Er zijn veel strategieën om jezelf te profileren en om jouw zichtbaarheid te vergroten. Denk aan netwerken, artikelen schrijven, jouw natuurlijke blik delen in vergaderingen of het geven van presentaties. De kunst is om bij elke strategie te onderzoeken hoe je het kunt laten aansluiten bij jou als introvert zodat jij je niet ongemakkelijk voelt. Jezelf profileren kost dan minder moeite en wordt zelfs leuk.
Dit vraagt wel dat je niet alleen kijkt naar wat er niet goed gaat
Introverte professionals zijn van nature gericht op het voorkomen van onwenselijke en stressvolle situaties.Dit maakt dat ze vooral kijken naar wat er niet goed gaat. Wat ze niet goed hebben gedaan zodat ze de gevolgen kunnen beperken. En hoe ze deze situaties de volgende keer kunnen voorkomen.
Dit is helemaal prima!
Introverten zijn sterren in het in kaart brengen van risico’s en hier vooraf op te anticiperen
Dit is echt een onderschat talent van introverten. Maar om te ontdekken hoe jij jezelf op een natuurlijke manier kunt profileren is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat er mis ging of kan gaan. Je ontdekt dan alleen wat je niet wilt in situaties en hoe je dit kunt voorkomen.
Maar je krijgt geen handvatten om te bereiken wat je wel wilt.
Om te ontdekken wat voor jou werkt is het beter om te kijken succesvolle situaties
Situaties waarin jij je capabel en effectief voelde. Laat ik een voorbeeld noemen.
Ik heb een introverte man begeleid die het niet lukte om zijn expertise naar voren te brengen. Hij moest veel presentaties geven voor zijn werk. Die gingen nooit goed volgens hem want hij kon zijn enthousiasme niet overbrengen. Mensen vonden het saai. En bij vragen reageerde hij altijd zeer kortaf, gewoon uit spanning.
Hij was er van overtuigd dat hij presenteren nooit zou leren
‘Is er niet één situatie waar je wel tevreden over bent?’ vroeg ik hem. Hij moest diep nadenken.
Toen klaarde zijn gezicht op. Ja, hij wist wel een situatie. Hij was een paar jaar geleden gevraagd om te spreken op een congres omdat er een spreker onverwachts geopereerd moest worden. De organisatoren van het congres hadden hem slechts enkele dagen voor de presentatie benaderd.
Hij had ‘ja’ gezegd omdat hij de organisatoren graag van dienst wilde zijn. Ze hadden erg verlegen gezeten om een spreker en hij had ze graag een plezier gedaan.
Ondanks de korte voorbereidingstijd, was de presentatie geweldig gegaan. Veel beter dan hij ooit had durven dromen. Hij had veel positieve reacties gekregen vanuit het publiek. En was na de presentatie nog door enkele mensen gevraagd om vanuit zijn expertise mee te denken.
Wat maakte nu dat het in die situatie wel lukte?
We gingen op onderzoek uit. Heel precies gingen we kijken naar wat maakte dat hij zijn expertise wel kon overbrengen. De uitkomst was verassend en simpel.
1. Doordat hij zo kort van tevoren op de hoogte was gesteld van de presentatie, had hij geen enkele verwachting van zichzelf. Hij vond het al een prestatie van zichzelf dat hij er stond. Dit maakte hem zeer relaxt en ontspannen waardoor hij gemakkelijk contact maakte met het publiek.
2. Hij was door de organisatoren vrij gelaten waarover hij zou spreken. Gezien de korte voorbereidingstijd had hij daarom gekozen voor een onderwerp waar hij zelf helemaal warm voor liep en alles over wist. Hij vond het geweldig om over zijn passie te praten en doordat hij er zoveel over wist, was hij ook niet bang voor vragen uit het publiek. Hij voelde zich tijdens de presentatie relaxt en capabel.
Hij kreeg inzicht in hoe hij situaties te creëren waarin hij op een natuurlijke manier zijn expertise wel zichtbaar kon maken zonder zich ongemakkelijk te voelen.
Hij ging bijvoorbeeld experimenteren met zijn mindset. Hij ging onderzoeken welke verwachtingen over hemzelf reëel waren en hem ondersteunden om zich meer te profileren.
Ook ging hij meer situaties opzoeken waar hij kon praten over zijn passie. Hij bedacht manieren hoe hij actief contact kon onderhouden met professionals die interesse hadden getoond in zijn expertise.
Kortom
Door zijn succesvolle ervaring nauwkeurig te onderzoeken, kreeg hij concrete aanwijzingen hoe hij het voor zichzelf eenvoudiger en leuker kon maken.
Dit is de kunst van jezelf met minder moeite en meer plezier profileren. Dit kun jij ook!
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen?
- Hoe je als introvert soms onbedoeld mensen onzeker maakt
- Jouw betrokkenheid: de motor voor een krachtige presentatie
- Ben Je Meer Introvert Of Extravert? Doe Nu De Test!