Ben je niet vaak tevreden over jouw bijdrage?
Pieker je regelmatig na afloop van een gesprek of je wel het juiste gezegd hebt?
Vergelijk jij jezelf vaak met anderen?
Leg je de lat voor jezelf erg hoog?
Als dit zo is, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een sterke innerlijke criticus. De innerlijke criticus is dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar op jou levert en nooit tevreden is.Als je een sterke innerlijke criticus hebt, is het bijna onmogelijk om jouw natuurlijke impact als introvert te zien.
Door jouw innerlijke criticus zie je namelijk alleen maar waar je tekort schiet en niet voldoet. Je hebt geen oog voor de impact die je hebt door gewoon jezelf te zijn.
Een voorbeeld
Veel introverten zien bijvoorbeeld alleen maar de nadelen als ze naar de achtergrond verdwijnen bij dominante personen of in grote groepen.
Dit komt omdat hun innerlijke criticus er namelijk op blijft hameren dat ze op de voorgrond moeten treden. Hij neemt er geen genoegen mee dat jij je er niet toe kunt zetten om in te breken in het gesprek. Hij ziet dit als onprofessioneel.
Terwijl het eigenlijk heel logisch is dat je naar de achtergrond verdwijnt.
Dit heeft te maken met jouw gevoeligheid voor prikkels
Introverten zijn gevoeliger voor prikkels dan extraverten. Denk hierbij aan geluid, nieuwe mensen en nieuwe informatie. Grote groepen of heel dominante personen geven veel prikkels en je lichaam trekt zich dan als vanzelf terug waardoor je naar de achtergrond verdwijnt om niet overprikkeld te raken. Het is een fysieke reactie die je niet altijd kunt voorkomen.
Dat je naar de achtergrond verdwijnt kan juist ook nog eens veel voordelen hebben en helpt je om op een natuurlijke manier impact te hebben.
Mensen vinden het bijvoorbeeld prettig dat je als introvert meer op de achtergrond bent op zo’n moment omdat:
Je rust uitstraalt
Je bent niet zo druk en aanwezig als dominante personen. Je straalt hierdoor rust uit. Mensen vinden dit vaak prettig omdat jouw rust hen rustig maakt. In een hectische wereld waar iedereen druk is, ook in hun hoofd, is het geven van rust gewoon door er te zijn een hele mooie kwaliteit.
Je geeft ruimte aan anderen
Als introvert ben je vaak van nature gericht op luisteren en het stellen van vragen. Je geeft hiermee ruimte aan anderen. Anderen hoeven niet te vechten om aan het woord te komen en gehoord te worden. Voor niet-dominante personen is dit super prettig.
Ga maar na hoe prettig je het zelf vindt als er naar jou geluisterd wordt. Jouw luistervermogen en bereidheid om te luisteren is dus echt een cadeau aan anderen.
Sterk observatievermogen
Doordat je meer op de achtergrond bent, zie en hoor je meer. Niet alleen over het onderwerp van de discussie, maar ook over hoe mensen met elkaar omgaan. Wat gevoelig ligt en wat niet. Het is ook gemakkelijker om de grote lijnen te zien in de discussie. Door je wat meer op de achtergrond te houden, creëer je de mogelijkheid om wat je hoort te structureren en om overzicht te krijgen.
Ik heb introverten gezien die in een discussie pas op het laatst aan het woord waren en dan soms maar een minuut spraken. In die ene minuut gaven ze een korte samenvatting waar volgens hen de discussie over ging en daarmee hadden ze meer impact dan alle sprekers bij elkaar. Hun samenvatting werd namelijk het uitgangspunt voor de rest van de bijeenkomsten
Maar weinig introverten zijn zich bewust van deze voordelen en de natuurlijke manier waarop ze impact hebben in groepen door hun innerlijke criticus. Als je er nu al geen oog voor hebt, is het onmogelijk om jouw natuurlijke invloed als introvert op een slimme manier in te gaan zetten en bewust te vergroten.
Jouw natuurlijke impact neemt af door de innerlijke criticus
En dat niet alleen. Doordat de innerlijke criticus zoveel ruimte inneemt in jouw hoofd, neemt jouw natuurlijke impact nog verder af.
Je ervaart namelijk door de innerlijke criticus vaak ontzettend veel spanning waardoor je minder rust uitstraalt. Je hebt minder ruimte om te luisteren naar anderen en te observeren omdat de innerlijke criticus alle ruimte in je hoofd in beslag neemt. Sommige introverten geven aan dat ze hele delen van gesprekken missen, omdat hun innerlijke criticus alle aandacht vraagt
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen?
- Houd je genoeg rekening met jouw natuurlijke manier van communiceren als introvert? Doe de test!
- 5 opmerkelijke adviezen van extraverten aan introverten
- Wat Anita helpt bij het omgaan met dominante personen