''Het was alsof mijn plan werd afgeschoten''

‘En toen vroeg hij na afloop van de vergadering doodleuk of ik mee wilde gaan lunchen….?!!

Alsof er niets aan de hand was en hij niet al die rotopmerkingen over mijn plan had gemaakt tijdens het overleg.

Ik kan daar echt niet bij.’

Zijn hoofd schuddend vol ongeloof kijkt de introverte professional mij aan nadat hij het verhaal over zijn dominante collega heeft afgerond.

Ik heb met hem te doen.

Net als de introverte professional vond ik vroeger dominante collega’s ook echt vreselijk.

Hun bazige, snelle en soms botte manier van reageren vond ik intimiderend en storend tegelijkertijd.

Nu weet ik dat, hoe frustrerend het gedrag van een dominante collega op dat moment ook is, het belangrijk is om je te realiseren dat er meestal geen kwaad achter zit. Maar dat hun gedrag te maken heeft met de natuurlijke manier van denken en communiceren van extraverten.

Die manier is heel anders dan die van introverten.

Hoe beter je de verschillen begrijpt, hoe minder jij je van de wijs laat brengen.

Laat me een voorbeeld geven.

Als ze boos zijn, zijn ze boos

Extraverten, en dominante personen hebben dit nog sterker, reageren primair. Dus als ze boos zijn, dan zie je dit meteen aan hun gezichtsuitdrukking en aan hun houding. Als ze enthousiast zijn over iets, reageren ze enthousiast.

De meeste introverten reageren meer secundair. Het is bijvoorbeeld moeilijk om van hun gezicht af te lezen hoe ze zich voelen of hoe ze ergens in staan.

Zie ook: Houd je genoeg rekening met jouw natuurlijke manier van communiceren als introvert? Doe de test!

Ze schieten op mijn plan

De directe manier van reageren van extraverten en met name dominante collega’s komt omdat ze veel sneller conclusies trekken op basis van wat ze zien.

Ze zijn veel sneller met interpreteren. Ze brengen het daarnaast ook nog eens heel stellend. Hierdoor komen ze over alsof ze het helemaal doordacht hebben en niet meer van mening veranderen.

Zo’n snelle reactie kan heel vervelend zijn, zeker als je net aan het vertellen bent over jouw weldoordachte plan waar je weken mee bezig bent geweest.

Sommige introverten zeggen ook wel over dit soort reacties van hun dominante collega: “Het voelt alsof ze mijn plan afschieten en mij echt onderuit willen halen.”

De juiste bril

Wat je op zo’n moment doet is het extraverte gedrag door een introverte bril bekijken.

Logisch dat het voelt alsof jouw plan afgeschoten wordt.

Want als jij als introvert zo kritisch en stellig zou reageren als jouw dominante collega dan zou je daar heel goed over nagedacht hebben. En zou je het plan ECHT helemaal niets vinden en dit kunnen onderbouwen.

Bij extraverten werkt het dus anders.

Zij kunnen al heel kritisch en stellig reageren terwijl ze nog midden in het denkproces zitten. Ze proberen door de boel op scherp te zetten, helderheid in hun denken te krijgen. Op die manier communiceren geeft hen vaak energie.

Ze bedoelen er vaak dus helemaal niets persoonlijks mee.

Terwijl het op jou heel akelig kan overkomen en het onbegrijpelijk lijkt dat ze jou daarna doodleuk voor de lunch uitnodigen.

Hoe kun je er nu beter mee omgaan als introvert?

Het gedrag door de juiste bril bekijken is de eerste stap en de meest belangrijke stap.

Bekijk het extraverte gedrag dus niet door een introverte, maar door een extraverte bril.

Als je het door de juiste bril bekijkt, is het gemakkelijker om het gedrag van extraverten, en daarmee ook van dominante collega’s, op de juiste manier in te schatten.

Je laat je er niet langer door van de wijs brengen, maar weet het op de juiste manier te interpreteren. Je raakt daardoor minder geïntimideerd of geïrriteerd.

Dit maakt het vervolgens eenvoudiger om op een adequate manier te reageren.

Meer artikelen lezen?

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen