Een van de meest gegeven carrière-adviezen om hoger op te komen – en die veel introverten hebben gekregen – is om je gezicht overal te laten zien.
Op borrels.
Op netwerk-events.
Of andere belangrijke interne bijeenkomsten.
De gedachte hierachter is dat mensen je leren kennen, weten waar je mee bezig bent, maar ook dat je loyaal bent.
Je bent er immers als het ertoe doet en als er dingen informeel besproken en besloten worden.
Je hebt zo de kans om op te vallen bij de directie of andere belangrijke mensen in de organisatie.
Veel introverten – niet alle – hebben helaas een broertje dood aan dit soort events.
Ze vinden dit soort bijeenkomsten vermoeiend, saai en zien er tegenop.
Liever drukken ze zich. Iets dat ik persoonlijk heel goed begrijp :-).
Of als ze zich pushen om toch te gaan, houden ze zich op de achtergrond, zodat hun deelname weinig tot geen effect heeft op hun zichtbaarheid.
Met het gevolg dat ze tot hun frustratie steeds te horen krijgen dat ze zichzelf toch echt meer moeten laten zien en horen. Niet alleen in vergaderingen bij de afdeling, maar ook in de organisatie.
En dat is helaas niet het enige effect.
Regelmatig hoor ik verhalen van introverte professionals die zijn overgeslagen voor een promotie, omdat de leidinggevende van hun leidinggevende of de directie geen idee had wie ze waren of wat ze deden.
En er dus geen vertrouwen in had dat de promotie van de introverte professional goed zou uitpakken, ondanks de dringende aanbeveling van hun leidinggevende.
Dit is waarom er relatief veel blogartikelen, maar ook boeken zijn die introverten er toe aanzetten om toch maar meer netwerkbijeenkomsten te bezoeken.
(even tussendoor: mijn favoriete boek over dit onderwerk is ‘Networking for people who hate networking’ van Devora Zack. Het is een wat ouder boek, maar erg leuk en informatief om te lezen)
Hoewel de tips in de artikelen en boeken handig kunnen zijn, geloof ik meer in een andere aanpak, die ik heb ontwikkeld samen met introverte professionals die ik begeleid. Je kunt er je netwerk binnen organisaties gestructureerd mee vergroten, op een manier die past bij de natuurlijke manier van communiceren van introverten.
Deze aanpak sluit bijvoorbeeld aan bij de natuurlijke focus van introverten tijdens een-op-een contact, luisteren en vragen stellen.
Ik vind het super om deze aanpak nu voor het eerst in de MasterClass-serie te delen.
Het is niet dat ik zeg dat als je deze aanpak toepast, je nooit meer naar een netwerkbijeenkomst hoeft te gaan.
Als je dit wilt, ga gerust.
Maar het is niet meer nodig om jouw zichtbaarheid te vergroten in de organisatie.
Of zoals Annefleur laatst zei in een artikel over haar ervaringen met deze aanpak:
‘Ik ben zelfverzekerder sinds de training.
Ik heb mijn netwerk flink uitgebreid binnen de organisatie. Ik ben daardoor ook meer zichtbaar.
Mensen weten me nu goed te vinden.
Dit valt ook mijn leidinggevende op en de directeur. Die zijn heel enthousiast over mijn nieuwe manier van werken. Ze zien het verschil.
Het mooie is dat deze nieuwe manier van werken heel dicht bij mij ligt, omdat die gebaseerd is op mijn natuurlijke voorsprong als introvert. Ik vind mijn werk daardoor ook een stuk leuker.
Dus ja, ik heb een manier van profileren gevonden die natuurlijk voelt en waarbij ik echt waarde lever. Echt super!’
Meer artikelen lezen?
Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.