Wat je als introvert beter niet kunt vergeten in de voorbereiding

Wat je als introvert beter niet kunt vergeten in de voorbereiding

Stel er breekt brand uit waar jij werkt. Weet jij dan wat je moet doen? Wat er van jou verwacht wordt?

Bij veel bedrijven hebben ze een jaarlijkse brandoefening zodat op het moment dat er brand uitbreekt medewerkers precies weten wat ze moeten doen als het brandalarm afgaat.

Als je namelijk op het moment zelf nog moet nadenken over wat je moet doen om jezelf te redden en de brand te blussen ben je waarschijnlijk te laat. Zoveel tijd is er vaak niet en ook grote kans dat je denken vertroebelt is door de spanning waardoor je mogelijk niet de beste beslissingen maakt.

Wat heeft brand nu te maken met jou als introvert? 

Bij introverten kan de spanning in gesprekken en vergaderingen soms zo  hoog oplopen dat ze blokkeren en niet meer helder kunnen nadenken. Bijvoorbeeld als ze een onverwachte vraag krijgen, iedereen al wat gezegd heeft behalve zij of negatieve reacties krijgen op hun voorstel.

Ik vergelijk momenten dat de spanning zo hoog oploopt bij jou als introvert ook wel met het uitbreken van een brand.

Als je op het moment dat de spanning zich meester van je maakt, nog moet nadenken over wat je moet doen of zeggen om de spanning weer naar beneden te brengen, ben je te laat. Veelal lukt het op zulke momenten niet meer om helder na te denken, laat staan om te bedenken wat het meest handige is om te doen.

Het is belangrijk vooraf na te denken wat je doet als de spanning hoog oploopt, net als bij een brand, zodat je snel de spanning naar beneden kunt brengen én goed uit de verf komt.

En dat is nu precies wat de meeste introverte professionals vergeten te doen waardoor ze steeds weer verrast en teleurgesteld zijn in zichzelf als ze zichzelf niet goed weten neer te zetten.

Dat is zo jammer!

Een persoonlijk draaiboek voor de voorbereiding helpt dit voorkomen. 

Een persoonlijk draaiboek helpt om je systematisch en snel voor te bereiden op een gesprek, vergadering of presentatie waardoor je de kans op brand enorm verkleint en de kans dat je goed uit de verf komt enorm vergroot.
Hoe ziet zon persoonlijk draaiboek eruit? 
Persoonlijk draaiboek
Een persoonlijk draaiboek voor de voorbereiding bestaat uit de volgende onderdelen:
rookmelder
1.Rookmelders: hoe merk je de brand op?
Een brand kun je nooit helemaal voorkomen. Mensen hangen daarom bijvoorbeeld rookmelders op om eventuele brand snel op te te merken voordat het schade aanricht.

Dit kun je ook voor jezelf doen. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat bij jou de spanning triggert en hoe je dit kunt herkennen in de situatie zelf. Je bent er dan snel bij en kunt maatregelen nemen.
brandblusser
2. Brandblussers, evacuatieplan, nooduitgangen: wat doe je om de brand snel te blussen?

In gebouwen hangen overal brandblussers  zodat als er brand is je het snel kunt blussen. Ook zijn er evacuatieplannen en nooduitgangen.

Dat wil je ook als de spanning te hoog oploopt. Je wilt dan precies weten wat je moet doen om de spanning naar beneden te brengen zodat je er op het moment zelf niet meer over hoeft na te denken. Je volgt gewoon de instructie uit jouw persoonlijke draaiboek.
natuurlijk spreken
3. Nadenken over maatregelen hoe je brand kunt voorkomen: hoe kun je ontspannen als spreker en goed uit de verf komen? 

Nu kun je een brand nooit helemaal voorkomen, maar je kunt de kans op een brand wel drastisch verkleinen door de juiste maatregelen.

Ditzelfde geldt voor spanningDat de spanning zo hoog oploopt dat je blokkeert kun je nooit helemaal voorkomen. Je kunt in de voorbereiding echter al heel wat doen waardoor de kans dat de spanning hoog oploopt kleiner wordt. Vaak zijn dit juist ook de maatregelen die ervoor zorgen dat je goed uit de verf komt. En maken dat jij op een heel natuurlijke manier kunt bijdragen.

Een persoonlijk draaiboek voor de voorbereiding geeft rust in je hoofd en zelfvertrouwen. Dit merk ik elke keer weer.

Persoonlijke draaiboek.

Wil je graag een persoonlijk draaiboek ontwikkelen zodat jij je snel en adequaat kunt voorbereiden op gesprekken en vergaderingen? Dan raad ik je aan om te onderzoeken of de MasterClass-serie iets voor je is.

Bij de MasterClass-serie krijg je als bonus het boek ‘de Succesvolle Introvert: de 5 basisstappen om jouw impact en invloed in gesprekken en vergaderingen te vergroten’.*

In het boek laat ik je zien hoe jij je snel, effectief en gedegen kunt voorbereiden op gesprekken en bijeenkomsten aan de hand van een persoonlijk draaiboek. Zelfs als je superdruk bent.

Daarnaast krijg je in elke MasterClass gerichte tips om invulling te geven aan jouw persoonlijke draaiboek voor het adequaat reageren in specifieke situaties zoals dominante collega’s, sollicitatiegesprekken of omgaan met onverwachte vragen.

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Joop
Door

Joop

op 11 Sep 2015

Nuttig zeg, hartelijk dank. Een goede voorbereiding voor vergaderingen of anderszins bijeenkomsten ben ik al wel gewend om te maken. Dat geeft rust en meer zelfvertrouwen. Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan om ook een standaard draaiboekje voor reacties te maken.

Marloess
Door

Marloess

op 23 Sep 2015

Beste Joop, Dank je wel voor jouw reactie! Ik ben benieuwd hoe een draaiboek voor jouw werkt. Hartelijke groet, Marloes

Nienke
Door

Nienke

op 08 Oct 2015

Ik kan hier ook wel wat mee! Ik heb voor mezelf al wat zinnen paraat, bijvoorbeeld als er een vraag wordt gesteld die ik niet had verwacht/waar ik zo snel geen antwoord op kan geven: "Goede vraag, daar wil ik nog even over nadenken, ik kom er later bij je op terug."

Marloess
Door

Marloess

op 09 Oct 2015

Hi Nienke, Fijn om te horen! En mooie reactie op een onverwachte vraag. Dank je wel voor het delen. Hartelijke groet, Marloes

Reactie plaatsen