Als je steeds twijfelt of wat je wilt inbrengen wel het juiste is

Als je steeds twijfelt of wat je wilt inbrengen wel het juiste is

Herken je de volgende situatie? Er is iemand bij een gesprek of vergadering aanwezig die hoger in de hiërarchie staat dan jij. Opeens wordt je hoofd heel druk.

Je hebt het idee dat je moet reageren.

Dat komt vaak ook omdat iedereen al aan het woord is geweest, behalve jij.

Twijfelen

Toch blijf je alleen maar twijfelen. Je weet niet zeker of dat wat je wilt inbrengen, wel het juiste is.

De kans is groot dat je dan in de valkuil van de trechter bent getrapt.

Dit gebeurt bij veel introverten in gesprekken en overleggen met mensen hoger in de rangorde.

Voor hun gevoel lijkt het alsof ze geen ideeën en vragen hebben. Alsof er niets bij ze opkomt.

Maar als ik doorvraag tijdens individuele coachingsessies, blijken ze wel degelijk ideeën en vragen te hebben gehad.

Alleen….. ze zijn zo kritisch op hun inhoudelijke inbreng, dat uiteindelijk geen van hun invallen voldoet. En dus houden ze hun mond.

Valkuil van de trechter

Dit noem ik ook wel de valkuil van de trechter.

Er gaan genoeg ideeën, vragen en observaties in, maar de trechter is zo smal, en de criteria zo streng, dat er uiteindelijk niets uitkomt.

Ondanks alle input.

Wat er bijvoorbeeld in de trechter gebeurt:

  • Ik heb wel een idee, maar dat is zo voor de hand liggend. Als het een goed idee was, dan had iemand anders het vast al ingebracht. Dat niemand er iets over zegt, is het bewijs dat het geen goed idee is.
  • Ik heb nog wel een vraag. Ze zullen vast al over deze vraag nagedacht hebben. Dus ik kan hem beter niet stellen. Het lijkt dan net alsof ik achter de feiten aanloop.
  • Ze hebben nu wel een plan, maar ik zie heel duidelijk waarom dat plan in de huidige opzet niet gaat werken. Ik heb een idee hoe we het met kleine aanpassingen toch kunnen realiseren. Maar we hebben nu al een beslissing genomen. Ik denk niet dat het gewaardeerd wordt als ik nu nog een wijziging voorstel. Ik wil niet dat ze vinden dat ik de boel vertraag.

Om adequaat te kunnen reageren is het belangrijk dat jij je voorafgaand aan een vergadering of gesprek bedenkt, hoe je uit de valkuil van de trechter blijft.

Als je hier hulp bij nodig hebt, dan raad ik je de MasterClass-serie aan en dan met name de MasterClass over omgaan met jouw leidinggevende.

In deze MasterClass ga ik in op hoe je door de juiste voorbereiding voorkomt, dat je vast komt te zitten in de trechter.

En hoe je adequaat kunt blijven reageren, zelfs als de directeur of de baas van jouw baas aanwezig is.

Meer informatie over de MasterClass-serie:

http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen