Zichtbaar, in harmonie met jezelf en jouw omgeving
Tekst: Simone veld

“Ik wil mijn rijkdom en overvloed delen met veel anderen,” zegt Eline.

Uit de keuze voor haar werk blijkt haar maatschappelijke betrokkenheid. Eline werkt als adviseur en projectleider bij een advies- en onderzoeksbureau. Ze geeft inhoudelijk advies aan gemeenten en maatschappelijke organisaties en voert projecten uit. Een all-round functie die ze met veel plezier vervult.

Ook in haar vrije tijd is ze maatschappelijk actief. Zo startte ze samen met vrienden een sociaal eetcafé, waar ontmoeting, een lekkere maaltijd en een lage prijs de uitgangspunten zijn.

Ze houdt ervan om iets van de grond te krijgen, om een idee te realiseren. En vindt het leuk om bezig te zijn met de verschillende aspecten die daarbij een rol spelen.

Ze wordt gedreven door een sterk gevoel voor harmonie en evenwicht. Haar daadkracht doet de rest.

Het liefst werkt ze achter de schermen. En dat is precies wat ze doet in haar baan.

Ze is dus goed op haar plek.

Gemis

Maar hoe prettig ze het ook had in haar functie, toch zat haar iets dwars.

Ze had moeite zich te profileren op haar werk. Collega’s zeiden haar dat ze wel wat duidelijker mocht zijn. Zichtbaarder.

Het was niet zo dat ze opzag tegen presentaties. Ook vond ze het geen probleem om te spreken tijdens overleggen. Maar ze had wel moeite om over te brengen waar zij voor stond. En dat vond ze vervelend.

Ze zocht naar een manier om hier beter in te worden. En schreef zich in voor Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt.

Een veelbelovende start

Aan het begin van de training deed ze de test om haar natuurlijke voorsprong te ontdekken. En dat was een eye-opener.

“Die test vond ik geweldig!” zegt ze zelf, “toen ik het testrapport las en met Marloes besprak, vielen allerlei puzzelstukjes opeens op hun plek”.

Uit de test bleek dat ze een kei is in het structureren van werkzaamheden, overzicht bewaren en er zorg voor dragen dat alles goed op elkaar afgestemd is en in harmonie verloopt.

Het gaf haar onmiddellijk duidelijkheid en bevestiging, waar ze erg blij mee was. Ze kreeg oog voor haar eigenheid en haar talenten.

Daarop bouwde ze in de rest van de training voort. En dat zette veranderingen in gang.

Communicatie

In de training werd veel aandacht besteed aan haar manier van werken, kijken en communiceren. Ze kreeg daar steeds meer zicht op.

Daardoor werd het gemakkelijker voor haar om aan anderen duidelijk te maken wat wel en niet bij haar paste.

Zo kreeg ze van collega’s wel eens de vraag waar haar voorkeur nou naar uitging. Daar had ze nooit een antwoord op, al wist ze niet zo goed waarom niet.

Nu weet ze het wel: haar kracht is nu juist dat ze houdt van het creëren van evenwicht en harmonie. Haar eigen voorkeuren zijn daarvoor helemaal niet zo relevant. Het gaat haar erom wat voor de groep, de organisatie of het project in zijn geheel het beste is. Daarbij past zij zich aan.

En dat legt ze nu uit als ze weer zo’n vraag krijgt.

Betere omgang met collega’s

Er is meer veranderd door de training. De samenwerking met haar collega’s verloopt bijvoorbeeld nog gemakkelijker.

Ze heeft meer begrip gekregen voor mensen die anders in elkaar zitten dan zijzelf. Nu heeft geen verwachtingen meer van anderen die zij niet kunnen waarmaken.

Want ze ziet nu veel beter dat wat zij vanzelfsprekend vindt om te doen, een talent van haar is. Anderen hebben weer andere talenten.

Ook begrijpt ze de positieve feedback van anderen nu veel beter. Ze krijgt wel eens te horen dat het goed is dat ze bij projecten betrokken is omdat zij zo constructief is. Ze wist nooit zo goed hoe ze dat moest plaatsen. Maar nu snapt ze het: dat hoort bij haar natuurlijke voorsprong.

Beter uit de verf

Behalve dat ze zich bewuster is van haar talenten, heeft ze ook geleerd om deze vaker in te zetten. Door de oefeningen en de begeleiding die ze kreeg tijdens de training, werd ze hierbij geholpen. Zodat ze nog beter uit de verf zou komen,

En dat werkt.

Ze weet nu dat zij bij projecten snel ziet welk resultaat er bereikt moet worden en hoe de weg daar naartoe eruit ziet. Dat helpt haar bij het bepalen van haar rol.

Zo geeft ze nu aan welke structuur zij in een project wil, omdat die zal leiden tot het gewenste resultaat. Vroeger deed ze dit niet, omdat ze zich niet realiseerde dat structureren een kwaliteit van haar was. Ze geeft dus duidelijker haar visie weer.

Daarmee weet ze zich nu op een natuurlijke manier te profileren. Op een manier die bij haar past als introvert.

Zichtbaar gegroeid

Haar ontwikkeling blijft niet onopgemerkt. Collega’s merken dat ze veranderd is. “Goh die training heeft je echt goed gedaan!” zeggen ze tegen haar

Het valt hen op dat ze zelfverzekerder overkomt en dat ze duidelijker haar mening formuleert. Zij weten nu precies wat ze aan haar hebben.

Nu de training afgelopen is, gaat ze verder op de ingeslagen weg. Ze wil haar talenten nog beter gaan benutten en versterken. “Ik wil heel goed worden in mijn vak.”

Terugkijkend op de training zegt ze: “Ik ben niet snel tevreden over mezelf. En toen de training net afgelopen was, vroeg ik me dan ook af of ik er wel genoeg mijn best voor had gedaan. Of ik er niet meer uit had moeten halen,” zegt ze zelf.

“Maar nu ik zo van een afstandje terugkijk, kan ik zeggen: ik heb echt veel geleerd.”

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen