Ontspannen solliciteren: het verhaal van een introvert

Ontspannen solliciteren: het verhaal van een introvert

Tekst: Simone Veld

Geke is van oorsprong personeelsadviseur. De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op organisatie-ontwikkeling en het leiden van projecten, met positieve resultaten als gevolg.

‘Vertrouwen, de focus op gezamenlijke en gemeenschappelijke doelen en resultaten in combinatie met ruimte voor je eigen inbreng helpen mij om het beste uit mezelf te halen.’

En dit biedt ze anderen ook, vanuit haar belangstelling voor mensen. Zelf blijft ze liever wat op de achtergrond. En dat ging haar in de weg zitten na afloop van haar laatste klus.

Sollicitaties

‘Na mijn vertrek bij mijn werkgever ging ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik werd geregeld uitgenodigd voor een gesprek, maar raakte dan volledig geblokkeerd door de stress.

Daardoor verliepen de gesprekken moeizaam en liepen ze op niets uit. En dat terwijl ik al een sollicitatietraining had gedaan en precies deed wat ik daar had geleerd. Achteraf realiseer ik me dat ik juist daardoor blokkeerde als introvert, maar dat wist ik toen niet.

Nadat ik dat een paar keer had meegemaakt, dacht ik: hier moet ik iets aan doen, zo kan ik geen normaal sollicitatiegesprek voeren.

Toen dacht ik aan Marloes: misschien kan zij me helpen met dit probleem.

Misschien ben ik wel introvert en ervaar ik daardoor problemen met die gesprekken. Vervolgens heb ik een Persoonlijke Actiesessie van een dag bij haar gedaan. Op die dag werden mijn ogen geopend.’

Nieuwe helderheid

‘Het begon ermee dat mijn natuurlijke voorsprong als introvert helder werd. Opeens vielen er veel dingen op hun plek. Ik werd me bewust van mijn sterke punten als introvert en kreeg er woorden voor. Daardoor wist ik wat ik in sollicitatiegesprekken wilde overbrengen.

Vervolgens onderzochten we nauwkeurig mijn probleem. Het werd helder dat ik mijn sollicitatiegesprekken zo nauwkeurig voorbereidde, dat ik tijdens het gesprek niet meer spontaan antwoord kon geven.

Ik leerde van Marloes dat ik mijn doelen veel te hoog stelde en daardoor blokkeerde. Ik wilde steeds heel graag die baan en was daar ook erg op gericht. En dat bracht onnodige spanning met zich mee.

Mijn doel werd nu dat ik mijn natuurlijke voorsprong zou kunnen overbrengen. Omdat ik die na de dag met Marloes zo helder had, maakte mij dat heel flexibel. Ik had geen standaard antwoorden nodig.

Toen ik dat eenmaal zag, had ik de handvatten om hier anders mee om te gaan.’

Effect

‘Het eerstvolgende sollicitatiegesprek dat ik na de dag met haar had, verliep meteen al heel anders. Ik had het op de manier voorbereid zoals ik met Marloes had afgesproken.

Het werd een bijzonder gesprek waarin ik vrijuit vragen heb gesteld en initiatieven heb genomen. Daardoor ontstond er een bijzondere wisselwerking. Ik had nooit had gedacht dat ik dat zou durven in zo’n situatie. En ik ging de deur uit met het gevoel dat het misschien helemaal niet kon in zo’n gesprek.

Maar tot mijn verrassing werd ik de volgende dag teruggebeld en hoorde, dat ik voor een vervolg word uitgenodigd. Dus ik ben in beeld voor een baan!’

Redevoering

‘En het wordt nog gekker. Ik ben lid geworden van een vereniging die zich bezighoudt met levensbeschouwelijke vraagstukken. Op de dag dat ik officieel lid werd, moest ik een dankwoord uitspreken voor zo’n vijftig á zestig mensen. Toen ik dat hoorde, werd ik heel nerveus. Ik dacht: zoveel mensen toespreken, hoe moet ik dat doen?

Maar toen dacht ik aan de dag met Marloes. En toen wist ik het. Het eind van het liedje was dat ik een uitgebreid dankwoord heb gehouden voor de aanwezigen. Dankzij Marloes.
Dit had ik anders nooit gedurfd, maar nu kan ik mijn eigen spanning reguleren. En nu heb ik het gewoon gedaan.’

Dankbaar

‘Door het programma met Marloes heb ik weer meer zicht op mezelf gekregen. En kan ik erop vertrouwen dat ik altijd de woorden kan vinden om uit te drukken wat ik wil zeggen, of het nu in sollicitatiegesprekken is of voor een groot publiek.

Daardoor ontstaan er bijzondere dingen. Kijk maar naar dat gesprek en mijn dankwoord. Dit is allemaal dankzij die ene dag met haar. Ik ben daar heel dankbaar voor. Daarom wil ik mijn verhaal graag delen. Ik wil iedereen laten weten: er zit meer in je dan je soms denkt en voelt.

Onderzoek dat maar, ga naar Marloes en ontdek daar je eigen waarheid. Juist haar bijzondere benadering geeft een opening om naar jezelf te kijken. Je wordt door haar niet gewogen, maar je wordt gezien.’

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen