De telefoonangst van Sophia Dembling

De telefoon is voor 9 van de 10 introverten een verschrikkelijk medium.

Dat zegt introvert Sophia Dembling, de auteur van het boek ‘de kracht van stille mensen’.

Dit geldt ook voor haar zelf. Ze geeft aan dat telefoneren haar uitput en ze heeft het idee dat het medium ervoor zorgt dat ze niet goed uit de verf komt.

Ze noemt hiervoor onder andere de volgende redenen voor haar telefoonangst:

  1. Het geluid van de telefoon zorgt voor een vloedgolf aan prikkels die extraverte mensen heerlijk vinden maar waardoor introverte mensen nerveus en overweldigd raken.
  2. De neiging van introverte mensen om langzaam te denken en te reageren, zorgt voor lange stiltes, die in een telefoongesprek nogal ongemakkelijk kunnen zijn. Of ze komen op de ander over als een uitnodiging om nog meer te praten.
  3. De neiging om onsamenhangend te praten. Ze zegt hierover letterlijk:‘Dan struikel ik zo over mijn eigen woorden dat ik er uiteindelijk zelf van in de war raak, totdat ik sputterend mijn mond houd en er onsamenhangende gedachten, anekdotes en verklaringen om me heen naar de grond dwarrelen’.

Liever belt ze dan ook niet, en neemt ze haar telefoon ook niet op als hij gaat.

Ook niet als het een telefoontje is van familie, vrienden of bekenden.

In jouw privéleven kun je net als Sophia Dembling er gemakkelijk voor kiezen om de telefoon niet te gebruiken.

Maar in jouw werk kun je er soms niet omheen.

Dan moet je wel de telefoon pakken en bellen omdat het van jou verwacht wordt  

Soms betekent dit ook dat je naar mensen moet bellen die je niet kent.

Of om het nog erger te maken: je moet soms naar iemand bellen die je niet kent omdat je iets van hem of haar nodig hebt. Bijvoorbeeld tijd, geld, aandacht of expertise.

Je moet bijvoorbeeld bellen naar:

  • een organisatie naar aanleiding van een vacature met vragen over de organisatie;
  • een expert op jouw vakgebied om hem of haar uit te nodigen voor deelname aan een workshop;
  • een subsidieorgaan over jouw subsidieaanvraag;
  • een potentiële klant voor een opdracht.

Veel introverte professionals stellen dat soort telefoontjes uit. Omdat ze net als Sophia Dembling bang zijn dat het telefoongesprek ongemakkelijk is door de lange stiltes. Of ze een onsamenhangend verhaal hebben dat niet goed te volgen is.

Dit hoeft echter niet zo te zijn. Mits je het telefoongesprek goed voorbereidt en rekening houdt met jouw natuurlijke manier van denken, werken en communiceren als introvert.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen