Blozen: wat te doen als je snel rood wordt

Sommige introverten blozen snel. Ze krijgen dan rode vlekken in hun gezicht en in hun nek. Net als Vera.

Vera is managementassistent en toen ze bij mij een training volgde, was ze werkloos en op zoek naar een baan. Ze had al een paar sollicitatiegesprekken gehad.

Ze was echter zo nerveus tijdens sollicitatiegesprekken dat ze vaak rood werd en grote rode vlekken in haar hals kreeg. Dit vond ze heel vervelend. Ze schaamde zich hiervoor.

Zeker nadat één van de directeuren met wie ze het sollicitatiegesprek voerde er een opmerking over had gemaakt. Hij had het onprofessioneel gevonden, en Vera was hierom afgewezen voor de baan.

Dit maakten de volgende sollicitatiegesprekken er niet gemakkelijker op voor Vera.

Door de opmerking van de directeur, was ze zich nog bewuster van dat ze rood werd waardoor het alleen maar erger werd.

Op een gegeven moment kreeg ze al rode vlekken in haar hals en gezicht als ze alleen maar dacht aan een sollicitatiegesprek.

Ze had last van bloosangst

Naast zich inhoudelijk voorbereiden op het sollicitatiegesprek, leerde ik haar ook een instant-ontspanningstechniek. Deze methode helpt je als introvert om je te ontspannen, maar ook om gemakkelijker contact te maken met gesprekspartners. Ook als je ze niet aankijkt.

Dit is niet het enige. Het blijkt ook te helpen als je snel rood wordt.

Toen we namelijk het sollicitatiegesprek aan het oefenen waren via skype, zag ik dat Vera weer rood werd en grote rode vlekken in haar gezicht en hals kreeg.

Vera zag het ook zelf op de camera, waardoor het rood zich nog sneller leek te verspreiden.

Ik moedigde haar aan om de instant-ontspanningstechniek toe te passen die ik haar geleerd had.

Op het moment dat ze de techniek toepaste, gebeurde er iets wonderlijks. Binnen een seconde, trok de rode kleur weg. Ze kreeg weer haar normale kleur terug.

Vera zag het zelf ook gebeuren op de camera.

Het maakte haar zo blij

Ze kon niet helemaal voorkomen dat ze af en toe rood werd, maar ze had nu wel een techniek in handen om snel de rode kleur te verminderen. Hiermee had ze de regie weer terug. Ze kon nu tenminste iets doen als ze voelde dat ze rode vlekken kreeg in haar gezicht en hals.

Dit gaf zelfvertrouwen en hielp haar om zich te focussen tijdens sollicitatiegesprekken op haar verhaal in plaats van voorkomen dat ze rood werd.

Dit had effect. Ze werkt nu inmiddels al weer een jaar als managementassistent bij een non-profitorganisatie waarbij ze regelmatig op reis gaat voor haar werk naar Afrika.

Deze instant-ontspanningstechniek is zo krachtig, dat ik het deze maand ook deel met de abonnees die een 3 of 6 maanden abonnement hebben op de MasterClass-serie.

Dit krijg je dus naast de maandelijkse MasterClasses en het boek ‘de Succesvolle Introvert: de 5 basisstappen on jouw impact en invloed in gesprekken en vergaderingen moeiteloos te vergroten’.

Heb je al een abonnement voor 3 of 6 maanden, dan krijg je de techniek aan het eind van de maand toegestuurd per mail.

Meer ervaringen lezen van deelnemers?

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen