Laatst sprak ik een introverte professional die zich zorgen maakte over haar traagheid. Vooral omdat ze daar regelmatig op aangesproken werd door haar collega’s. Die raakten geïrriteerd door haar langzame manier van reageren.
Ook was het een standaard onderwerp van gesprek tijdens het functioneringsgesprek met haar leidinggevende. Ze was inmiddels bang dat door haar traagheid, niet alleen haar baan maar ook haar carrière op de tocht kwam te staan.
‘Hoort traagheid ook bij introversie?’ vroeg zij mij.
Nee, introvert zijn staat niet gelijk aan traagheid
Nu zijn er natuurlijk introverten die langzaam zijn*, maar bij de meeste introverten, ook die zo overkomen op anderen, is er geen sprake van traagheid.
Ze zijn net zo snel als hun extraverte collega’s. Alleen is hun manier van actie ondernemen en communiceren zo fundamenteel anders dan hoe het bij extraverten werkt, dat het BEELD ontstaan is dat ze te langzaam werken.
Andere manier van werken
Neem de jonge, introverte professional die ik een aantal jaren geleden begeleidde. Hij was gevraagd om een nieuw project op te starten. Samen met hem startte een aantal extraverte collega’s met eenzelfde soort project. Hun manier van werken was totaal anders dan die van de introvert.
Voordat de introvert namelijk aan de slag ging met het projectplan, wilde hij eerst een aantal dingen zeker weten. Dit vond hij belangrijk omdat hij de kans dat hij overvallen werd door onverwachte en vervelende situaties die het project in gevaar brachten, zo klein mogelijk wilde houden.
Dus belde hij een aantal projectleiders die eerder zo’n zelfde project hadden geleid om te vragen naar hun ervaringen en waar ze tegenaan waren gelopen. Ook nam hij contact op met een inhoudelijk expert om er zeker van te zijn dat hij niets over het hoofd zag.
Pas toen hij alles in kaart had gebracht, ging hij aan de slag met het projectplan.
Trage opstartfase introverte collega
Zijn extraverte projectleiders waren inmiddels al lang begonnen met het uitvoeren van hun projectplan. Zij zagen de in hun ogen ‘trage’ opstartfase van hun introverte collega met lede ogen aan. Ze snapten niet dat het schrijven van een projectplan zo lang moest duren.
‘Niet te lang nadenken, gewoon aan de gang gaan’ was hun credo.
Het is niet zo gek dat zij zo reageerden. Extraverten krijgen energie van besluiten nemen en actie ondernemen. Ze gaan daarom vaak meteen aan de slag en zien wel wat ze tegenkomen.
Daarnaast vertellen ze vaak ook uitgebreid waar ze mee bezig zijn. Daardoor ontstaat al snel het beeld dat ze heel actiegericht zijn en enorm veel werk verzetten.
Dit in tegenstelling tot de introvert die bijna niets vertelde over waar hij mee bezig was.
Hij ging ervan uit dat anderen wel zagen waar hij mee bezig was en vertrouwde erop dat zijn resultaten voor zich spraken.
Niets was minder waar. Helaas! Ook al maakte de introverte projectleider een vliegende start met het project toen het projectplan eenmaal klaar was. Toch bleven anderen hem als traag bestempelen.
Dit beeld veranderde zelfs niet, toen hij eerder klaar was dan een aantal van zijn extraverte collega’s.
Introverten zijn net als dieseltreinen
Ik vergelijk introverten vaak met dieseltreinen. Het duurt even voordat ze op gang komen, maar als ze eenmaal op stoom zijn, dan kan het heel snel gaan. Vaak zijn ze dan net zo snel klaar als hun extraverte collega’s. En soms nog sneller.
Ze zijn dus niet traag. Hun manier van werken is, zoals ik al zei, zo anders dat ze gezien worden als traag.
Hoe voorkom je nu dat collega’s je zien als langzaam?
Een aantal handige tips:
Vertel meer over wat je doet en waarom dit belangrijk is
De introverte professional uit dit verhaal, verzette heel veel werk voordat hij startte met het schrijven van het projectplan. Dit om zichzelf ervan te verzekeren dat de uitvoering zo soepel mogelijk zou verlopen en zo snel mogelijk het gewenste resultaat behaald werd. Hij zei hier echter niets over.
Mensen hadden geen idee waar hij mee bezig was. Het enige wat ze zagen was dat hij achter zijn bureau zat terwijl zij al volop bezig waren met het uitvoeren van het project.
Dit gaf het verkeerde beeld.
Als de introverte professional meer had verteld over wat hij deed en waarom, dan hadden mensen heel anders naar hem gekeken.
Pas jouw taalgebruik aan
Daarnaast is het belangrijk om je taalgebruik aan te passen aan extraverten.
Veel introverten zeggen als ze een vraag krijgen: ‘ik denk erover na en ik kom er bij je op terug’.
Extraverten krijgen energie van actie ondernemen. Zo’n opmerking van introverten is voor hen heel frustrerend. Het geeft ze het idee dat er niets gebeurt en dat alles vastloopt. Het is daarom belangrijk om jouw taalgebruik aan te passen.
Dit is niet moeilijk, maar vraagt even wat oefening.
Odette, een introvert die eerder haar verhaal deelde, zegt hierover:
Ik heb geleerd mijn taalgebruik aan te passen aan extraverten. Dit kost me bijna geen moeite, maar heeft een enorm effect. Ik doe niets anders, maar ik zeg sommige dingen gewoon net iets anders en dan zie ik mijn extraverte collega’s enthousiast worden waar ze voorheen afhaakten.
Lees hier het hele verhaal van Odette:
Als je een opvliegend persoon moet adviseren: hoe doe je dit?
Kortom: introversie versus traag zijn
Introversie staat niet gelijk met traagheid. Dat sommige introverten als traag worden gezien heeft meer te maken met dat de extraverte manier van werken de norm is. Hierdoor lijken introverten traag, ook al zijn ze net zo snel klaar als hun extraverte collega’s of zelfs nog sneller.
Jouw snelheid vergroten is dan ook vaak niet de oplossing. Het gaat veel meer om het beïnvloeden van de beeldvorming zodat mensen jouw manier van werken gaan waarderen.
Nog een toevoeging
Carina mailde mij naar aanleiding van dit artikel haar verhaal. Met haar toestemming deel dit.
* Dit heeft vaak te maken met een verwerkingsstoornis en staat los van introversie. Ook extraverten kunnen hier last van hebben.
Meer artikelen lezen? |