Bijzonder inzicht van een onderzoeker: over de kracht van introversie

Bijzonder inzicht van een onderzoeker: over de kracht van introversie

Alweer een tijd geleden gaf ik op een congres van de landelijke recherche een workshop over de kracht van introversie. Daar raakte ik in gesprek met een onderzoeker. Zijn specialisatie was apen. Hij bestudeerde al jarenlang het gedrag van apen in de dierentuin. Hierbij legde hij steeds de link naar wat wij daar als mensen van kunnen leren. Hij gaf hier erg vermakelijke en hilarische presentaties over.

Introverte en extraverte apensoorten

In de pauze vertrouwde hij mij toe dat er apensoorten zijn met meer introverte kenmerken en dat er apensoorten zijn met meer extraverte kenmerken. De chimpansee heeft bijvoorbeeld meer extraverte kenmerken en de oerang-oetang lijkt meer introvert. In de dierentuin houden ze daar rekening mee.

Prioriteit

Het heeft invloed op hoe ze de leefomgeving inrichten, maar ook welke activiteiten ze aanbieden. Ze hebben geleerd om hier rekening mee te houden. Als ze dit niet doen dan ontwikkelen de apen namelijk gedragsproblemen. De apen worden dan bijvoorbeeld agressief, vervelend, baldadig of lusteloos. De onderzoeker sprak zijn verbazing uit dat er in organisaties zo weinig oog voor is en hier zo weinig rekening mee wordt gehouden.

Kantoortuin

De kantoortuin is bijvoorbeeld een principe dat erg past bij de extraverte manier van ideeën ontwikkelen. Maar het geeft veel introverten stress omdat alles wat ze doen zichtbaar en hoorbaar is voor iedereen. Het maakt ze ook minder productief door alle prikkels. Toch wordt het voor iedereen ingevoerd. Of het nu bij je past of niet.

Introverte norm

Andersom geldt het ook, realiseerde ik me toen ik met een extraverte arts-in-opleiding sprak. De afdeling waar ze werkte bestond uit alleen maar introverten. Haar extraverte manier van communiceren, werd niet gewaardeerd door haar introverte collega’s en ze kreeg voortdurend slechte beoordelingen. Om een goede beoordeling te krijgen nam ze het gedrag van haar introverte collega’s over. Ze hield haar mond dicht, ook al wilde ze wel wat zeggen. Ze praatte minder hard, en oefende op een neutrale gezichtsuitdrukking. Het werkte.

Ongelukkig en lusteloos

Maar diep van binnen voelde ze zich erg ongelukkig. Ze raakte haar enthousiasme voor haar werk kwijt. Ze voelde zich lusteloos en onzeker. Hoe treurig is het dat, zoals de onderzoeker zo elegant zei: We ons uiterste best doen om rekening te houden met de verschillen tussen apen in de dierentuin. En dit heel normaal is om te doen. Maar dat er op de werkvloer vaak nauwelijks oog voor is, terwijl het zo’n negatieve invloed op individuen kan hebben.

Neem jouw behoeften en die van jouw gesprekspartners serieus

Dit is een reden dat ik nooit alleen kijk naar hoe je als introvert goed uit de verf kunt komen. Maar ik kijk naar hoe je een situatie creëert waar je ook rekening houdt met jouw extraverte gesprekspartner, zonder jouw behoeften als introvert uit het oog te verliezen. En je de denkkracht van beide vergroot. In de MasterClass-serie laat ik zien hoe je dit doet in verschillende situaties. Meer informatie over de MasterClass-serie vind je hier: http://bit.ly/2qjjpjI Hartelijke groet, Marloes P.S. Wil je liever individuele begeleiding, dan is het programma ‘je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’ iets voor jou. Mark, ICT consultant, die het programma volgde zei hierover onder andere het volgende: ‘Ik houd nu veel meer rekening met mijn natuurlijke manier van werken als introvert. Hierdoor draag ik veel meer bij aan meetings, zelfs als er veel mensen of dominante personen bij aanwezig zijn’.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen