Hoe je kan leren omgaan met negatieve reacties van extraverten

Hoe je kan leren omgaan met negatieve reacties van extraverten

Een goede vriendin van mij is begonnen met beleggen.

Ze heeft heel lang geaarzeld om die stap te zetten. Ze vond de beleggingswereld eng. Het leek haar een vage wereld, waarin van alles mis kon gaan. Je kon je geld kwijtraken. Stel je voor dat er bijvoorbeeld opnieuw een economische crisis zou komen?

Toch is ze inmiddels een aardige expert aan het worden. Ze belegt in indextrackers. Misschien weet je wat dat zijn, misschien niet. Het is niet zo belangrijk. Voor mijn vriendin kennen ze in ieder geval nauwelijks nog geheimen.

Ik ben erg onder de indruk van haar moed. Dat vertelde ik haar laatst ook.

Ze zei dat ze helemaal niet moedig is. Ze is namelijk helemaal niet bang meer voor beleggen.

Ze heeft zich goed heeft ingelezen in het onderwerp. De belangrijkste les die ze leerde, was dat je als belegger voorbereid moet zijn op alle mogelijke situaties.

Zo kun je er van tevoren al van uitgaan dat het weer crisis zal worden. Je weet nooit wanneer dat precies zal zijn, maar je moet een plan klaar hebben liggen voor wanneer het gebeurt.

En als je dat doet, dan hoeft een crisis geen probleem te zijn. Het kan juist het perfecte moment zijn om juist geld te investeren. Tegengesteld aan de stemming in de markt.

Mijn vriendin vond beleggen dus alleen maar eng, toen ze er nog niks over wist. Nu ze eenmaal wat kennis en ervaring heeft, schrikt ze niet snel meer ergens van.

Ze zegt: bij mij veroorzaakt de beleggingswereld inmiddels geen spanning meer. Als dat wel zo was, dan was ik er al lang mee gestopt. Ze adviseert anderen: als je van beleggen een hartverzakking krijgt, moet je er gewoon niet aan beginnen. Dan moet je lekker je spaargeld op de bank zetten.

Het is fijn om haar zo zelfverzekerd te zien. En wat geweldig dat ze niet meer bang is, puur doordat ze voor elke situatie een scenario heeft voorbereid.

Misschien vind jij het als introvert wel heel spannend om met een extraverte collega te spreken. Je bent bij voorbaat bang dat hij of zij in reactie op een van jouw voorstellen negatief gaan reageren.

Of met zijn ogen rollen. Of zuchten. Of, zoals een introvert mij ooit over een van haar collega’s vertelde, zijn bril op de tafel smijten.

Je bent bang voor zulke sterke reacties. Maar dat hoeft niet.

Als je wat meer begrijpt over het gedrag en de beweegredenen van extraverten, ontdek je ook de juiste manier om met hen om te gaan in allerlei situaties. Je kunt je er dan op voorbereiden.

Daardoor zul je minder schrikken als ze weer eens heel negatief zijn. Misschien schrik je zelfs wel helemaal niet. Want je weet immers hoe je hun gedrag kunt interpreteren. En ook wat je moet doen.

Zo heb ik eens een kwaliteitsmedewerker gecoacht, die in de zorg procedures moest definiëren waarmee de kwaliteit gewaarborgd kon worden.

Iedere keer wanneer zij een procedure voorlegde aan extraverte collega’s, reageerden zij in vergaderingen onmiddellijk sterk negatief. Zij schrok iedere keer gigantisch van die reacties.

Ze riepen dan bijvoorbeeld: dat kan echt niet.

De kwaliteitsmedewerker werd daar altijd heel onzeker van. Maar toen ze eenmaal besefte dat dit soort gedrag hoort bij een extraverte stijl van communiceren, verdween dat gevoel. Ze wist opeens hoe ze het gedrag van haar collega’s moest opvatten.

Maar wat nog veel meer hielp, was dat ze voor elke situatie die ze voorheen spannend vond, van tevoren scenario’s bedacht. Wat er ook gebeurde, in elke situatie had ze een stappenplan klaarliggen. Dat gaf haar veel rust. Ze wist voortaan altijd wat ze kon doen.

Als nu een extraverte collega weer eens uit de bocht vliegt, schrikt ze niet. Ze denkt hoogstens: mooi, hij denkt nu in ieder geval na over dit onderwerp. Dat heb ik alvast binnen.

Maar bang is ze al lang niet meer.

Net zoals mijn goede vriendin niet meer bang is. Omdat ze inmiddels veel weet over indextrackers. En voor elke situatie op de beurs een plannetje klaar heeft liggen. Of de koers nu stijgt, of daalt.

Zo kun jij je ook voorbereiden op het schijnbaar grillige gedrag van extraverten. Zodat wat ze ook zeggen of doen, jij altijd weet welke volgende stap jij kunt zetten.

Op die manier zul je veel zelfverzekerder voelen. En bovendien eerder jouw eigen doelen bereiken.

Ook kun je een aantal eenvoudige dingen doen om te voorkomen dat extraverten jouw gedrag negatief beoordelen. Je kunt leren om de beeldvorming op een positieve manier te beïnvloeden.

Extraverten gaan je dan zien als een deskundige, pro-actieve collega zien die resultaatgericht is. En zullen je daardoor eerder serieus nemen als je een plan presenteert.

Hoe je dit precies doet, leg ik uit in de MasterClass ‘Hoe voorkom je negatieve beeldvorming?’.

Daarin leer je onder meer hoe je extraverten enthousiast maakt voor jouw ideeën, zonder dat jij jezelf hoeft te overschreeuwen.

Verder komt er aan de orde:

  • Hoe je door kleine aanpassingen in jouw taalgebruik, kunt bereiken dat extraverten jou als initiatiefrijk en besluitvaardig gaan zien.
  • Wat je moet doen als je vaak te horen krijgt dat je meer het podium moet pakken en jezelf krachtig moet neerzetten. Als je dit op de juiste manier doet, dan zullen mensen jouw neiging om op de achtergrond te blijven als een teken van jouw deskundigheid zien.
  • Hoe je op een natuurlijke manier de leiding neemt in gesprekken door rekening te houden met jouw extraverte gesprekspartner, zonder jouw behoeften als introvert uit het oog te verliezen.
  • Hoe je voorkomt dat je overkomt als besluiteloos, door rekening te houden met jouw natuurlijke manier van beslissingen nemen als introvert.

Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier:

http://bit.ly/2qjjpjI

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen