaak beter aan bij de natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen van extraverten.

Voor extraverten is het daarom meestal geen enkel probleem om wat ze leren in de praktijk te brengen.

Introverten hebben er meer moeite mee.

Dit komt omdat er in de trainingen vaak nauwelijks aandacht is voor het aanpassen van de methode aan een introverte stijl van denken, communiceren en besluiten nemen. Zodat jij er als introvert ook iets mee kan.

Als je dat namelijk niet doet, dan loop je de kans dat het toepassen van een methode zoveel spanning oproept, dat het bij een halfslachtige poging blijft.

Het lukt dan niet om wat je geleerd hebt, in de praktijk te brengen.

De leerstof zal dan al snel naar de achtergrond verdwijnen.

De ervaring van veel introverten bij het volgen van extravert georiënteerde trainingen sluit aan bij een mooie column van Ben Tiggelaar die ik laatst las in het NRC over de vermaarde psycholoog en onderzoeker Kurt Lewin.

Het idee van Kurt Lewin over het veranderen van gedrag wordt algemeen gezien – volgens Ben Tiggelaar – als het beste idee ooit in de psychologie.

Kurt Lewin gaat ervan uit dat er twee drijvende krachten zijn in elke situatie die maken of je wenselijk gedrag vertoont of niet: drijvende krachten en remmende krachten.

Het meest effectief blijkt om remmende krachten te verwijderen.

Het is voor psychologen belangrijk volgens Lewin om zich te richten op de vraag:

‘Wat kan ik doen voor deze persoon om het gemakkelijker te maken om in beweging te komen?’

Als hier geen aandacht voor is in de trainingen of cursussen die je volgt, is het belangrijk om jezelf deze vraag stellen. Bij alles wat je leert.

Dit vergroot de kans enorm dat je profijt hebt van inzichten die je opdoet tijdens een training.

Je zult zien dat met kleine aanpassingen van de methode het voor jou als introvert wel natuurlijk kan voelen.

En het geen probleem is om toe te passen in de praktijk.

Ik nodig je uit om het trainingsmateriaal van vorige cursussen waar je nu niets meer mee doet, erbij te pakken.

Stel jezelf de vraag:

‘Welke kleine aanpassingen kan ik doen zodat ik dit als introvert gemakkelijk kan toepassen in de praktijk en het natuurlijk voelt?‘

Grote kans dat dankzij kleine creatieve aanpassingen alsnog de spanning afneemt en je toch nog voordeel haalt uit de training.

Hartelijke groet,

Marloes

P.S. Het uitgangspunt bij alle trainingen van de Succesvolle Introvert is hoe jij op een natuurlijke manier jouw invloed en zichtbaarheid vergroot in je werk. We kijken altijd naar wat het voor jou als introvert eenvoudig maakt om in beweging te komen.

Lees hier meer informatie over de trainingen van de Succesvolle Introvert. 

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen