Herken je dit?
In groepen blijf je op de achtergrond, je bent rustig en bedachtzaam, je luistert liever dan je praat en de expertise op jouw vakgebied kun je niet altijd goed onder de aandacht brengen bij collega’s en leidinggevenden.
Als jij je hierin herkent dan is de kans groot dat je een introvert bent.
Veel introverten vinden specifieke situaties op het werk lastig. Bijvoorbeeld het woord voeren in een gezelschap waar alle ogen op jou zijn gericht. ‘Hoe groter de groep, hoe lastiger dit is’ aldus menig introverte professional.
Of jezelf profileren in de organisatie: dit voelt vaak zo ongemakkelijk en zwaar dat je er niet toe kunt zetten. Hierdoor ben je minder zichtbaar. Ook al verzet je nog zoveel werk op de achtergrond. Dit is niet altijd duidelijk voor jouw collega’s en leidinggevenden. Helaas.
Tips om beter met spannende werksituaties om te gaan
In de afgelopen 10 jaar heb ik vele introverte professionals begeleid uit allerlei organisaties en branches. Zowel bij de overheid, onderzoeksinstituten als meer commerciële organisaties zoals bol.com en google.
Hoewel de werkcontext bij allen enorm verschilde, was er een overeenkomst. Ze werkten allemaal in een omgeving waar extravert gedrag de norm is.
Dit maakt dat ze allemaal tegen dezelfde soort situaties aanliepen. Ik noem er 6.
Mijn gedachten kan ik niet snel goed onder woorden brengen
In jouw hoofd gebeurt altijd ontzettend veel, al is dat niet altijd zichtbaar voor anderen. Op een bepaald moment wil je jouw ideeën of jouw mening presenteren binnen een vergadering of een teamoverleg. Alleen blijken de zinnen die uit je mond komen zo anders te zijn dan de gedachten in je hoofd. Dat komt doordat ons denken in een ander deel van onze hersenen plaatsvindt dan het praten. Extraverten praten en denken tegelijk. Introverten moeten eerst een verhaal duidelijk in hun hoofd hebben om het goed te kunnen presenteren.
Waarom dat zo belangrijk is, heb ik uitgewerkt: Waarom innerlijke helderheid zo belangrijk is voor introverten.
Steeds krijg je te horen: ‘Profileer je meer’
Wellicht heb je tijdens een functioneringsgesprek meerdere malen te horen gekregen: ‘Je zou jezelf meer moeten laten zien en horen.’ Eigenlijk zou je het zelf ook fijner vinden wat zichtbaarder te zijn. Alleen wil je niet, net als sommige van jouw extraverte collega’s, jezelf steeds op de borst slaan en roepen hoe geweldig je bent. Misschien doe je weleens een poging, maar dat voelt zo ongemakkelijk. Dat je het er maar bij laat.
Beter is om je zichtbaarheid te vergroten door aan te sluiten bij jouw introverte karakter.
Dat is heel goed mogelijk en ik heb daarvoor een aantal tips geselecteerd: Vergroot je zichtbaarheid zonder je ongemakkelijk te voelen.
Alle ogen zijn op jou gericht en je hoort jezelf praten
Blokkeer je als alle ogen op jou zijn gericht? Of geef je dan snel het woord aan een ander omdat je je dan ongemakkelijk voelt? De een overkomt dat al bij vier mensen, een ander pas als het er honderd zijn. Het onprettige gevoel is echter hetzelfde.
Dit blokkeren wordt door anderen soms gezien als onzekerheid. Dat is het niet, het ongemakkelijke gevoel wordt veroorzaakt door overprikkeling. Spreken voor een groep, als alle ogen op jou gericht zijn, geeft veel prikkels. Introverten hebben daar veel last van, extraverten veel minder. Sommige introverten krijgen zelfs zo veel last van deze overprikkeling dat zij blokkeren.
Hoe je met deze overprikkeling kunt omgaan en wat het verschil met onzekerheid is, heb ik uitgewerkt in: Betekent introvert zijn ook dat je onzeker bent?
Ik blokkeer als er een leidinggevende aanwezig is in de vergadering
In een vergadering wil je het juiste zeggen en doen, zeker als er een leidinggevende aanwezig is om jouw bijdrage te beoordelen. Goed voor de dag willen komen veroorzaakt extra spanning bij jou als introvert. Het activeert jouw innerlijke criticus. Dit is dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar levert.
Je gaat malen en piekeren over wat je het beste kunt zeggen en op welke manier. Al je ideeën ga je heel kritisch bekijken. De innerlijke criticus, die bij introverten nooit zwijgt, draait dan op volle toeren. Het gevolg kan zijn dat je uiteindelijk minder zegt dan je zou willen en achteraf teleurgesteld bent over jezelf.
Wil je dat jouw innerlijke criticus jou meer ondersteunt dan belemmert, lees dan: Als jouw innerlijke criticus je belet om jouw punt te maken
Help! Ik kom er niet tussen
In nieuwe situaties en in groepen met nieuwe mensen kijk je liever eerst de kat uit de boom. Het lijkt of iedereen gemakkelijk contact maakt en alleen jij moeite hebt een ingang te vinden in een gesprek. Als je mensen wat beter kent, dan is er vaak geen enkel probleem om gespreksonderwerpen te vinden.
Nieuwe projecten zijn extra lastig. Niet alleen heb je te maken met nieuwe mensen, maar je krijgt eveneens veel nieuwe informatie te verwerken. Terwijl je bezig bent alle informatie te verwerken zijn jouw extraverte collega’s al druk met elkaar in gesprek en begonnen met het vormgeven van het project. Dat voelt niet fijn. Jij hebt het gevoel aan de zijlijn te staan en achter de feiten aan te lopen.
Ik heb daarom een aantal tips voor je verzameld die je ondersteunen bij het in gesprek komen met vreemden. Het woord nemen: tips om de drempel te verlagen als introvert.
Interessante projecten gaan vaak naar anderen
Heb je het gevoel dat leuke klussen zelden naar jou gaan? Of nog erger, dat collega’s en leidinggevenden niet zien wat voor werk jij verzet? Soms heb je het gevoel dat jouw bijdrage op het werk bijna onzichtbaar is.
Om jouw werkzaamheden zichtbaarder te maken, moet je jezelf meer profileren. Dat kan zonder extraverte tactieken aan te leren, maar door beter jouw natuurlijke voorsprong als introvert in te zetten. Klik op de verhalen van Annemarie en Eline, die ik hierbij heb begeleid.
Hun werk wordt nu meer gezien en ze worden nu ook gevraagd voor de projecten die zij leuk vinden.