De kracht van introversie - het verhaal van Toos
Tekst: Simone Veld

‘Er ging van alles door me heen. “Waarom heb ik geen mening en zij wel? Wat heb ik nou nog toe te voegen? Alles is al gezegd.” Toen ik eenmaal de beurt kreeg, gaf ik die dan ook gauw door.

Maar het zat me niet lekker. Het gaf me het gevoel dat ik minder waard was dan die collega’s die het zo goed konden vertellen.’ Zo vertelt Toos over een vergadering waarin er ‘een rondje werd gemaakt’.

Er is inmiddels heel wat veranderd. Ze heeft de waarde leren inzien van de manier waarop zij waarneemt en hoe ze daar in de praktijk uiting aan kan geven. Tegen rondjes ziet ze niet meer op.

‘Ik vind het heel belangrijk voor andere introverten om mijn verhaal te vertellen. Want er zijn zoveel introverten, maar je herkent ze niet, want iedereen past zich aan. Ook ik heb altijd op mijn tenen gelopen,’ aldus Toos.

Ambitie

Toos Harmsen (59) is geschoold als psycholoog en werkt als beleidsmedewerker bij een gemeente. Zij zet zich in voor het welzijn van ouderen. Het liefst zou ze samen met collega’s iets bedenken waardoor mensen in wijken elkaar onderling zouden ondersteunen.

‘Nu gebeurt dat niet, terwijl de wil er wel is. Er is veel potentie in de maatschappij. Er zijn heel veel mensen die bereid zijn iets te doen voor anderen, maar die niet weten wie er hulp nodig heeft.’

Een stramien ontwikkelen waardoor mensen elkaar gemakkelijk vinden, dat zou ze prachtig vinden.
Haar persoonlijke ontwikkeling pakt ze met dezelfde gedrevenheid aan.

Van theorie naar praktijk

Op het werk liep ze ertegenaan dat ze als introvert moeite heeft met spreken in een groep, conflictsituaties en drukke praters. Ze vroeg zich af hoe ze kon leren hier beter mee om te gaan.

Daarom verdiepte ze zich in literatuur over introversie. Gaandeweg realiseerde ze zich hoezeer het introvert zijn bepaalt hoe je als professional werkt.

‘Door mijn studie psychologie wist ik wel iets over het onderwerp af, maar dat introversie in je ‘hardware’ zit, was een eye-opener voor mij. Het is dus ingebouwd. Als introvert kun je bijvoorbeeld niet anders dan altijd nadenken.’

Ze wilde haar nieuwe kennis handen en voeten geven. Maar hoeveel ze er ook over las, ze miste een concrete aanpak. Zo kwam ze bij De Succesvolle Introvert terecht.

Aan de slag met introversie

Toos toog naar Deventer en werkte een dag lang één op één met Marloes. Op die dag deed ze een belangrijke ontdekking die een grote impact op haar had. Ze bleek als introvert een natuurlijke voorsprong te hebben waarvan ze zich nooit bewust was geweest.

‘Ik neem heel nauwkeurig waar. Ik zie snel wat er in een vergadering mis gaat. Dat we in kringetjes ronddraaien bijvoorbeeld. En vaak merk ik ook waardoor het komt als het contact in een groep niet soepel loopt.

Ik dacht dat iedereen dat had. Dus waarom zou ik daar iets over zeggen?

Marloes liet me inzien dat het juist bijzonder is en dat het van waarde is voor anderen. Want als ik mijn observaties deel, krijgen anderen beter zicht op wat er gebeurt. En dan kan de groep betere beslissingen nemen. Dat te weten maakte me meteen minder onzeker.’

Marloes gaf Toos niet alleen nieuwe inzichten, maar ook de handvatten die ze nodig had om in haar dagelijkse werk vorm te geven aan haar natuurlijke voorsprong. Precies wat ze nodig had.

Een tweede belangrijk onderwerp in de coaching was de interne criticus, het vervelende stemmetje in haar hoofd dat voortdurend kritiek levert. Daar gaat Toos nu heel anders mee om.

‘Het stemmetje is los komen te staan van mijzelf. En daardoor kan ik hem nu tegenspreken.

Laatst zat ik in de auto en zei dat stemmetje: ‘Wat heb je dat weer stom gedaan’ en toen heb ik hardop gezegd: ‘Wat heb je dát goed gedaan!

Een nieuwe manier van beleven en werken

De training bij Marloes bracht een grote verandering teweeg in Toos’ zelfbeeld en manier van werken.

‘Voorheen voelde ik me altijd minder dan anderen, die het altijd zo goed leken te weten omdat ze het allemaal zo goed konden vertellen.

Maar na die dag besefte ik: ik ben niet minder dan wie dan ook. Ik hoef mij niet aan te passen aan de norm. Het enige wat ik hoef te doen, is mezelf te zijn.’

Er was een last van haar af gevallen. En dat maakt in de praktijk een groot verschil.

‘Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik niet overal meteen mijn mening over hoef te geven. Ik kan rustig luisteren en kijken en vervolgens mijn vragen en observaties delen met de groep als dat zinvol is.’

Tot haar verrassing vinden haar collega’s het niet raar dat ze nu tijd neemt om na te denken. De stress die ze vroeger had in vergaderingen, is daardoor verdwenen. Ook haar nieuwe omgang met de interne criticus geeft ontspanning.

‘Ik heb door de coaching een boost gekregen en maak een nieuwe ontwikkeling door. Heerlijk!’

Nog een wereld te winnen

Ze wil graag andere introverten inspireren om ook aan de slag te gaan. Want er is nog een wereld te winnen, vindt Toos.

‘Ik zat kort geleden in een workshop en daar werd gevraagd om direct te reageren op wat er was verteld. Ik dacht: ‘Daar heb je het weer’. Het gaf haar de bevestiging dat de kennis over introversie veel wijder verspreid moet worden.

‘Bewustwording heeft al vele groepen geholpen om zichtbaar te worden en geaccepteerd te raken. Als er meer bekend wordt over introversie, kunnen extraverten begrip krijgen voor en rekening houden met de behoeften van introverten.

En andersom. Want die extraverten kunnen ook niet anders, die zijn ook maar zo gebouwd.’

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

 

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen