Is Rik wel geschikt? Hij is zo stil.

Ik wil je graag het verhaal over Rik vertellen. Hij volgde een tijd geleden een traject bij mij.

Rik is een introverte professional en is werkzaam bij een groot adviesbureau. Hij wordt  regelmatig gedetacheerd bij klanten. De klanten zijn heel enthousiast over hem en zijn manier van werken.

Zijn leidinggevende en extraverte collega’s van het adviesbureau waren echter niet tevreden.

Ze vonden dat hij te stil en volgzaam was. In hun ogen nam Rik te weinig initiatief en was hij niet besluitvaardig genoeg.

Hij kreeg dit zo vaak te horen, dat hij zelf ook was gaan geloven dat hij niet proactief was.

Op zoek naar zijn natuurlijke voorsprong

Toen we op zoek gingen naar zijn natuurlijke voorsprong als introvert, kwamen we erachter dat dit beeld van zijn leidinggevende en extraverte collega’s helemaal niet klopte.

Rik nam van nature juist veel initiatief en wist anderen op een natuurlijke manier te winnen voor zijn ideeën.

Dit was ook precies de reden dat zijn klanten zo enthousiast over hem waren.

Zijn leidinggevende en extraverte collega’s zagen dit niet. En dit is niet zo vreemd.

Rik nam namelijk initiatief en wist anderen te overtuigen van zijn ideeën op een introverte manier. Hierdoor was het zichtbaar voor klanten, maar niet voor zijn leidinggevende en extraverte collega’s. Zij ontwikkelden hierdoor een negatief beeld van de manier van werken van Rik.

Negatief beeld voorkomen

Gelukkig kun je zo’n negatief beeld eenvoudig voorkomen.

Hiervoor is het belangrijk dat je eerst snapt wat maakt dat extraverten het gedrag van introverten regelmatig negatief beoordelen. Als je dit snapt, kun je vervolgens de beeldvorming op een positieve manier beïnvloeden.

Extraverten gaan je dan als een deskundige, proactieve collega zien die resultaatgericht is. Het is daarmee een uitstekende manier om jezelf te profileren zonder op te scheppen.

Hoe je dit precies doet, leg ik uit in de nieuwe MasterClass ‘Hoe voorkom je negatieve beeldvorming?’.

In deze MasterClass komt onder andere het volgende aan de orde:

  • Hoe je door kleine aanpassingen in jouw taalgebruik, extraverten jou als initiatiefrijk en besluitvaardig gaan zien.
  • Wat je moet doen als je vaak te horen krijgt dat je meer het podium moet pakken en je krachtig moet neerzetten. Als je dit op de juiste manier doet, dan zullen mensen jouw neiging om op de achtergrond te blijven als een teken van jouw deskundigheid zien.
  • Hoe je op een natuurlijke manier de leiding neemt in gesprekken door rekening te houden met jouw extraverte gesprekspartner, zonder jouw behoeften als introvert uit het oog te verliezen.
  • Hoe je extraverten enthousiast maakt voor jouw ideeën, zonder dat jij jezelf hoeft te overschreeuwen.
  • Hoe je voorkomt dat je overkomt als besluiteloos door rekening te houden met jouw natuurlijke manier van beslissingen nemen als introvert.

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen